• Īsa pamācība vīnzinībās. Atspēkojam mītus

    Vīns
    Kristīne Vilīte
    Kristīne Vilīte
    2. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Vīnzinis JĀNIS KAĻĶIS iesaka kā atrast vīnu lielveikalos, kādas aplikācijas lietot kā palīgu, kā arī apgāž četrus iesīkstējušus mītus par vīnu. Piemēram, ka vīns ar skrūvējamu korķi nav dzerams! Muļķības!

    Jānis ir vairāku lokālu un starptautisku vīnziņu konkursu uzvarētājs, viesmīļu un bārmeņu skolas dibinātājs, klausāmgrāmatas Ievads stipro alkoholisko dzērienu kultūras vēsturē autors. Tāpat organizē gardēžu vakariņas un māca iepazīt vīnu. Aizrautīgs stāstnieks un vīnu cildinātājs.

    Pirms došanās pie vīnziņa Jāņa Kaļķa esmu aptaujājusi vīna baudītājus amatierus, kuri glāzē ielietā vīna sedlu smaržu neatšķir no melno plūmju aromāta, kuriem vīns iedalās kategorijās «garšo» un «negaršo», bet ir vēlme uzzināt ko vairāk. Man ir jautājumi, un Jānim ir atbildes!

    – Esmu nolēmusi drūmo un pelēko noskaņojumu aizdzīt, sarīkojot vīna vakaru ar draugiem. Kur man doties pēc vīna?

    – Protams, visdrošāk ir iet uz specializētajiem vīna veikaliem, kur tevi sagaidīs zinoši cilvēki. Tev atliks izstāstīt savu vēlmi, vīna pieredzi, viesu vēlmes, pateikt, kādas uzkodas gatavojies pasniegt, kā arī to, ko noteikti nevēlies savā glāzē un cik lielu summu esi gatava tērēt vīnam.

    Otrs – dārgāks un laikietilpīgāks – variants ir pašai mācīties vīna kursos, un tad jau tevi nebiedēs vīna plaukti, jo tu zināsi, ko vēlies.

    – Vai lielveikala plauktos labu vīnu nevar atrast?

    – Esmu reālists un saprotu, ka visērtākais veids ir doties uz lielveikalu un reizē ar uzkodām iegādāties arī vīnu. Lielveikalu piedāvājumam nav ne vainas, bet ir jāzina, ko tu tajā gribi atrast, tāpēc atkārtošos – vispirms tomēr vajadzētu apmeklēt specializēto vīna veikalu.

    Atgriežoties pie lielveikalu plauktiem – aizmirsti par apakšējiem, skaties uz augšējiem. Lielveikals un vīns ir kā loterija, ja esi iesācējs – var laimēties, bet var arī nelaimēties.

    Un tagad taču ir neskaitāmas vīna ceļvežu lietotnes, ko lejupielādēt savā telefonā. Piemēram, tas pats slavenais Vivino. Ar tā palīdzību, nobildējot vīna etiķeti, tu uzzināsi vidējo cenu pasaulē un sapratīsi, vai nepārmaksā.

    Tiesa, lietotne ir ļoti subjektīva – vīna augstajiem reitingiem tur nevar līdz galam uzticēties, jo, piemēram, augstu novērtējumu cilvēks var būt iedevis par vakaru, kad vīns dzerts, un noskaņojumu. Tajā pašā laikā tiešām labs vīns var tikt novērtēts zemu.

    Bet lietotnē tu vari atzīmēt savus favorītus, pierakstīt piezīmes, skatīties, ko dzer un iesaka cilvēki, ar kuriem tev ir līdzīga gaume

    – Ar kādu summu jārēķinās, lai nopirktu baudāmu vīnu?

    – Es pats veikalos pērku vīnu, kas maksā vidēji 10 eiro. Baltajam vīnam tie ir 8–10 eiro par pudeli, sarkanajam 12–18 eiro.

    Labs deserta vīns nekad nebūs lētāks par 20 eiro.

    Protams, nevajag ignorēt atlaides, bet ir jāzina kaut kas par konkrēto vīnu, lai novērtētu, vai ir vērts to pirkt. Ja tirgotājs ir godīgs, tad vīnu, kura cena ir zem pieciem eiro, labāk tomēr atstāt plauktā vai izmantot, piemēram, sīpolzupas pagatavošanai un gaļas marinēšanai. 

    Atceries – lielveikalu plauktos vīni ir tūlītējai baudīšanai, kolekciju vīnus tur neatradīsi.

    – Neliegšos, ka visbiežāk, izvēloties vīnu, uz mani iedarbojas tieši etiķete. Vīnus saucu šādi: tas portugāļu ar sunīti, un tas no Kalifornijas ar košo etiķeti. Cik pareiza ir šāda izvēle?

    – Tajā nav nekā nepareiza. Pētījumi liecina, ka 80% patērētāju vīnu izvēlas tieši pēc etiķetes. Arī vīndari to zina un iegulda tās izstrādē gan laiku, gan naudu.

    – Kā pareizi lasīt etiķeti? Kas man tur jāatrod un jāizlasa, lai nopirktu īsto vīnu?

    – Nav tādas vienotas sistēmas un likuma, kas noteiktu, kam jābūt uz etiķetes. Vieglāk lasīt ir Jaunās pasaules (Amerika, Čīle, Argentīna, Dienvidāfrika, Jaunzēlande, Austrālija) vīnus, jo uz etiķetes būs minēta vīnogu šķirne, gads un vieta – jo mazāka vieta norādīta, jo labāk. Tas nozīmē, ka šis vīns atainos teruāra (terroir) jeb attiecīgās vietas raksturu. Tas nozīmē, ka šo vīnu dara kāda ģimene, ka tas nav rūpnieciski ražots.

    Eiropā katrā valstī ir sava sistēma. Lai lasītu Eiropas vīna etiķetes, jāpārzina katras valsts likumi. Piemēram, ja franču vīnam uz etiķetes rakstīts Bordeaux Bordo, tad, visticamāk, sarkanvīna pudelē atradīsi Cabernet Sauvignon, Merlot vai Cabernet Franc vīnogas, savukārt Burgundijā tas būs Pinot Noir.

    – Izklausās patiešām iespaidīgi un sarežģīti. Tātad iesācējiem labāk sākt ar Jaunās pasaules vīniem un smalkos franču un itāļu vīnus atstāt nākamajam līmenim?

    – Jā un nē. Jaunajā pasaulē vīni tiešām lielā daļā gadījumu ir vienkāršāki un saprotamāki – augļaināki, patīkamāki, neradīs pretestību. Tie vairāk orientēti uz vidusmēra vīna baudītāju.

    Iepazīšanos ar vīnu tiešām labāk sākt ar kādu Jaunās pasaules pārstāvi, bet tas nenozīmē, ka nedrīkstētu sev vīna pasauli atklāt ar Itālijas vīnu.

    – Gandrīz uz katras etiķetes ir norādīts gads? Vai tam ir kāda nozīme?

    Vidēja līmeņa vīniem, kas lieliski iederas ballītēs, ir sava matemātika. Baltvīns ir baudāms 1–3 gadus no izgatavošanas brīža. Tātad, ja veikalā ir akcija, kurā tiek pārdots 2011. gada baltvīns par zemu cenu, iespējams, tas jau ir zaudējis savas labākās garšas īpašības. Sarkanvīni ir izturīgāki, tāpēc izvēlies 2–5 gadus vecus vīnus.

    – Uz vīna etiķetēm ir redzamas arī medaļas. Cik tām var ticēt? Reiz, ceļojot pa Grieķiju, veikalā izvēlējos vīnu, kam bija piešķirtas daudzas medaļas. Otrā rītā bija sajūta, ka tās medaļas sitas manā galvā. Un iedzert to vīnu es varēju, tikai apēdot daudz siera.

    – Uzticēties var vienīgi starptautiski atzītām vīna medaļām, bet tad ir jāpārzina vīna konkursi un apbalvojumu piešķiršanas veidi. Pilnīgi iespējams, Grieķijā tev gadījās vīns ar lokāliem apbalvojumiem, piemēram, tas bija kāda ciematiņa labākais vīns. Tur varbūt aug tikai divu šķirņu vīnogas un ir trīs vīna darītavas. Vienīgās, uz ko droši varu ieteikt paļauties Latvijā, ir konkursa Latvijas Gada vīns zelta, sudraba un bronzas medaļas, ar kurām tiek marķētas pudeles no visas pasaules, kas pieejamas Latvijas tirgū. Zinoša žūrija 6–7 cilvēku sastāvā garšo vīnu un balso. Žūrijā visi ir jomas profesionāļi gan no Latvijas, gan ārzemēm. Šos apbalvojumus tiešām ir vērts ņemt vērā.

    – ​​​​​​​Lūdzu, iesaki konkrētus vīnus, ko nopirkt vīna vakaram draugu lokā!

    – Iesaku sākt ar klasiku: Primitivo, Pinot Grigio, bet pievienot vīna grozam arī kādu pārsteigumu, piemēram, Palagrello Bianco, Schipoettino, Bobal, Touriga Nacional un citus.

    Nekad nekļūdīsies ar Prosseco.

     

    Tāpat iesaku skatīties uz Ungārijas, Portugāles, Bulgārijas, nevis tikai franču un itāļu vīniem. Galvenais – vīnam jābūt kvalitatīvam! Nekādu zemo plauktu!

    – ​​​​​​​Pieņemsim, ka vīnu esmu atradusi, bet ko darīt ar cienastu? Ko servēt? Sieru? Vai gatavot trīs ēdienu maltīti?

    – Vīns un uzkodas ir labs risinājums, bet uzkodām jābūt daudzveidīgām, lai var spēlēties ar garšām un atrast ideālo pāri. Viens un tas pats vīns var garšot dažādi atkarībā no uzkodām, kas tiek baudītas.

    Parūpējies, lai uzkodu platē būtu pārstāvētas sāļas un saldas, skābas un rūgtas garšas ar dažādu tekstūru. Garšu mijiedarbība ir viens no ēdiena un vīna «laulības» stūrakmeņiem.

    Sāļums nogludina vīna skābumu un tanīnus, savukārt saldums izcels skābumu, rūgtums pastiprinās rūgtenumu. Katra garša ēdienā kaut ko dara ar garšu vīnā. Un tu vari būt pirmatklājēja. Tāpat nozīme ir ēdiena struktūrai, piemēram, trekna uzkoda vīnu noapaļos līdzīgi kā sāls, bet var padarīt ēdiena garšu vulgāru.

    Vēl viena pārbaudīta lieta ir reģionālā saderība. Tā strādā vienmēr! Ja pasniedz pastu, prušuto, itāļu sierus, tad itāļu vīni nepievils. Ja gatavo vācu virtuvi, skaties uz vācu un austriešu vīniem. Vēl atceries, ka ne visus ēdienus var un vajag sapārot ar vīnu. Suši tomēr vislabāk garšos ar sakē, bet rasols – ar degvīnu.

    Vīnzinis atspēko 4 mītus

    1. mīts. Jo dziļāks iedobums pudeles apakšā, jo labāks vīns.

    Muļķības, piemēram, Riesling vīna pudelēm vispār nav iedobuma, bet vīns var būt pat labāks nekā pudelēs ar iedobumu.

    Iedobums vairāk ir kā stiprinājums. Šādas pudeles ir izturīgākas, tāpēc tieši dzirkstošo vīnu pudelēm ir šie padziļinājumi, jo tām jāiztur lielāka slodze.

    2. mīts. Vīni ar skrūvējamo korķi ir zemas kvalitātes.

    Nekādā gadījumā! Skrūvējamais korķis ziņo vienīgi par to, ka šis vīns jādzer jauns un nav kolekciju vīns. Skrūvējamais korķis ir labākais, kas ar vīnu noticis 20. gadsimtā.

    Tas ļauj pie vīna tikt arī tad, ja pie rokas nav korķuviļķa. Iespējams, līdz aizgājušā gadsimta 80. gadiem sliktas kvalitātes vīns bija saistāms ar skrūvējamo korķi, bet tad tika radīts tāds korķis, kādu mēs pazīstam šodien.

    Vēl ir aizspriedumi pret stikla korķiem, bet arī tie lēnām mainās.

    3. mīts. Vīns lielajās pakās ir zemas kvalitātes, jo tur salej to, kas paliek pāri.

    Nē, neviens vīndaris neriskētu ar savu vārdu, lai lietu tarā sliktu vīnu. Bag-in-Box (1,5–5 litru kastes ar maisiņu, kam pievienots krāniņš) pildītais vīns kvalitātes ziņā neatšķiras no sava brāļa pudelē. Tas vienkārši nozīmē, ka vīndaris mēģina samazināt iepakojuma izmaksas. Šis iepakojums ir izdevīgs, ja gaidāma liela ballīte vai ja gribi pie vakariņām baudīt vīna glāzi, bet negribi izdzert visu pudeli. Krāns nodrošina, ka vīnam nepiekļūst gaiss, un tas nebojājas. Bet ir pakas, kurās tiešām ir slikts vīns, 

    Nekad nepērc vīnu tetrapakā, jo tās nenodrošina hermētiskumu.

    4. mīts. Ja attaisītā dzirkstošā vīna pudelē ieliek karoti, burbuļi nepazūd.

    Mīts! Esmu veicis eksperimentu – burbuļu daudzums ir vienāds attaisītā pudelē gan ar karoti, gan bez tās. Vārdu sakot, sliktāk nav, bet labāk arī ne!

    Ja nu gadījies tāds pārpratums, ka dzirkstošais vīns nav izdzerts, vislabāk burbuļus saglabāt tieši vēsumā, tāpēc liec pudeli ledusskapī!

     

    Lietotnes, ko iecienījuši vīnmīļi

    • VIVINO

     

    Viena no populārākajām vīna meklēšanas lietotnēm, ko izvēlas 26 miljoni vīna baudītāju. Nofotografē vīna pudeli, uzzini vidējo cenu un vērtējumu, pieraksti savas piezīmes. Ja arī tavi draugi lieto Vivino, varat apmainīties pieredzē.

    • BLUSH FOR WINE

     

     

    Vīna pirkšanas pavadonis, kas palīdz atrast vīnus atbilstoši tavai gaumei, budžetam un gadījumam (vari ierakstīt, piemēram, ka vajag vīnu dāvanai, vakariņām vai dārza svētkiem).

    • HELLO VINO

     

     

    Virtuāls palīgs, kas iesaka, ar kādiem ēdieniem pārot vīnus, ko gatavot vakariņās.

    • DRYNC

     

    Mobils iepirkšanās asistents pie vīna plauktiem – ātri atrod un palīdz izvēlēties tavus iecienītos vīnus, kā arī pavēsta, ko iesaka draugi.

     

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē