Kā izvēlēties garneles

Kā pareizi?
23. februāris, 2018
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Kā izvēlēties garneles
Kā izvēlēties garneles


Ar ko atšķiras garneles?
Ja papētīsi norādes uz garneļu iesaiņojuma, redzēsi, ka tikai dažām no tām norādīts vienreiz saldētas. Šīs garneles parasti ir arī dārgākas, un pamatoti – jo vērtīgākas. Savukārt daudzām saldētām garnelēm vispār nav norādes, cik reižu tās sasaldētas. Cerams, ka tikai divas, taču, kā bilst zivrūpniecības profesionāļi, – reizēm pat četras reizes. Lūk, kāda ir atšķirība starp vienreiz un divreiz saldētām garnelēm!

Ap 80–90 procentiem Ziemeļatlantijas garneļu, kas tiek zvejotas Islandes ūdeņos, ir divreiz saldētas. Tikai 10–20 procenti garneļu ir saldētas vienreiz.

 

 

VIENREIZ SALDĒTAS


Šīs garneles pēc nozvejas svaigas uzreiz nogādā krastā – nesaldējot, tikai atvēsinot ledū (garneles un ledu klāj kārtām), lai produkts nesabojātos. 24 stundu laikā apstrādes uzņēmumā garneles tiek tīrītas, šķirotas pēc lieluma, tvaicētas un saldētas ar dziļo saldēšanas metodi, pēc tam iesaiņotas. Tāpēc vienreiz saldētajām Ziemeļatlantijas garnelēm ir vairākas priekšrocības:
• tām ir izteikta dabisko svaigo garneļu garša. Pirmajā mirklī – aromāts var šķist pat nedaudz par spēcīgu, taču tā ir tikai normāla parādība, ja runa ir par jūras veltēm, turklāt aromāts ātri vien izvējo;
• struktūra ir mīksta un maiga, taču vienlīdz stingra;
• atlaidinot svara zudumi ir daudz mazāki (apmēram 10–12 procenti no kopējās garneļu masas), jo ledus kārtiņu veido tikai uzsmidzinātā ledus glazūra – tā nepieciešama, lai garneles saldētavā neizžūtu.

DIVREIZ SALDĒTAS


Šīs garneles tiek zvejotas ar zvejas traleriem un masveidā sasaldētas uzreiz uz kuģa. Tālāk apstrādes gaitā tās atlaidina siltā ūdenī, notīra čaulas, tad vāra vai tvaicē, bet pēc tam atkārtoti sasaldē ar dziļo saldēšanas metodi un iesaiņo. Šīm garnelēm ir gan plusi, gan mīnusi:
• pietiekami svaigas, taču gandrīz pilnīgi bez smaržas;
• tās bieži ir bezgaršīgas, pacietas, jo, atlaidinot, nomazgājot un atkal sasaldējot, lieto daudz ūdens;
• uzturvērtība zemāka nekā vienreiz saldētām garnelēm;
• tās it kā maksā lētāk, bet atlaidinot rodas daudz vairāk ūdens, līdz ar to arī būtiski svara zudumi – pat 20–25 procentu apjomā.

 

Kā atlaidināt garneles?

Garneles ieteicams izbērt no iesaiņojuma bļodā, istabas temperatūrā tās būs atlaidušās 30–40 minūtēs.
 

Lasi citur

 

Veselība

Vairāk

Receptes

Vairāk

Privātā Dzīve

Vairāk

Ieva

Vairāk

Mans Mazais

Vairāk

Māja un Dārzs

Vairāk

AutoBild.lv

Vairāk

Astes

Vairāk

Klubs

Vairāk

Santa+