• 5 padomi, kas jāzina par želatīnu un – kā to pareizi pievienot?

    Kā pareizi?
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Ja garšo siera un jogurta kūkas, krēmīgi deserti un apetītlīgi trīcelīgas želejas, bet nav pieredzes gatavošanā, receptē pieminētais želatīns un tā kausēšana var izraisīt nepatiku – ja nu nesanāk? Lūk, skaidrs un gaišs ceļvedis!

    Želatīnam nav jāgaršo «pēc kaut kā»

    Kas īsti ir želatīns? Tas ir neitrāls ēdiena recinātājs, gatavots no dzīvnieku kauliem un ādām, bez smaržas un garšas. Ir gan dzirdēts, ka želatīns ēdieniem piešķir nelāgu piegaršu, tomēr tas vedina domāt, ka vai nu gadījies nekvalitatīvs produkts, vai arī nav ievērota pareiza sagatavošana (tas ir svarīgi!).

    Pārsvarā želatīnu lieto tādiem aukstiem ēdieniem kā krēmi, želejas, jogurta kūkas, gaļas un zivs galerti u. c. Veikalos var nopirkt gan caurspīdīgus, bezkrāsainus želatīnus, gan jau sarkani iekrāsotus (šis labi piemērots desertiem).

    Maltā veidā vai lapiņās?

    Želatīns mēdz būt plāksnītēs jeb presētās lapiņās un arī malts – tas mums ir pazīstamāks un pierastāks veids. Taču būtībā starp abiem želatīna veidiem nav atšķirības. Tāpat kā malto želatīnu, arī lapiņas vispirms iemērc nelielā auksta ūdens daudzumā un 10 minūtes ļauj pastāvēt, lai tās kļūst mīkstas. Tad želatīnu siltā peldē maisot silda, līdz tas izkūst.

    Lapiņu priekšrocība – daudzās ārzemju receptēs minētas tieši tās, tāpēc nav jāpārrēķina gramos.

    Parastā formula gan ir vienkārša: viena paciņa malta želatīna (piemēram, vācu firmas RUF ražojums, paciņā 9 grami) paredzēta 500 ml šķidruma sarecināšanai un attiecīgi atbilst 6 želatīna lapiņām.

    Agara alternatīva

    Želatīnu iegūst no dzīvnieku kauliem un ādām, tos ilgstoši vārot, tvaicējot, atdzesējot, žāvējot un citādi apstrādājot. Kauli un ādas raisa pamatotu pretestību veģetāriešos, tāpēc viena no alternatīvām, lai ēdienus sarecinātu, ir agara pulverītis. Tas ir augu izcelsmes recinātājs, ko iegūst no īpašām ūdenszālēm.

    Agara pulveri kulinārijā var izmantot tikpat plaši kā želatīnu – gan saldajos, gan sāļajos ēdienos. Taču ir dažas atšķirības. Agars ir dabisks augu izcelsmes biezinātājs, tam nav garšas, un tas sastingst ātrāk nekā želatīns. Tomēr agara pulverīši (tāpat kā dažādu ražotāju) želatīni mēdz atšķirties – tiem ir atšķirīgs recēšanas laiks un stiprums. Ieteicams izmēģināt dažādu ražotāju piedāvātos recinātājus (gan agaru, gan želatīnu), lai atrastu savējo. Tāpat vēlams vienmēr ņemt vērā instrukciju uz paciņas, jo pulvera un šķidruma ieteicamās proporcijas mēdz atšķirties.

    Soli pa solim

    Želatīna pievienošana

    • Izšķīdini aukstā ūdenī! Želatīnu samaisa ar pāris ēdamkarotēm (vai vairāk, ja vajadzīgs lielāks daudzums) auksta ūdens un atstāj 10 minūtes, lai uzbriest.

    • Sildi un kausē! Kad želatīna graudiņi sabrieduši, trauciņš vēl jāpasilda karsta ūdens peldē un masa rūpīgi jāmaisa, līdz želatīns pilnībā izkūst. Turklāt jāiegaumē, ka želatīnu nedrīkst sildīt verdošā ūdenī, arī tieši uz uguns trauciņu nedrīkst likt, jo augstā temperatūrā želatīnam parādās nepatīkams aromāts. Želatīna sildīšanai un kausēšanai optimāla temperatūra ūdens peldei ir karstākais ūdens, kāds dabūjams no krāna.

    • Iemaisi pareizi! Izkausēto želatīnu nevajag pievienot ēdienam visu uzreiz – tas var radīt kunkuļus. Pareizi jādara tā: trauciņā ar izkausēto želatīnu ieliek dažas ēdamkarotes gatavās masas, piemēram, krēmu, un kārtīgi izmaisa viendabīgā konsistencē. Un tikai tad šo želatīna un krēma maisījumu iemaisa pārējā krēmā.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē