Gaglio ģimenes lazanjas recepte

Tiekamies pie viena galda
Dagnija Zīverte
19. decembris, 2019
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Andrejs Ņikiforovs
Lazanju Latvijā labi pazīstam un mīlam. Taču droši vien nezinām, ka paši itāļi ikdienā šo ēdienu ēd ļoti reti. Kāpēc? Jo tās pagatavošana – ja, protams, turas pie īstās, klasiskās receptes – prasa ne vairāk un ne mazāk kā trīs stundas! Un kuram gan ikdienā ir laiks šādai pamatīgai gatavošanai! Šo recepti iesaka Latvijā dzīvojošā Gaglio ģimene — Rafaēle un Rita, kas saimnieko restorānā Sale ePepe.

Leģendārā Boloņas mērce – lūk, iemesls, kāpēc īstā lazanja top tik ilgi. Patiesi labai Boloņas mērcei esot jāsutinās divas stundas, ne mazāk – stingri nosaka Rafaēle. Citādi tā nav nekāda Boloņas mērce. Protams, arī lazanjas mīklas plāksnes viņš gatavo pats, lai gan mēs, gatavojot pēc viņa receptes, mierīgi varam iztikt ar veikalos nopērkamajām.

6 porcijām vajadzēs:

Mīklai*

300 g miltu

3 olas

Šķipsniņa sāls

* Nepieciešama pastas mašīna

 

Boloņas mērcei

100 g sakapātu sīpolu

100 g sīki sagrieztu selerijas kātu

100 g sīki sagrieztu burkānu

50 ml extra virgin olīveļļas

150 ml sarkanvīna

300 g maltas liellopa lāpstiņas gaļas

100 g maltas cūkas krūtiņas

200 ml tomātu biezeņa

Sāls

 

Bešamela mērcei

4 ēdamkarotes sviesta

30 g miltu

600 ml piena

Sāls un svaigi malti melnie pipari

 3 mocarellas bumbas, sakapātas

100 g smalki rīvēta parmezāna

Pasta. Miltus izber uz tīras, sausas virsmas un izveido vulkānu – kalnu ar ieplaku viducī. Tajā iesit olas un ar dakšiņu sāk kult, pamazām masai pievienojot aizvien vairāk miltu. Turpina, līdz visa masa savēlusies viendabīga. Tad sāk mīcīt – pa nelielai saujai pievienojot miltus, ja nepieciešams (šim procesam vislabāk atrast pamācības video Youtube). Mīca apmēram piecas minūtes – līdz mīkla kļuvusi gluda un elastīga. Saveļ bumbā, apklāj ar dvieli un atstāj atpūsties uz 20 minūtēm. Mīklu (atkarībā no daudzuma) sadala apmēram 6 daļās un ar pastas mašīnas palīdzību pārvērš plānos palagos.

Gatavās plāksnes izvāra (vāra pa vienai, svaigu pastu vāra apmēram 30 sekundes), noskalo zem vēsa ūdens un atstāj uz papīra dvieļiem nogaidīt.

Boloņas mērce. Rafaēle saka – veiksmīgas Boloņas mērces noslēpums ir pakāpeniska atbrīvošanās no produktos esošā šķidruma. Svarīgi, lai galu galā mērce ir bieza un gandrīz sausa, toties pilna labas garšas.

Katlā sakarsētā eļļā apcep dārzeņus, līdz tie mīksti. Pievieno cūkgaļu un cep, līdz izgarojis šķidrums un gaļa apcepusies. Pievieno liellopu un atkal rauga, lai izgaro šķidrums un gaļa sabrūnē. Pievieno vīnu un maisot sutina, līdz katla saturs sarucis par apmēram trešdaļu. Pievieno tomātu biezeni un, rūpīgi uzmanot un laiku pa laikam apmaisot, uz visvismazākās liesmas sutina apmēram 2 stundas. Pašā noslēgumā pēc garšas pievieno sāli.

Bešamela mērce. Biezā katlā virs mazas liesmas lēnām izkausē sviestu. Pievieno miltus un, nepārtraukti maisot, karsē divas minūtes. Lēnām iejauc pienu un maisa, līdz masa kļuvusi vienmērīga. Pievieno sāli un piparus. Turpinot maisīt, karsē vēl apmēram 5–7 minūtes, līdz mērce sabiezējusi. Noņem no uguns.

Kārto lazanju. Klāj sešas kārtas šādā secībā – starp pastas plāksnēm liekot Boloņas mērci, bešamela mērci, mocarellu un nedaudz Parmas siera.

Cep 180 grādu temperatūrā 30 minūtes (jāņem gan vērā, ka katra krāsns gan ir citāda, un tas var mainīt gatavošanas laiku). Galvenais – raudzīt, lai virsiņa sabrūnē un kļūst kraukšķīga – tad būs gatavs.  

 

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Noderīgi un interesanti

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs