• Kā izvēlēties garneles

    Kā pareizi?
    23. februāris, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kā izvēlēties garneles
    Kā izvēlēties garneles


    Ar ko atšķiras garneles?
    Ja papētīsi norādes uz garneļu iesaiņojuma, redzēsi, ka tikai dažām no tām norādīts vienreiz saldētas. Šīs garneles parasti ir arī dārgākas, un pamatoti – jo vērtīgākas. Savukārt daudzām saldētām garnelēm vispār nav norādes, cik reižu tās sasaldētas. Cerams, ka tikai divas, taču, kā bilst zivrūpniecības profesionāļi, – reizēm pat četras reizes. Lūk, kāda ir atšķirība starp vienreiz un divreiz saldētām garnelēm!

    Ap 80–90 procentiem Ziemeļatlantijas garneļu, kas tiek zvejotas Islandes ūdeņos, ir divreiz saldētas. Tikai 10–20 procenti garneļu ir saldētas vienreiz.

     

     

    VIENREIZ SALDĒTAS


    Šīs garneles pēc nozvejas svaigas uzreiz nogādā krastā – nesaldējot, tikai atvēsinot ledū (garneles un ledu klāj kārtām), lai produkts nesabojātos. 24 stundu laikā apstrādes uzņēmumā garneles tiek tīrītas, šķirotas pēc lieluma, tvaicētas un saldētas ar dziļo saldēšanas metodi, pēc tam iesaiņotas. Tāpēc vienreiz saldētajām Ziemeļatlantijas garnelēm ir vairākas priekšrocības:
    • tām ir izteikta dabisko svaigo garneļu garša. Pirmajā mirklī – aromāts var šķist pat nedaudz par spēcīgu, taču tā ir tikai normāla parādība, ja runa ir par jūras veltēm, turklāt aromāts ātri vien izvējo;
    • struktūra ir mīksta un maiga, taču vienlīdz stingra;
    • atlaidinot svara zudumi ir daudz mazāki (apmēram 10–12 procenti no kopējās garneļu masas), jo ledus kārtiņu veido tikai uzsmidzinātā ledus glazūra – tā nepieciešama, lai garneles saldētavā neizžūtu.

    DIVREIZ SALDĒTAS


    Šīs garneles tiek zvejotas ar zvejas traleriem un masveidā sasaldētas uzreiz uz kuģa. Tālāk apstrādes gaitā tās atlaidina siltā ūdenī, notīra čaulas, tad vāra vai tvaicē, bet pēc tam atkārtoti sasaldē ar dziļo saldēšanas metodi un iesaiņo. Šīm garnelēm ir gan plusi, gan mīnusi:
    • pietiekami svaigas, taču gandrīz pilnīgi bez smaržas;
    • tās bieži ir bezgaršīgas, pacietas, jo, atlaidinot, nomazgājot un atkal sasaldējot, lieto daudz ūdens;
    • uzturvērtība zemāka nekā vienreiz saldētām garnelēm;
    • tās it kā maksā lētāk, bet atlaidinot rodas daudz vairāk ūdens, līdz ar to arī būtiski svara zudumi – pat 20–25 procentu apjomā.

     

    Kā atlaidināt garneles?

    Garneles ieteicams izbērt no iesaiņojuma bļodā, istabas temperatūrā tās būs atlaidušās 30–40 minūtēs.
     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē