Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam nākamajam gadam!
ABONĒT!
  • Kas jāzina, lai svētku cepetis izdotos?

    Pamatēdieni
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    23. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Cūkas cepetis
    Foto: Ieva Andersone
    Cūkas cepetis
    Sezonas dārzeņu skauts un labā mērcē slacīts cepetis ir kā kronis svētku galdā. Šis nu ir ēdiens, kas īsti piemērots ziemā svinamiem svētkiem – kamēr tas lēnu garu sildās krāsnī, telpas piepilda omulīgs siltums un aromāts, bet saimnieks tikmēr var paspēt uzklāt skaistu svētku galdu.
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti
    1 vērtējums
    5/5

    Jo treknāka gaļa, jo ilgāks vēlams tās cepšanas laiks un zemāka cepšanas temperatūra.

    Kaut cepeša pagatavošana ir vienkārša, tas tomēr raisa zināmu piesardzību – ej nu tu sazini, kurā brīdī tieši šis gabaliņš sasniedz savu ideālo gatavību! Izrausi no krāsns par ātru, būs jēls, noturēsi pārāk ilgi – sauss un bezgaršīgs. Tad nu apkopojam svarīgākos punktus, kas jāzina ceļā uz gatavu, sulīgu cepeti, lepnu saimnieci un laimīgiem viesiem! 

    Kādu gabaliņu? 

    Izvēlei būtu jākrīt uz treknākām lopiņa ķermeņa daļām. Vislabāk izvēlēties jaunu dzīvnieku gaļu (teļš, nevis liellops), mazāk nodarbinātu ķermeņa daļu – tur gaļa ir maigāka un treknāka. Ja iegādāts vecāka lopiņa gabals (liellops, arī medījuma gaļa), to derētu vismaz nakti noturēt marinādē. 

    Jo treknāka gaļa, jo ilgāks vēlams tās cepšanas laiks un zemāka cepšanas temperatūra. Šādi tauku slānis lēnām izkūst un iesūcas gaļas šķiedrās. Ja tomēr gaļa ir liesa (liellops, medījums) to var pa klasiskai modei iespeķot – starp šķiedrām saspraust speķa gabaliņus vai visu cepeša gabalu ietīt bekona šķēlēs. 

    Runājot par izmēriem, ieteicams izvēlēties 2–4 kilogramu gabalu. Pieņemts gaļas daudzumu aprēķināt, ņemot vērā viesu skaitu. Rēķina apmēra 200–300 gramus jēlas (jo gandrīz puse gaļas svara cepoties izčurkst) gaļas uz vienu personu. Protams, arī pāri palikusi gaļa zudībā neies – nākamajās dienās tā, plāni sagriezta, būs lielisks papildinājums sviestmaizēm, salātiem, auksto uzkodu galdam. 

    Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

    Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē