• Kā izvēlēties veselībai labākos žāvētos augļus

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Uzzini, kā veikalos pazīt kvalitatīvākos un veselībai labākos žāvētos augļus.

    Ražotāji atzīst, ka labprāt veikalos vairāk piedāvātu dabiski žāvētus augļus – bez konservantiem un mākslīgajām krāsvielām. Taču pieredze liecinot, ka pircējiem vajagot smukus produktus – košās krāsās. Dabiski brūnas aprikozes daudzi nemaz negribot pirkt…

    Toties datelēm un vīģēm pārsvarā visām ir labs sastāvs, jo tām nemēdz pievienot konservantu.

    PADOMI

    • Žāvētos augļus vislabāk glabāt noslēgtā stikla traukā vai papīra tūtā – tikai ne vienreizējos plastmasas maisiņos.
    • Tagad ziemā labāk izvēlēties žāvētos augļus, kas nāk no ziemeļu puslodes valstīm – tie būs nesenāk žāvēti, tātad svaigāki, jo dienvidu puslodē – Čīlē, Argentīnā utt. – beidzamā raža tika vākta pagājušā gada pavasarī, mūsu ziemeļu puslodē – nesen, šajā rudenī. 
    • Noteikti nevajadzētu pirkt (un lietot uzturā) žāvētus augļus (un arī citus produktus), ja ir kaut mazākās aizdomas, ka uz tiem izveidojies pelējums. Pelējumu nomazgāt nav iespējams.
    • Ja uz paciņas rakstīts, ka žāvētos augļus var uzturā lietot bez mazgāšanas – tas liecina par to kvalitāti. Savukārt norāde, ka tie var saturēt dažādus piemaisījumus, – par gluži pretējo.

    Kāpēc E220 jeb sēra dioksīds NAV VĒLAMS?

    Sēra dioksīdu lieto kā balinātāju un konservantu – tas palīdz augļiem pēc izžāvēšanas saglabāt dabisko krāsu: piemēram, aprikozes paliek oranžas, rozīnes – gaišas.

    Ja žāvē bez sēra dioksīda, aprikozes ir brūnas kā šokolāde, rozīnes tāpat. Tām ir dabiska, neizteiksmīga krāsa. Līdzīgi notiek ar āboliem. Tāpat sēra dioksīds darbojas kā antibakteriāls līdzeklis – nogalinot mikrobus un neļaujot produktam bojāties.

    Ja sēra dioksīds ir pievienots produktam, tam obligāti jābūt norādītam sastāvdaļu sarakstā. 

    Par to, ka sēra dioksīds tik nevainīgs nav, liecina fakts, ka Eiropas Savienībā tika finansēts pētījums, kurā Brēmenes zinātnieki mēģināja rast veselīgākas alternatīvas tieši sēra dioksīdam jeb E220. Secināts, ka vairākumam cilvēku neliels E220 daudzums nekaitē, tomēr citiem tas var izraisīt alerģisku reakciju vai arī galvassāpes.

    Tāpat izpētīts, ka sēra dioksīds (arī citi sulfīti) būtiski var samazināt B1 vitamīna uzsūkšanos. Tieši šā vitamīna nepietiekama uzņemšana var izraisīt iepriekš minētās sūdzības. Tāpat pārlieks sēra dioksīda daudzums nav vēlams tiem, kam ir nosliece uz astmu – sēra dioksīds spēj provocēt astmas lēkmes. 

    Dzirdēts arī viedoklis, ka ražotājiem vieglāk ir augļus pažāvēt nedaudz (saglabājas svars – ekonomiski izdevīgi) un pievienot konservantu E220, nevis augļus izžāvēt kārtīgi un bez palīgvielām. Vēl viens apsvērums, kāpēc ražotāji pievieno E220, – tas būtiski pagarina produkta realizācijas termiņu.

    Sēra dioksīdu un mikotoksīnus nomazgāt nav iespējams! Taču žāvētos augļus ir vērts mazgāt tāpat. Ne mikotoksīni, ne sēra dioksīds (sulfīti, E220) nav redzami produktā ar aci.

    • Vīģes
      E220 pievieno reti, taču vīģes tiek pastiprināti kontrolētas saistībā ar mikotoksīniem, jo uzskata, ka tās ir riska grupā.
    • Dateles
      Var lietot droši, jo tām nepievieno E220 un krāsvielas. Datelēs dabiski ir augsts cukura līmenis, kas darbojas kā konservants, tāpēc tās nemēdz arī pelēt. Dažām gan pievieno glikozes sīrupu, bez kura gluži labi varētu iztikt – tikai papildu cukura deva.
    •  Rozīnes
      Vislabāk izvēlies tumšās rozīnes, nevis gaišās, jo pastāv viedoklis, ka gaišajām rozīnēm, lai iegūtu tik nevainojamu gaišu toni, jāpievieno daudz E220. Diemžēl rozīnes ir žāvēto augļu veids, ko pastiprināti kontrolē saistībā ar mikotoksīnu iespējamo klātbūtni.
    •  Melnās plūmes
      Sēra dioksīdu tām nelieto, taču plūmēm pievieno E202 jeb kālija sorbātu vai arī E200 jeb sorbīnskābi. Šos konservantus uzskata par vieniem no nekaitīgākajiem.
    • Ananasi, mango, ingvers
      Paciņās fasētie ananasi, cukurotie ingvera gabaliņi un mango bieži ir košos, gandrīz dabiskos toņos, un tas nozīmē, ka tiem žāvēšanas laikā, visticamāk, ir pievienots sēra dioksīds jeb E220. Turklāt ingvera gabaliņiem – arī diezgan daudz cukura (pat 60–70% no kopējā augļu svara). 
    • Papaija
      Auglim mēdz pievienot krāsvielu E110, ko saista ar hiperaktivitātes veicināšanu bērniem.

    Kāpēc kontrolē MIKOTOKSĪNUS?

    Žāvētajiem augļiem pārbauda ne tikai sēra dioksīda daudzumu, bet arī veic mikotoksīnu analīzes. Mikotoksīni ir kaitīgas pelējuma sēnītes, kam piemīt kancerogēna jeb vēzi izraisoša iedarbība. Tāpēc noteikti nav ieteicams ēst ne vien pelējušus žāvētus augļus, bet arī riekstus (rūgtus) un citus produktus.

    Kāpēc žāvētajiem augļiem pievieno eļļu?

    Augu eļļas lieto kā pretsalipes līdzekli. Visbiežāk izmanto saulespuķu eļļu, ko var uzskatīt par diezgan neitrālu. Jo tā kvalitatīvāka (nerafinēta), jo augstāka var būt produkta cena.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē