• Kāpēc jāēd pomelo? 15 veselīgi fakti

    Uzturs
    Baiba Grīnberga
    5. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Pomelo.
    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Pomelo.
    Pomelo ir īsts enerģijas atjaunotājs! Visas šī augļa teicamās īpašības apvienojot, pomelo varētu nodēvēt arī par pretnovecošanas produktu. Ēd uz veselību!
    1. Pomelo ir rudens un ziemas mēnešu nogurdināto spēku un enerģijas atjaunotājauglis. Viens pomelo nodrošina tikpat daudz C vitamīna, cik jaudīga C vitamīna kapsula.
    2. Latviešu valodā pomelo dēvē arī par pampelmūzi. Starp citu, greipfrūts radies, krustojot pomelo ar saldo apelsīnu.
    3. Greipfrūts arī ir pomelo vistuvākais radinieks. Taču pomelo savu brālēnu pamatīgi pārsniedz izmēru ziņā. Ne velti pomelo latīniskais nosaukums ir Citrus maxima jeb milzīgais, lielais citrusauglis.
    4. Pomelo ir šķiedrainas daiviņas, un tas ir labi, jo liecina, ka auglī ir daudz šķiedrvielu. Tāpēc pomelo noder gremošanas trakta darbības uzlabošanai un aizcietējumu novēršanai.
    5. Pomelo sula veicina to enzīmu darbību, kas šķeļ olbaltumvielas. Tāpēc pomelo vērts pievienot salātiem, ko pasniedz pie gaļas vai zivs ēdieniem – tie satur daudz olbaltumvielu. Būs vieglāk sagremot!
    6. Pomelo lielos daudzumos satur vielu, kas rūpējas par vīrišķo dzimumšūnu izdzīvošanas spējām. Tātad noteikti ieteicams vīriešu veselībai.
    7. Visas pomelo teicamās īpašības apvienojot, to varētu nodēvēt arī par īstu pretnovecošanas produktu. Viss, kas nepieciešams skaistai ādai, veseliem, stipriem zobiem, tātad – smaidam, un arī labai pašsajūtai, ir atrodams vienā veselā pomelo.
    8. Lai iegādātos pilnīgu, nobriedušu pomelo, uzmanība jāpievērš augļiem, kam miza ir gluda un nedaudz mīksta. Ja miza ir arī izteikti aromātiska, pomelo būs lielisks un gards.
    9. Vislabāk garšojot tāds pomelo, kas pirms likšanas galdā kādu laiku atradies ledusskapī.
    10. Pomelo dzimtenē šo augli iecienīts ēst gan ar asiem, gan karstiem ēdieniem.
    11. Pomelo, sagrieztu gabaliņos, var pievienot gaļas ēdieniem sautēšanas laikā. Gaļa kļūs mīkstāka, sulīgāka, saldskāba un vieglāk organismam uzņemama.
    12. Pomelo īpaši labi saderēs ar dažādiem zaļo lapu salātiem, avokado, svaigām piparmētras lapiņām, kādu asāku čili piedevu, laima vai citrona sulu, granātābola sēkliņām. Ja vēl salātiem pievienos jūras veltes – piemēram, garneles –, sanāks lieliska, viegla maltīte.
    13. Ja izdodas atrast bioloģiski audzētu pomelo, tā mizu var pārveidot par lielisku našķi – no tās gatavo marmelādi, sīrupu, sukādes, kā arī saldas uzkodas, kas pārklātas ar šokolādi. Nereti pomelo mizas izmanto ķīniešu ēdienu dabīgai aromatizēšanai.
    14. Pomelo ir bagātīga kālija krātuve – vienā auglī apmēram trešdaļa dienas normas. Kālijs pazemina asinsspiedienu, nodrošina labāku skābekļa piegādi smadzenēm, sirdij. Kālija pozitīvā ietekme izpaužas arī kā liekā ūdens izvadīšana no organisma, tādējādi mazinot tūskas.
    15. Augstā kālija un C vitamīna satura dēļ ar pomelo ēšanu tik ļoti aizrauties nevajadzētu cilvēkiem, kam ir nieru un aknu problēmas. Tiem, kam zems asinsspiediens, pomelo to varētu vēl vairāk samazināt.

    Receptes ar pomelo:

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē