4 padomi no ķīniešu virtuves, lai ēdiens izdotos īpaši gards

Padomus iesaka Latvijā dzīvojošā ķīniešu māksliniece Mērija Žanga, ar kuru tiekamies rubrikā Tiekamies pie viena galda.
Tiekamies pie viena galda
Dagnija Zīverte
Žurnāls IEVA
27. septembris

Drukāt

Saglabāt

Foto: Andrejs Ņikiforovs


1. Kad ķīnieši gatavo, viņi gandrīz nekad neseko precīzām receptēm vai norādēm – viss atkarīgs no noskaņojuma un apstākļiem. Mazliet no tā, mazliet no šitā, un galu galā vienmēr sanāk kaut kas labs. Mērija saka: ķīniešiem patīk just, nevis skaitīt, jo viss ir plūstošs un mainīgs – kā virtuvē, tā dzīvē vispār.

Ķīniešu saimniecēm vispopulārākā mērvienība esot – mazliet.

2. Ķīnā ananasu pirms pievienošanas ēdienam parasti 20–30 minūtes patur vieglā sālsūdenī. Ananass satur bromelaīnu – brīnišķīgu enzīmu, kas organismam palīdz uzsūkt olbaltumvielas, taču tas arī ananasam piešķir asu, izteiktu garšu un mutē rada savelkošu sajūtu, kņudina lūpu kaktiņus un rīkli, jutīgākiem pat izraisot alerģisku reakciju. Tad, lūk, sālsūdens šā ņiprā enzīma spēku neitralizē – ananass kļūst padevīgs kā kaķēns. Bet saldās un sāļās garšas kombinācija, kas latvietim var likt izbrīnā raukt uzacis, ķīnietim ir pavisam ierasta.

3. Cepšanai vislabāk izmantot iepriekšējā vakarā pagatavotus un ledusskapī kārtīgi atdzesētus rīsus – tie būs stingrāki un nelips pie pannas, būs vieglāk sajaucami ar pārējām sastāvdaļām.

4. Viens no ķīniešu kulinārijas svarīgākajiem likumiem ir: karsta panna – auksta eļļa!

Šo gudrību, starp citu, saprot arī pārnestā nozīmē – karstā situācijā vienmēr jāsaglabā vēsa galva!  Latvijas virtuvēs gan neesot īsti iespējams panākt tādu kārtīgu, ķīniešu izpratnei atbilstošu karstumu – degļos vienkārši nav tik lielas liesmas.

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs