• Kā iekrāsot piparkūku glazūru bez ķīmijas

    Kā pareizi?
    5. decembris, 2017
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    piparkūka
    piparkūka
    Kā iekrāsot piparkūku glazūru skaistās krāsās, neizmantojot ķīmiskās krāsvielas?

    Kā iekrāsot piparkūku glazūru skaistās krāsās, neizmantojot ķīmiskās krāsvielas?

     

    DZELTENS

    Safrāns. Ļoti laba dzeltenā krāsviela! Ņemam apmēram 4–5 safrāna matiņus, aplejam ar 100 ml ūdens un uz lēnas uguns vārām, kamēr šķidrums reducējas līdz apmēram 20 ml. Izkāšam un iegūstam spēcīgu dzelteno krāsvielu, ko glazūrai vajag pievienot vien pāris pilienus.

    Kurkuma. Arī laba krāsviela, tikai jārēķinās, ka glazūras krāsa var nesanākt gluži viendabīga, var būt redzami garšvielas punktiņi. Lai iekrāsotu glazūru ar kurkumu, to vienkārši pieber (cik nu dzeltenu vēlas) un iemaisa glazūrā. Iekrāsošanai labāk pirkt kurkumu mazos iesaiņojumos, jo lielās pakās tā nebūs tik spēcīga.

     

    ZAĻŠ

    Spināti. Vajadzēs svaigus vai saldētus spinātus – vārītus ne, jo tad dabūsim tumšu nekrāsu, nevis zaļumu. No sasmalcinātiem spinātiem caur marlīti izspiež sulu un piepilina glazūrai – koši zaļu glazūru dabūt nevarēs, bet maigu, gaiši zaļu toni gan!

     

    SARKANS

    Avenes. Visskaistāko sarkano krāsu var iegūt avenēm, nevis no bietēm, kā daudziem šķiet! Protams, ar aveņu sulu iekrāsota glazūra būs sārta, nevis sarkana, tomēr tonis būs glīts. Avenes (der arī saldētas un atkausētas) izberž caur sietiņu, iegūstot sulu, ko pievieno glazūrai.

    Bietes. No biešu sulas (der arī no vārītām bietēm, kuras sarīvē un caur marlīti izspiež suliņu) iegūtā krāsviela, pievienota glazūrai, būs drīzāk lillīga, nevis sarkanīga.

     

    BRŪNS

    Dedzināts cukurs jeb karamele. Pievienojot glazūrai, var iegūt no gaiši rudi brūna līdz gana izteikti brūnai krāsai un vēl ar karameļu garšu piedevām.

    Ņemam pusi uz pusi cukuru un ūdeni – piemēram, 100 un 100 gramus. Cukuru ber padziļā katliņā un pilnībā izkausē – kad sāk vārīties, kļūst brūnāks un augšup ceļas putas, jāsāk uzmanīt. Kad putas pacēlušās un nosēdušās, pielej karstu ūdeni – ja pielies aukstu, būs trakota sprakšķēšana. Tad vēl nedaudz pavāra, bet pārvārīt nevajag – lai nekļūst staipīgs un līmīgs. Kamēr uzvārītais karamelizējies cukurs vēl sīrupa konsistencē un karsts, pievieno to glazūrai. Pārāk bieži aizrauties gan nevajadzētu, jo dedzināts cukurs ir dedzināts un satur arī veselībai nevēlamas vielas.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē