Ko darīt ar medījuma gaļu

Meža zvēru gaļa ir citāda gan tāpēc, ka šie dzīvnieki dzīves laikā barojušies ar pašu sameklētu, nevis cilvēku sarūpētu barību, gan tāpēc, ka visu mūžu skraidījuši savā vaļā, tādējādi meža zvēru gaļa ir krietni liesāka, tajā ir vairāk muskuļu un mazāk tauku.
Medījuma gaļas ēdieni
Ievas Receptes
16. aprīlis

Saglabāt

Foto: Shutterstock

Tas, ka medījums ir garšīgāks, varbūt ir gaumes lieta, taču, salīdzinot ar mājlopu gaļu, tajā tiešām ir vairāk dažādu ekstraktvielu, kas palīdz kuņģa darbībai, veicina žults izdalīšanos un aizkuņģa dziedzera darbību. Meža zvēru gaļa ir citāda gan tāpēc, ka šie dzīvnieki dzīves laikā barojušies ar pašu sameklētu, nevis cilvēku sarūpētu barību, gan tāpēc, ka visu mūžu skraidījuši savā vaļā, tādējādi meža zvēru gaļa ir krietni liesāka, tajā ir vairāk muskuļu un mazāk tauku. Šī gaļa bagātīgi satur olbaltumvielas un minerālvielas, vairāk dzelzs, kā arī labos, polinepiesātinātos taukus – salīdzinājumam medījuma gaļā ir vairāk omega 3, bet mājas cūkgaļā – omega 6 tauku, un tieši šī atšķirība runā par labu medījumam.

Cik ilgi medījumu var glabāt saldētavā?

Ja cilvēks parastais, kuram garšo medījums, bet nav iespējas to dabūt tik bieži, kā gribētos, pēkšņi tiek pie prāva meža dzīvnieka gaļas gabala, viņš vismaz daļu grib sasaldēt priekšdienām, vai ne? Skaidrs, ka nav labi pārāk ilgi glabāt gaļu saldētavā, bet, ja nepieciešams, tad, pareizi sasaldēta, tā var glabāties saldētavā apmēram pusgadu. Smalki un nelieli gabali glabājami apmēram trīs mēnešus, bet lieli gabali, kārtīgi iepakoti vakuumā, droši ilgāk.

Par mežacūkas gaļu

Ņemot vērā pēdējā laika satraukumu, kas valda sakarā ar cūku mēri, šoreiz par meža cūkām nerunāsim. Atgādināsim vien to, ka mežacūkas, kā jau visēdāja dzīvnieka, gaļa var saturēt bīstamo baktēriju trihinellu. Tāpēc mežacūkas gaļu speciālisti iesaka iegādāties tikai drošās un pārbaudītās tirdzniecības vietās un gatavojot nodrošināt ilgstošu termisko apstrādi. Trihinellas iet bojā tikai tad, ja temperatūra gaļas gabala iekšienē sasniedz 78 grādus un apstrāde ilgst vismaz divas stundas. Tāpēc mežacūkas gaļu ieteicams labāk sautēt, nevis cept filejas medaljonus vai karbonādes!

Ko no kura gabala gatavot?

  • Delikatese medniekiem ir nomedītā meža dzīvnieka pauti un aknas.
  • Filejas – ļoti labi gabali, no tiem gatavo karpačo, tartaru, steiku u.c. gardumus.
  • Muguras karbonāde – no tās sanāk izcili steiki, rostbifi, kurus nedrīkst pārcept un bieži šos ēdienus gatavo vidēji asiņainus.
  • Priekškājas, pakaļkājas noder sautējumiem, gulašiem, zupām, galertiem (piemēram, gulašzupa sanāk ļoti garda, ja gaļu vāra ar visu kaulu).

Gaļu var malt un gatavot kotletes, taču tās būs sausas. Daudzas saimnieces šī iemesla dēļ pievieno cūkas taukus, taču tas ir gaumes jautājums, jo šādi liela daļa medījuma unikalitātes zūd.

Ar ko sader kopā medījums

Meža gaļai piemīt spēcīgs aromāts, tāpēc tai piestāv un piederas arī spēcīgas garšvielas un citas piedevas.

  • Svaigi malts piecu piparu maisījums
  • Kadiķogas jeb kadiķa čiekurogas
  • Timiāns vai rozmarīns
  • Ķiploks un sīpols
  • Sarkanvīna mērces un glazūras
  • Konjaka mērce vai konjakā dedzināts medījums
  • Brūklenes un dzērvenes
  • Meža sēnes – baravikas un gailenes
  • Cidonijas

Medījuma gatavošanas ABC

  1. Labus medījuma gaļas gabalus (fileju, karbonādi) nedrīkst pārcept! Nevajag cept augstā temperatūrā – labāk uzsvaru likt uz zemiem grādiem, lai gaļa sanāk viegli cepta. 
  2. Gatavošanas procesā kūstot taukiem, gaļa iegūst irdenu struktūru un kļūst maigāka, taču medījumam šā faktora pietrūkst. Arī tāpēc to nedrīkst pārcept.
  3. Ja sautē medījuma gaļas gabalus no pakaļkājām vai pleciem, to dara nelielā temperatūrā ilgāku laika brīdi.

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs