• Lieliskā nātru zupa

    Zupas
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    21. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Jā, tās ir durstīgas, bet tik veselīgas un gardas! Turklāt savārītas tējā vai zupā iegūst pasakainu, dziļi zaļu krāsu, ka prieks ir ne tikai vēderam, bet arī acīm un dvēselei. Un tās ir ēdamas ne tikai pavasarī, bet gan visu cauru vasaru!
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti
    Kopējais laiks
    30m

    1. Svaigas nātres aplej ar verdošu ūdeni (vislabāk nātres ievietot caurdurī, lai karstais ūdens uzreiz notek un nātres tiek tikai viegli applaucētas) un lapas atdala no kātiņiem. Nātru lapas sagriež mazos gabaliņos. Smalki sagriež sīpolus.

    2. Katlā liek 2/3 sviesta, tējkaroti olīveļļas un pievieno sīpolu. Cep 5 minūtes, tad pievieno sagatavotās nātres un turpina cepšanu vēl minūti.

    3. Pievieno 1,5–2 litrus verdoša ūdens, sāli, piparus pēc garšas un atlikušo sviestu. Vāra 5–10 minūtes. Pievieno kartupeļus un vāra, līdz tie gatavi. Ja nepieciešams, var pievienot vēl nedaudz sāls.

    4. Novāra olas. Tās sagriež gabaliņos un pievieno gatavajai zupai.

    5. Pasniedz ar skābo krējumu.

     

     

    *Svaigām nātrēm ir satriecoša uzturvērtība. To durstīgajās lapiņās snauž iespaidīgi vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju krājumi, tostarp A vitamīns, C vitamīns, B grupas vitamīni, dzelzs, kalcijs, magnijs, cinks, kālijs, selēns u. c. C vitamīna ziņā svaigu nātru lapas pārspēj pat brokoļus, upenes, zemenes un papriku, bet karotīna ziņā – burkānus! 

    *Nātru lietošana uzturā palīdz organismam labāk uzsūkt dzelzi, bet kaltētās nātrēs ir līdz pat 40% olbaltumvielu – tātad nātres būs izcils papildinājums veģetārai vai vegāniskai ēdienkartei.

    *Iespējas izmantot nātres kulinārijā ir ārkārtīgi plašas. Tās var pievienot praktiski jebkuros ēdienos, kur liekam spinātus, mangoldu vai biešu lapas, kalē kāpostu, dažādus zaļumus, arī puravus vai kāpostus. Piemēram: dažādos smūtijos un svaigi spiestās sulās, salātos (pirms tam noplaucējot), zupās un sautējumos, brokastu omletēs un tartēs, zaļumu pesto, pastas mērcēs (piemēram, aizvietojot spinātus), grieķu spanakopitā (fetas un spinātu pīrāgā), spinātu (vai citu zaļumu) maizē.

     

    * Nātru zupa ir viens no nacionālajiem ēdieniem vairākos Somijas apgabalos, kur tā īpaši sirsnīgi tiek baudīta īsajos vasaras mēnešos.  Piekrastes pilsētās tai nereti tiek pievienotas zivis.

    * Arī Irānā un Turcijā atsevišķos reģionos ikdienas ēdienkartē sastopama nātru zupa – tajā tiek pievienoti ķiploki, turku zirņi vai bulgurs, kā arī granātāboli vai to sīrups.  

    * Lasāmas un ēdieniem pievienojamas ir ne tikai pirmās pavasara nātrītes – kā tas pie mums ierasts –, bet arī tās, ko varam salasīt līdz pat vasaras izskaņai! Pavasara pusē nātru lapās gan vērtīgo vielu ir vairāk. Ja nātres tiek lasītas vasaras otrajā pusē (pēc Jāņiem), labāk ieteicams nogriezt tikai jaunos dzinumus – augšējās, gaišākās lapas.

    *Vasarā salasītās nātres var (mazgātas, izžāvētas un nosusinātas) sasaldēt, sakapāt vai sablendēt pastā ar sāli un/vai eļļu – tieši tāpat kā citus zaļumus, lai ar veselīgajām lapām ēdienus varētu bagātināt arī ziemā! 

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē