Azerbaidžānu plācenis Kutabs

Tiekamies pie viena galda
Dagnija Zīverte
24. oktobris
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Andrejs Ņikiforovs
Tas ir viens no senākajiem azerbaidžāņu virtuves ēdieniem – plāns stingras mīklas plācenis ar pildījumu, kas pāris minūtes cepts uz sausas, karstas pannas. Uzskata, ka tieši no azerbaidžāņu saimniecēm šo ēdienu savulaik aizņēmušies kaimiņi – tā tapuši čebureki, turku goclemes (gotzleme), čerkesu halivas. Recepte 12–15 plāceņiem.
Sarežģītība
Zema
Personas
12-15 plāceņi
Izmaksas
Lēti
Sagatavošanās
20m
Pagatavošana
20m
Kopējais laiks
40m
1 vērtējums
5/5

Pasniedz ar granātābola graudiem un kādu šķipsnu sumaka.

Zināšanai:
 

  • Kutaba šarma noslēpums ir mīkla. Tās sastāvā ir tikai milti, ūdens un kriksītis rauga, mīkla tiek izveltnēta pavisam plāna un strauji apcepta bez taukvielām – tāpēc kutaba ir viegla, gandrīz gaisīga, tomēr stingra. Azerbaidžāņu saimniecēm īpaši plāna mīkla izdodas slaido mīklas kāršu dēļ, ar ko tā tiek virtuozi veltnēta. Veltnējot mīklu daudzkārt aptin ap kārti un atkal ar strauju kustību attin atpakaļ. Šādi mazs, stingrs mīklas pikucītis piecu minūšu laikā pārtop plānā, apaļā mīklas palagā (bildīte ar tiem kokiem ir) – kad roka iestrādāta, ar šīm kārtīm mīklas izveltnēšana notiek zibenīgi.
  • Pildījumu versijas ir neskaitāmas – jēra vai liellopa gaļa, brinza, ķirbja biezenis u. c. Šī – ar zaļumiem, sieru un biezpienu – ir ļoti iecienīta, īpaši raksturīga vasaras un rudens sezonai, kad dārzus piepilda kinzas un pētersīļu kupenas.
  • Kutabs tiek pasniegts, sirsnīgi apziests ar sviestu (īpaši dāsnas saimnieces pārlej ar kausētu sviestu), apkaisīts ar sumaku. Klāt mēdz pasniegt granātābola sēkliņas, kā arī kādu piku jogurta. 
  • Kutabs izdosies uz arī parastas, stipri sakarsētas pannas, taču Seimura kutabs top uz īpašas – plānas jo plānas – pannas, ko sauc par sadžu. Viena neliela sadža dežurē Seimura virtuvē, un uz tās top ikdienišķi ēdieni. Otra – milzīga – tiek likta lietā īpašos gadījumos, kad ēdēju vairāk un tie jācienā, piemēram, ar plovu. Līdzīgas plānas, viegli ieliektas pannas – vien dažādi nosauktas – atrodamas teju visās Kaukāza, Tuvo Austrumu un Balkānu zemju virtuvēs. Un visur tās paredzētas plānas maizes cepšanai – plāni jo plāni izveltnēta mīkla uz šādas sakarsētas platas virsmas top gatava pāris mirkļos. Taču šī panna tiek izmantota arī citiem ēdieniem. Piemēram, lai pagatavotu tāda paša nosaukuma ēdienu sadžu – ceptus jēra, liellopa vai vistas gaļas gabaliņus ar dārzeņiem. 

 

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs