• Gaglio ģimenes lazanjas recepte

    Tiekamies pie viena galda
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    19. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Ņikiforovs
    Lazanju Latvijā labi pazīstam un mīlam. Taču droši vien nezinām, ka paši itāļi ikdienā šo ēdienu ēd ļoti reti. Kāpēc? Jo tās pagatavošana – ja, protams, turas pie īstās, klasiskās receptes – prasa ne vairāk un ne mazāk kā trīs stundas! Un kuram gan ikdienā ir laiks šādai pamatīgai gatavošanai! Šo recepti iesaka Latvijā dzīvojošā Gaglio ģimene — Rafaēle un Rita, kas saimnieko restorānā Sale ePepe.

    Leģendārā Boloņas mērce – lūk, iemesls, kāpēc īstā lazanja top tik ilgi. Patiesi labai Boloņas mērcei esot jāsutinās divas stundas, ne mazāk – stingri nosaka Rafaēle. Citādi tā nav nekāda Boloņas mērce. Protams, arī lazanjas mīklas plāksnes viņš gatavo pats, lai gan mēs, gatavojot pēc viņa receptes, mierīgi varam iztikt ar veikalos nopērkamajām.

    6 porcijām vajadzēs:

    Mīklai*

    300 g miltu

    3 olas

    Šķipsniņa sāls

    * Nepieciešama pastas mašīna

     

    Boloņas mērcei

    100 g sakapātu sīpolu

    100 g sīki sagrieztu selerijas kātu

    100 g sīki sagrieztu burkānu

    50 ml extra virgin olīveļļas

    150 ml sarkanvīna

    300 g maltas liellopa lāpstiņas gaļas

    100 g maltas cūkas krūtiņas

    200 ml tomātu biezeņa

    Sāls

     

    Bešamela mērcei

    4 ēdamkarotes sviesta

    30 g miltu

    600 ml piena

    Sāls un svaigi malti melnie pipari

     3 mocarellas bumbas, sakapātas

    100 g smalki rīvēta parmezāna

    Pasta. Miltus izber uz tīras, sausas virsmas un izveido vulkānu – kalnu ar ieplaku viducī. Tajā iesit olas un ar dakšiņu sāk kult, pamazām masai pievienojot aizvien vairāk miltu. Turpina, līdz visa masa savēlusies viendabīga. Tad sāk mīcīt – pa nelielai saujai pievienojot miltus, ja nepieciešams (šim procesam vislabāk atrast pamācības video Youtube). Mīca apmēram piecas minūtes – līdz mīkla kļuvusi gluda un elastīga. Saveļ bumbā, apklāj ar dvieli un atstāj atpūsties uz 20 minūtēm. Mīklu (atkarībā no daudzuma) sadala apmēram 6 daļās un ar pastas mašīnas palīdzību pārvērš plānos palagos.

    Gatavās plāksnes izvāra (vāra pa vienai, svaigu pastu vāra apmēram 30 sekundes), noskalo zem vēsa ūdens un atstāj uz papīra dvieļiem nogaidīt.

    Boloņas mērce. Rafaēle saka – veiksmīgas Boloņas mērces noslēpums ir pakāpeniska atbrīvošanās no produktos esošā šķidruma. Svarīgi, lai galu galā mērce ir bieza un gandrīz sausa, toties pilna labas garšas.

    Katlā sakarsētā eļļā apcep dārzeņus, līdz tie mīksti. Pievieno cūkgaļu un cep, līdz izgarojis šķidrums un gaļa apcepusies. Pievieno liellopu un atkal rauga, lai izgaro šķidrums un gaļa sabrūnē. Pievieno vīnu un maisot sutina, līdz katla saturs sarucis par apmēram trešdaļu. Pievieno tomātu biezeni un, rūpīgi uzmanot un laiku pa laikam apmaisot, uz visvismazākās liesmas sutina apmēram 2 stundas. Pašā noslēgumā pēc garšas pievieno sāli.

    Bešamela mērce. Biezā katlā virs mazas liesmas lēnām izkausē sviestu. Pievieno miltus un, nepārtraukti maisot, karsē divas minūtes. Lēnām iejauc pienu un maisa, līdz masa kļuvusi vienmērīga. Pievieno sāli un piparus. Turpinot maisīt, karsē vēl apmēram 5–7 minūtes, līdz mērce sabiezējusi. Noņem no uguns.

    Kārto lazanju. Klāj sešas kārtas šādā secībā – starp pastas plāksnēm liekot Boloņas mērci, bešamela mērci, mocarellu un nedaudz Parmas siera.

    Cep 180 grādu temperatūrā 30 minūtes (jāņem gan vērā, ka katra krāsns gan ir citāda, un tas var mainīt gatavošanas laiku). Galvenais – raudzīt, lai virsiņa sabrūnē un kļūst kraukšķīga – tad būs gatavs.  

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē