• Šobrīd

    weather img

    Rīga +20°C

    Viss Tavas ādas skaistumam un veselībai!
    Myskin logo

    Kā pareizi skābēt kāpostus

    Kā pareizi?
    21. decembris, 2017
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    kāposts
    kāposts
    Skābēšanai ņem cietas un baltas kāpostgalvas.

    Pamatrecepte

     

    Skābēšanai ņem cietas un baltas kāpostgalvas. Ārējās bojātās lapas nolauž un sāk smalcināšanas procesu. Visvieglāk kāpostus sasmalcināt ar speciālu ēveli, taču var iztikt arī ar nazi.

    Kad kāposti sagriezti, ņem lielu un dziļu trauku (mājas apstākļos var izmantot 3 litru burku vai lielu māla podu), ber tajā kāpostus un kaisa sāli un cukuru. Garšas variēšanai kāpostiem var pievienot arī ķimenes, burkānus, dzērvenes, brūklenes, koriandru vai mārrutkus.

    Kad viena kārta traukā salikta, ar koka stampiņu visu kārtīgi sastampā un liek nākamo kārtu un atkal sastampā. Tā turpina, līdz trauks pilns.

    Trauku vēlams noslēgt ar koka dēlīti, kam uzlikts slogs, piemēram, liels un smags akmens.

    Šādā veidā istabas temperatūrā, kas ir apmēram 20 °C, kāposti gatavojas divas trīs nedēļas. Šajā laikā jāraugās, lai virs kāpostiem visu laiku būtu sula. Kad kāposti ieskābuši, tie ir gatavi ēšanai.

     

     

     

    No kā jāuzmanās

     

    •  Kāpostu skābēšanas un glabāšanas laikā ir ļoti svarīgi, lai tajos nesavairotos nevajadzīgi mikroorganismi, kas veicina pūšanu vai pelēšanu. Tāpēc, pirmkārt, jāpievērš uzmanība, lai trauks, kurā turēs kāpostus, būtu tīrs un pilnībā nosegts un tajā būtu ierobežota skābekļa piekļuve. Otrkārt, vispareizāk ir turēt skābētos kāpostus vēsā vietā, piemēram, aukstā pagrabā vai ledusskapī.
    • Ja  kāposti  tomēr ir pārklājušies ar pelējuma sēnīti, tie bez žēlastības jāmet.  Pelējuma sēnīte rada aflatoksīnu, kas veicina vēža šūnu veidošanos. Siltumā šī viela nesadalās, tātad ne cepot, ne vārot indīgais aflatoksīns neizzūd.
    • Sāls daudzumam skābētajos kāpostos vajadzētu būt 2–3% . Šāda sāls koncentrācija neļauj savairoties nevēlamajiem mikroorganismiem, kas veicina pūšanu. Savukārt, ja sāls būs par daudz, tas darbosies kā konservants un nogalēs arī labās baktērijas.

        

       

       

      Veselība - Parūpējies par savu sirdi!

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Privātā Dzīve

      Vairāk

      Ieva

      Vairāk

      Mans Mazais

      Vairāk

      Māja un Dārzs

      Vairāk

      AutoBild.lv

      Vairāk

      Astes

      Vairāk

      Klubs

      Vairāk

      Santa+