• Ko iesākt ar medījuma gaļu?

    Kā pareizi?
    Ilze Klapere
    26. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Medījuma gaļa
    Foto: Jānis Kairis
    Medījuma gaļa
    Medījuma gaļa ir citāda gan tāpēc, ka dzīvnieki dzīves laikā barojušies ar pašu meklētu barību, gan tāpēc, ka tie visu mūžu skraidījuši savā vaļā.

    Tas, ka medījums ir garšīgāks, varbūt ir gaumes lieta, taču, salīdzinot ar mājlopu gaļu, tajā tiešām ir vairāk dažādu ekstraktvielu, kas palīdz kuņģa darbībai, veicina žults izdalīšanos un aizkuņģa dziedzera darbību. Meža zvēru gaļa ir citāda gan tāpēc, ka šie dzīvnieki dzīves laikā barojušies ar pašu sameklētu, nevis cilvēku sarūpētu barību, gan tāpēc, ka visu mūžu skraidījuši savā vaļā, tādējādi meža zvēru gaļa ir krietni liesāka, tajā ir vairāk muskuļu un mazāk tauku. Šī gaļa bagātīgi satur olbaltumvielas un minerālvielas, vairāk dzelzs, kā arī labos, polinepiesātinātos taukus – salīdzinājumam medījuma gaļā ir vairāk omega 3, bet mājas cūkgaļā – omega 6 tauku, un tieši šī atšķirība runā par labu medījumam.

    Cik ilgi medījumu var glabāt saldētavā?

    Ja cilvēks parastais, kuram garšo medījums, bet nav iespējas to dabūt tik bieži, kā gribētos, pēkšņi tiek pie prāva meža dzīvnieka gaļas gabala, viņš vismaz daļu grib sasaldēt priekšdienām, vai ne? Skaidrs, ka nav labi pārāk ilgi glabāt gaļu saldētavā, bet, ja nepieciešams, tad, pareizi sasaldēta, tā var glabāties saldētavā apmēram pusgadu. Smalki un nelieli gabali glabājami apmēram trīs mēnešus, bet lieli gabali, kārtīgi iepakoti vakuumā, droši ilgāk.

    Svarīgi ir saldēto gaļu pēc tam pareizi atlaidināt – tas darāms ledusskapja temperatūrā, nevis mikroviļņu krāsnī vai ūdenī, vienalga, siltā vai aukstā!

    Par mežacūkas gaļu

    Mežacūkas gaļa var saturēt bīstamo baktēriju trihinellu. Tāpēc mežacūkas gaļu speciālisti iesaka iegādāties tikai drošās un pārbaudītās tirdzniecības vietās un gatavojot nodrošināt ilgstošu termisko apstrādi. Trihinellas iet bojā tikai tad, ja temperatūra gaļas gabala iekšienē sasniedz 78 grādus un apstrāde ilgst vismaz divas stundas. Tāpēc mežacūkas gaļu ieteicams sautēt, nevis cept filejas medaljonus vai karbonādes!

    Ko no kura gabala gatavot?

    • Delikatese medniekiem skaitās nomedītā meža dzīvnieka pauti un aknas.
    • Filejas – ļoti labi gabali, no tiem gatavo karpačo, tartaru, steiku u.c. gardumus.
    • Muguras karbonāde – no tās sanāk izcili steiki, rostbifi, kurus nedrīkst pārcept un bieži šos ēdienus gatavo vidēji asiņainus.
    • Priekškājas, pakaļkājas noder sautējumiem, gulašiem, zupām, galertiem (piemēram, gulašzupa sanāk ļoti garda, ja gaļu vāra ar visu kaulu).

    Gaļu var malt un gatavot kotletes, taču tās būs pasausas. Daudzas saimnieces šī iemesla dēļ pievieno cūkas taukus, taču tas ir gaumes jautājums, jo šādi zūd liela daļa medījuma unikalitātes.

    Kā iegūt plānas gaļas šķēles? Piemēram, plānas šķēlītes karpačo sagriezt ir vieglāk, ja gaļas ir saldēta. Taču svaiga gaļa ir mīkstāka, garšīgāka un sulīgāka, tāpēc padoms – gaļas šķēles liek starp pārtikas plēves kārtām un izdauza plānākas ar gaļas āmuriņa gludo pusi (ar reljefu ne, jo tā var sanākt iedauzīt gaļā pašu plēvi).

    Ar ko sader kopā medījums

    Meža gaļai piemīt spēcīgs aromāts, tāpēc tai piestāv un piederas arī spēcīgas garšvielas un citas piedevas.

    • Svaigi malts piecu piparu maisījums
    • Kadiķogas jeb kadiķa čiekurogas
    • Timiāns vai rozmarīns
    • Ķiploks un sīpols
    • Sarkanvīna mērces un glazūras
    • Konjaka mērce vai konjakā dedzināts medījums
    • Brūklenes un dzērvenes
    • Meža sēnes – baravikas un gailenes
    • Cidonijas

    Medījuma gatavošanas ABC

    1. Labus medījuma gaļas gabalus (fileju, karbonādi) nedrīkst pārcept! Nevajag cept augstā temperatūrā – labāk uzsvaru likt uz zemiem grādiem, lai gaļa sanāk viegli cepta. 
    2. Gatavošanas procesā kūstot taukiem, gaļa iegūst irdenu struktūru un kļūst maigāka, taču medījumam šā faktora pietrūkst. Arī tāpēc to nedrīkst pārcept.
    3. Ja sautē medījuma gaļas gabalus no pakaļkājām vai pleciem, to dara nelielā temperatūrā ilgāku laika brīdi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē