Garda maltīte angļu stilā — Bangers and mash

Tiekamies pie viena galda
Dagnija Zīverte
28. augusts
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Matīss Markovskis
«Angļi savas desiņas ciena, tāpēc labas un kvalitatīvas tās atradīsiet katrā Anglijas pilsētā,» stāsta Rīgā dzīvojošais Džeiks Tupmans. Latvijā angliskuma kategorijai atbilst Maxima Meistara markas ražotās kupātu desiņas. Starp citu, Džeika draudzene Elīna, kas ir veģetāriete, atzīst šā paša ražotāja vegānās desiņas. Garšojot tāpat kā īstās!
Sarežģītība
Vidēja
Personas
4
Izmaksas
Vidējas
Sagatavošanās
10m
Pagatavošana
30m
Kopējais laiks
40m
1 vērtējums
5/5

Uzdevumu ir daudz, taču pats svarīgākais – novaktēt brīdi, kad kartupeļi izvārījušies īstajā mīkstumā. Vārot biezeni, tas ir ļoti svarīgi: ja tos atstāj drusku par cietu, biezeni nevarēs dabūt viendabīgu, ja par mīkstu – tas būs ūdeņains. Tad, lūk, Džeiks gatavību nosaka, uzdurot kartupeļus uz nazīša – ja kartupelis, nazīti izceļot virs ūdens, fiksi ieslīd atpakaļ, kartupeļi gatavi nokāšanai. Otrs laba biezeņa noslēpums ir elementārs – jo vairāk sviesta un sāls, jo garšīgāks biezenis. Gaisīgo, mutē kūstošo konsistenci Džeiks panāk ar visvienkāršāko kartupeļu stampu – nekādi mikseri te nav vajadzīgi.

Kad visas sastāvdaļas gatavas, tās atliek vien likt uz šķīvja, ieliet glāzē labu vīnu vai alu un notiesāt.

Ar kādu mērci pasniegt?

Klasiski šis ēdiens būtu pasniedzams ar angļu mērci gravy. Šī mērce kūpot plūst cauri visai angļu kulinārijai, piešķirot omulību un tādu kā umami garšu citādi atturīgajiem angļu ēdieniem. Gravy gatavošanas paņēmienu ir ļoti daudz. Gatavojot jau minēto svētdienas cepeti, mērce top no cepšanas laikā satecējušajām gaļas sulām. Tās tiek savārītas ar sīpoliem un garšsaknēm, reducētas un visbeidzot sabiezinātas ar miltu vai kukurūzas cietes palīdzību. Šajā gadījumā – kad cepeša sulu nav – mērci gatavo no gaļas buljona, kam pievieno sarkanvīnu, kādas garšvielas, nedaudz noreducējot un noslēgumā iebiezinot ar miltiem. Brūna, tumīga krāsa ir gravy lepnums – mūsdienās to mēdz izcelt ar īpašu gravy sāli (sāls un karameļu pārtikas krāsas maisījumu) vai brūnināšanas šķidrumu. Tāpat gravy ir nopērkama kubiņos vai jau gatavā veidā.

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs