• Ļoti kraukšķīgi mazsālīti gurķīši — padomi un receptes

    Kā pareizi?
    IEVAS Receptes
    IEVAS Receptes
    16. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vasarai ir daudz smaržu, un viena no tām ir svaigi un viegli sālītu gurķīšu aromāts. Mazsālītu gurķīšu pagatavošanas garšvielas ir labi zināmas un katrā mājā atrodamas. Tomēr ne katram tie izdodas stingri, kraukšķīgi un ideālā sāļumā. Kā tādus pagatavot?

    Vasaras pirmie mazsālītie gurķīši visbiežāk tiek nobaudīti Jāņos. Un tieši šie – pirmie – ir ļoti īpaši. Droši vien tādēļ, ka visu garo ziemu esam ilgojušies pēc svaigās garšas un aromāta. Gurķu trauks iztukšojas ātri: tikko bija, un nu jau vairs nav!

    Gurķīši ar Kaucmindes padomu

    • Kas vajadzīgs?

    Ņem pāris kilogramu 7–12 cm garus, slaidus gurķīšus. Var izmanto tādus, kam miza ir ar kārpiņām, pirms tam noteikti pagaršojot, vai gurķi nav rūgti. Vēl vajag upeņu lapas, diļļu kātus, sinepju sēklas, ķiploka daiviņas, gabaliņu mārrutka saknes. Marinādei vajadzēs 1,5 litrus istabas temperatūras ūdens, divas strīķētas ēdamkarotes rupjā sāls un šķipsniņu cukura.

    • Pagatavošana.

    Vispirms gurķus nomazgā un nogriež galus, lai uzlējums ātrāk iesūcas. Traukā saliek upeņu lapas, diļļu kātus, ķiploku daiviņas, ieber sinepju sēklas. Gurķus glīti kārto guļus tā, lai toverī to satilptu iespējami daudz. Pa vidu starp gurķiem arī liek kādu upeņu lapu, dilli, mārrutka saknes gabaliņu. Kad toveris pilns, virs gurķiem atkal saliek upeņu lapas, dilles, ķiploka daiviņas, uzber sinepju sēklas.
    Ūdenī rūpīgi izšķīdina sāli un cukuru, pārlej gurķiem un uzliek slogu. Nākamajā dienā gurķi jau ir ēdami un vienmēr izdodas stingri un kraukšķīgi. Ar jaunajiem kartupeļiem garšo burvīgi!

    Kaucmindes padoms ir tāds, ka marinādei noteikti jāpievieno cukurs.

    Gurķīši ar ķiršu lapām

    • Kas vajadzīgs?

    Ņem divus kilogramus gurķu, divas ēdamkarotes sāls, vienu ēdamkaroti cukura, upeņu lapas, ķiršu lapas, dilles, mārrutku lapas, ķiplokus, smaržīgos piparus. Ja ir jau izauguši lociņi, izmanto arī tos.

    • Pagatavošana.

    Gurķiem nogriež galus un pamīšus kārto traukā: kārta lapu, zaļumu, garšvielu, kārta – gurķu. Kad trauks pilns, augšpusi noklāj ar garšvielām un lapām. Tad uzvāra ūdeni un iemaisa tajā sāli, cukuru un smaržīgos piparus. Ūdeni atdzesē līdz 70 grādiem un pārlej gurķiem, lai tie pilnībā pārklāti. Trauku pārklāj ar šķīvīti.

    Kad šķidrums atdzisis līdz istabas temperatūrai, gurķu trauku liek ledusskapī. Ja to izdara rīta pusē, vakarā jau var pagaršot, kas sanācis. Šādi pagatavoti gurķi visgaršīgākie būs divas trīs dienas.

    Padoms. Gatavojot vasarā pirmos mazsālītos gurķīšus, noteikti jāņem lielāks trauks un vairāk gurķu, jo pirmo un otro porciju apēd ļoti ātri un daudz. Pēc tam mazsālīto gurķu kāre pamazām pāriet, tādēļ ar katru nākamo reizi var gatavot arvien mazāku porciju.

    Gurķīši pavāru gaumē bez etiķa

    • Kas vajadzīgs?

    Ņem divus kilogramus nelielu gurķīšu, diļļu kātus, ķiplokus un upeņu lapas. Marinādes pagatavošanai vajadzēs litru vārīta karsta ūdens, divas ēdamkarotes sāls un divas ēdamkarotes cukura.

    • Pagatavošana.

    Stikla traukā sakārto gurķus pamīšus ar upeņu lapām, diļļu kātiem un ķiploka daiviņām. Vārītam ūdenim pievieno sāli un cukuru, rūpīgi izmaisa un uzlej gurķiem. Šādi gurķīši ir gluži labi līdz pat divām nedēļām.

    Padoms. Šīs pašas ūdens, sāls un cukura proporcijas lieliski der arī gurķu konservēšanai ziemai, tikai jāņem vērā, ka gurķu burkas jāsterilizē aptuveni 56 grādu temperatūrā. Ja karsēšanas temperatūra pārsniegs 60 grādus, gurķi pazaudēs kraukšķīgumu.

    Gurķīši pavāru gaumē ar etiķi

    • Kas vajadzīgs?

    Ņem divus kilogramus mazu gurķīšu, aptuveni 100 g diļļu kātu, četras plānās šķēlītēs sagrieztas ķiploka daiviņas. Marinādei – nepilnus 2 l ūdens, 80 g 9% etiķa, 80 g cukura, 80 g rupjā sāls, astoņus smaržīgos piparus, pāris lauru lapas un garšvielu maisījumu gurķu sālīšanai, piemēram, Valežs ražoto. Ja tāda nav, var pievienot sev tīkamās garšvielas: melnos piparus, fenheļa sēklas, žāvētus mārrutkus un ķiplokus, estragonu, sinepju sēklas.

    • Pagatavošana.

    Gurķiem nogriež galiņus un sakārto traukā, pievienojot ķiplokus un dilles. Verdošam ūdenim pievieno cukuru, sāli, piparus, lauru lapas, garšvielu maisījumu, etiķi. Uzvāra, atdzesē līdz 40 grādiem un tad marinādi pārlej gurķiem.

    Ieteikumi ērtībai:

    • Mazsālīto gurķīšu marinādei var pievienot krustnagliņas, svaigus ābolus un asos piparus.
    • Vēl ātrāk tos var pagatavot polietilēna maisiņā. Gurķiem nogriež galus, liek maisiņā, apkaisa ar sagrieztām dillēm, ķiplokiem un sāli, maisiņu aizsien, drošības labad liek otrā maisiņā un arī to aizsien. Gurķus maisiņā labi sakrata, liek ledusskapī un ik pēc minūtēm 15 atkal sakrata. Šādi gatavojot, gurķi būs gatavi jau dažu stundu laikā.
    • Gurķīši iesālās ātrāk, ja parastā ūdens vietā izmanto gāzētu minerālūdeni.

    Kraukšķīgu gurķīšu noslēpumi:

    • Noteikti jāpievieno mārrutka sakne. Trīs litru burkai būs nepieciešama aptuveni piecus centimetrus gara mārrutka saknīte.
    • Marināde nedrīkst būt par karstu. Uzlējuma temperatūra nedrīkst pārsniegt 30–40 grādus.
    • Gurķiem jābūt svaigiem. Daudzi ir pārliecināti, ka kraukšķīgi gurķīši izdodas tad, ja izmanto tikai ļoti svaigus, tikko ievāktus gurķīšus. Turklāt tiem jābūt nelieliem, vien pussprīdi gariem.

    Kā vēl apēst mazsālītus gurķīšus?

    • Gatavojot dārzeņu salātus ar eļļas un etiķa mērci, pie svaigiem gurķiem un tomātiem piegriezts mazsālīts gurķītis salātiem piedod īpašu pikantumu. Vēl bagātīgi piegriež dilles, pētersīļus un selerijas. Šādiem salātiem pat gaļu klāt nevajag – noēdas ar rupjmaizi viens divi!
    • Parasti mazsālītus gurķus siltajiem ēdieniem nepievieno, bet tie lieliski noder salātos. Piemēram: gurķīšus sagriež un sajauc ar svaigiem kāpostiem, pievienojot mazliet citrona sulas un zaļumu.
    • Mazsālītus gurķīšus noteikti var pievienot rasolam. Tie labi derēs arī soļankā (īpaši, ja ir jau krietni iesālījušies) un tā sauktajā zemnieku zupā, ko vāra no cūkas gaļas, pievienojot grūbas un kartupeļus.
    • Mazsālītus gurķīšus vislabāk apēst, svaigi pagatavotus. Ja nu tomēr tie ir trīs četras dienas stāvējuši, var pievienot aukstajai zupai, piegriezt kartupeļu salātiem vai lapu, svaigu gurķu un tomātu salātiem.


    Četru veidu gurķi. Kas ir kas?

    1. Mazsālīti. Mazsālīto gurķīšu smeķīguma noslēpums ir nelielais sāls daudzums, kas kombinācijā ar garš­vielām svaiga gurķa garšu izmaina, bet nepazaudē. Gurķi netiek sterilizēti, tādēļ neder ilgstošai uzglabāšanai. Mazsālīti gurķi būs patiešām garšīgi aptuveni nedēļu, tādēļ, kamēr vien dārzā saplūcami vai tirgū nopērkami mazi gurķīši, labāk tos gatavot biežāk, bet mazas porcijas.
    2. Konservēti. Gurķu konservēšanā izmanto konservantu un gurķus pasterizē. Parasti gurķus konservē stikla burkās un hermētiski noslēdz. Šādi to vēsā vietā var uzglabāt pat vairākus gadus, tomēr ieteicams izlietot līdz nākamajai ražai.  
    3. Sālīti. Sālīšana ir sena konservēšanas metode, gurķus parasti sāla mucās. Sālītu gurķu uzlējumam vajadzīgs padaudz sāls: uz vienu litru remdena ūdens aptuveni 100 gramu. Parasti pievieno arī tradicionālās gurķu marinēšanas garšvielas. Pārlej gurķus ar šķidrumu, uzliek slogu un mucu novieto vēsā vietā. Šādus gurķus var uzglabāt un lietot uzturā vairākus mēnešus.
    4. Skābēti. Lai gurķus ieskābētu, uz litru ūdens ņem mazāk sāls, nekā gurķus sālot: apmēram 40–60 gramu. Ar garšvielām bagātinātos gurķus aplej ar sālsūdeni, uzliek slogu un tur apmēram nedēļu 15–20 grādu temperatūrā, bet tad pārvieto uz vēsākām telpām.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē