• Šobrīd

    weather img

    Rīga +7°C Daļēji apmācies, Z vējš, 1.03 m/s

    UZVARI CĪŅĀ AR BLAUGZNĀM

    Garda maltīte angļu stilā — Bangers and mash

    Tiekamies pie viena galda
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    5. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Bangers and mash
    Foto: Matīss Markovskis
    Bangers and mash
    Bangers and mash. Šis superpopulārais angļu ēdiens patiesībā ir visai latvisks – desiņas ar kartupeļu biezeni! Izmēģini tās pagatavot angļu gaumē – tavējiem patiks!
    Sarežģītība
    Zema
    Personas
    4
    Izmaksas
    Vidējas
    Sagatavošanās
    10m
    Pagatavošana
    30m
    Kopējais laiks
    40m
    1 vērtējums
    5/5

    Uzdevumu ir daudz, taču pats svarīgākais – novaktēt brīdi, kad kartupeļi izvārījušies īstajā mīkstumā. Vārot biezeni, tas ir ļoti svarīgi: ja tos atstāj drusku par cietu, biezeni nevarēs dabūt viendabīgu, ja par mīkstu – tas būs ūdeņains. Tad, lūk, Džeiks gatavību nosaka, uzdurot kartupeļus uz nazīša – ja kartupelis, nazīti izceļot virs ūdens, fiksi ieslīd atpakaļ, kartupeļi gatavi nokāšanai. Otrs laba biezeņa noslēpums ir elementārs – jo vairāk sviesta un sāls, jo garšīgāks biezenis. Gaisīgo, mutē kūstošo konsistenci Džeiks panāk ar visvienkāršāko kartupeļu stampu – nekādi mikseri te nav vajadzīgi.

    Kad visas sastāvdaļas gatavas, tās atliek vien likt uz šķīvja, ieliet glāzē labu vīnu vai alu un notiesāt.

    Ar kādu mērci pasniegt?

    Klasiski šis ēdiens būtu pasniedzams ar angļu mērci gravy. Šī mērce kūpot plūst cauri visai angļu kulinārijai, piešķirot omulību un tādu kā umami garšu citādi atturīgajiem angļu ēdieniem. Gravy gatavošanas paņēmienu ir ļoti daudz. Gatavojot jau minēto svētdienas cepeti, mērce top no cepšanas laikā satecējušajām gaļas sulām. Tās tiek savārītas ar sīpoliem un garšsaknēm, reducētas un visbeidzot sabiezinātas ar miltu vai kukurūzas cietes palīdzību. Šajā gadījumā – kad cepeša sulu nav – mērci gatavo no gaļas buljona, kam pievieno sarkanvīnu, kādas garšvielas, nedaudz noreducējot un noslēgumā iebiezinot ar miltiem. Brūna, tumīga krāsa ir gravy lepnums – mūsdienās to mēdz izcelt ar īpašu gravy sāli (sāls un karameļu pārtikas krāsas maisījumu) vai brūnināšanas šķidrumu. Tāpat gravy ir nopērkama kubiņos vai jau gatavā veidā.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Privātā Dzīve

    Vairāk

    Ieva

    Vairāk

    Mans Mazais

    Vairāk

    Māja un Dārzs

    Vairāk

    Auto

    Vairāk

    Astes

    Vairāk

    Klubs

    Vairāk

    Santa+