• Kā mājās izvārīt tiešām labu buljonu?

    Kā pareizi?
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    14. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Labs buljons
    Foto: Shutterstock
    Labs buljons
    Dārzeņu, vistas, liellopa, zivs un arī kombinētie mājās vārītie buljoni – visi ir vērtīgi un lieliska bāze dažādiem ēdieniem.

    Jā, īsta buljona vārīšana ir laikietilpīgs process, tomēr ir vērts papūlēties. Ja pagatavo lielāku buljona daudzumu, to sadala mazākās porcijās un uzglabā saldētavā pat vairākus mēnešus.

    Liellopa buljons

    Garda un sātīga buljona pagatavošanai tradicionāli izmanto liellopa kaulus, vislabāk – stilbu daļu, kur ir daudz kaula smadzeņu. Labs buljons izdosies arī no citām liellopa daļām.

    Vārot gaļu salātiem vai kādam citam ēdienam, vērts rīkoties ekonomiski – ņemt gabalu ar kauliņu un no novārījuma pagatavot buljonu. Tāpat var rīkoties arī ar cūkgaļu – lai gan no cūkas kauliem buljonu speciāli parasti nevāra, taču, vārot gaļu, piemēram, gaļas pankūkām, var tikt pie garda, sātīga (jo cūkgaļa ir diezgan trekna) buljona.

    Kā gatavot?

    • 1 kg kaulu
    • pāris brangu burkānu
    • liels sīpols
    • selerijas sakne
    • purava kāts
    • mazliet eļļas vai sviesta

    Dārzeņus sagriež palielos gabalos, visu liek lielā katlā, pievieno nedaudz eļļas vai piciņu sviesta un viegli apbrūnina. Aplej ar 5 litriem ūdens un uz lēnas uguns vāra līdz pirmajām putām. Nosmeļ putas vai nomaina ūdeni un lēnām vāra vēl apmēram 2 stundas. Zaļumus pievieno 15–20 minūtes pirms vārīšanas beigām.

    Liellopa buljonu vārot, var izmantot arī jebkurus citus dārzeņus pēc paša gaumes.

    Vistas buljons

    No vistas sanāk ātri un vienkārši pagatavojams, turklāt ļoti sātīgs (un spēcinošs!) buljons. Tā pagatavošanai var izmantot dažādus vistas atgriezumus: spārnu galiņus, kas paliek pāri no grilētu spārniņu gatavošanas, arī ādas un kaulus.

    Kā gatavot?

    • 1 kg vistas gaļas ar kauliem
    • 1 burkāns
    • 1 sīpols
    • dažas ķiploka daiviņas
    • zaļumi

    Visu viegli apcep buljonam paredzētajā katlā. Aplej ar 4 litriem auksta ūdens un vāra apmēram stundu. Vārīšanas gaitā pievieno zaļumus pēc katra paša gaumes – vistas gaļai labi derēs pētersīļi, dilles, koriandrs, baziliks, timiāns.

    Zivs buljons

    Zivs buljons, tāpat kā vistas buljons, ir ātri un vienkārši pagatavojams. Buljonam parasti tiek izmantota asaka ar galvu (vai bez tās) vai, ja tā ir liela zivs, tikai galva. Vislabāk derēs treknās zivis – lasis, menca un zandarts. Ierasto garšu var bagātināt ar eksotiskām niansēm, pievienojot zivju buljonam garneļu vai vēžu čaulas.

    Kā gatavot?

    Izvēlētās zivs asaku (vai, piemēram, laša galvu), burkānu, ķiploku, sīpolu aplej ar 4 litriem vēsa ūdens. Vāra apmēram stundu. Ja buljonam tiek pievienotas arī garneļu čaulas, tās pirms vārīšanas var apcept sviestā un ķiplokos.

    Dārzeņu buljons

    Turpmāk nemet ārā dārzeņu nevajadzīgās daļas, bet, piemēram, diļļu un pētersīļu kātus izžāvē (tos var arī saldēt), arī brokoļu, ziedkāpostu kaceni un puravu stumbeņi var ilgāk uzkavēties ledusskapī, jo tie lieti noder buljonu vai zupu pagatavošanai. Buljonam derēs dažādi dārzeņi: burkāni, sīpoli, ķiploki, dilles, pētersīļi, selerijas kāti un saknes, paprika, tomāti, ziedkāposti, brokoļi un citi.

    Jāpatur gan prātā, kam buljons ir domāts.

    Ja tas paredzēts kā saldā krējuma mērces vai maigas krēmzupas sastāvdaļa, gatavojot nevajadzētu izmantot, piemēram, seleriju vai citus dārzeņus ar izteiktu, specifisku garšu.

    Kā gatavot?

    Izvēlētos dārzeņus sagriež gabalos, apcep sviestā vai eļļā. Aplej ar vēsu ūdeni (tilpums atkarīgs no dārzeņu daudzuma) un vāra, līdz dārzeņi mīksti. Nokāš.

    Vārot buljonu, ņem vērā!

    1. Buljons jāvāra uz lēnas uguns – tā no kaula izvilināsi maksimāli daudz labuma. Un putas – visu slikto, kas sakrājies kaulos, – vieglāk nosmelt, kaulus buljonā karsējot lēnītēm. Ja ūdens uzreiz sāk vārīties, daļa putu izšķīst un ievārās buljonā. Vislabāk darīt tā: kaulus apliet ar aukstu ūdeni, karsēt un, tiklīdz virspusē sastājušās putas, ūdeni noliet un ieliet svaigu.
    2. Ja kaulus un dārzeņus pirms vārīšanas viegli apcepsi, buljona garša un krāsa būs izteiktāka.
    3. Pēc vārīšanas buljonam ļauj pastāvēt vēl apmēram 15 minūtes.
    4. Košam un gardam akcentam – papriku, brokoļus un citus dārzeņus, ko žēl nokāst un izmest, pēc novārīšanas buljonā var smalki sakapāt un atkal pievienot šķidrumam. 
    5. Buljonu var pagatavot arī no diviem dažādiem gaļas veidiem, piemēram, cūkgaļa kopā ar liellopa gaļu vai liellopa gaļa kopā ar vistu.
    6. Buljonu droši var papildināt ar garšvielām pēc savas gaumes: pipariem, citronpipariem, paprikas pulveri, kurkumu un citām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē