• Kādus grādus izvēlēties cepšanai

    Kā pareizi?
    IEVAS Receptes
    IEVAS Receptes
    3. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kādu temperatūru izvēlēties, ja gribi kaut ko cept cepeškrāsnī? Meklē atbildes šeit!

    Zelta likumi:

    • Kaut arī ļoti gribas ekonomēt laiku un elektrību, labāks rezultāts būs, ja vienā cepienā šausi iekšā tikai vienu, nevis vairākas pannas.
    • Ja receptē nav minēti grādi vai tie ir piemirsti, visdrošāk ir uzgriezt 180 grādu temperatūru – tas ir samērā universāls cepeškrāsns režīms.
    • Ja īsti nezini, kā labāk, vismaz drošāk vienmēr būs likt pannu cepeškrāsnij pa vidu.

    Kādā temperatūrā ko cept?

    Līdz 100°
    Šajā temperatūrā cepeškrāsnī top bezē un meringas jeb putota olu baltuma gardumi. Salīdzinoši zemā temperatūra nepieciešama tādēļ, lai olu baltums cepoties nezaudētu savu sniegbalto krāsu, – ja karstums krāsnī būs lielāks, cukurs sāks karamelizēties un cepumu baltums kļūs brūngans. Kad bezē krāsnī jau pacēlušies, cepeškrāsns durtiņas var pavērt mazā šķirbiņā, lai vēdinās un cepumi mazliet kalst.

    100°–110°
    Temperatūra, kurā cepeškrāsnī gatavo ēdienus ūdens peldēs, piemēram, siera kūkas, brīnišķīgo olu un saldā krējuma desertu crème brûlée

    150°
    Režīms, kurā gatavo cepamās siera kūkas, biezpienmaizes un citas kūkas. Mīklas pamatne nedaudz apcepta jau iepriekš, un tā jācep vēlreiz kopā ar pildījumu (parasti pabiezā kārtā).

    160°
    Visretāk lietotā cepeškrāsns grādu iedaļa – to lieto atsevišķos gadījumos, kad, piemēram, vajag ātrāk dabūt gatavu kādu kūku, kas parasti top mazākos grādos.

    170°–180°
    Samērā universāls temperatūras režīms. 170 un 175 grādos visbiežāk cep kēksus gan garenajās, gan apaļajās (ar cauro vidu) formās, turklāt cepšanas process parasti ilgst gandrīz vai tieši stundu.

    180 grādu karstums piemērots arī smilšu mīklas izstrādājumiem, piemēram, plānā smilšu mīklas pamatne lēzenā tartes formā parasti jācep 10–13 minūtes (un pēc tam vēl kopā ar pildījumu).

    180°–200°
    Ideālā biskvītu temperatūra – ja biezāks biskvīts, cep 180 grādos, ja plānāks, tad virs 200! Vēl 180 grādi ir piemēroti plaucētajai mīklai un dažādu sacepumu gatavošanai, piemēram, nūdeļu sacepumam ar sieru, iepriekš apceptas maltās gaļas kārtojumam ar pavārītiem dārzeņiem un saldo krējumu.

    180–190 grādi piemēroti arī kārtainās mīklas pīrādziņiem.

    Savukārt 200 grādu temperatūra ir īstais karstums perfektām siermaizītēm – tādām, kurām siers skaisti pārkusis, maizīšu apakša kraukšķīga, bet iekšpuse vēl mīksta, nepārkaltusi.

    200°–210°
    Labi uzraudzētu smalkmaizīšu un pīrādziņu temperatūra – piemērota tādiem konditorejas izstrādājumiem, kam cepeškrāsnī jāpavada samērā īss mirklis.

    Ja cep kliņģeri, dari tā: sākumā iešauj 200–210 grādos, lai aprauj kraukšķīgu garoziņu, pēc tam noregulē temperatūru uz 170 grādiem un cep, kamēr gatavs. 200 grādu temperatūra piemērota arī kārtainajai mīklai (ja cep, piemēram, kārtainās mīklas pamatni, kuru pēc tam pārkaisa ar ābolu šķēlītēm un cukuru, un turpina cept 180 grādos).

    Vēl 200–220 grādos cep raudzētas kārtainās mīklas smalkmaizītes (neraudzētas kārtainās mīklas izstrādājumus cep 180 grādos).

    220°­–225°
    Laba temperatūra, piemēram, kartupeļu cepšanai krāsnī – pārgriež kartupeļus gareniski četrās daļās un vēl uz pusēm, apslaka ar eļļu, pārkaisa ar sāli un garšvielām, visu samaisa un liek uz cepamā papīra pannā. Cep 20–30 minūtes. 

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē