• Iepazīstam multifunkcionālos katlus

    Kā pareizi?
    5. jūnijs, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    multi vāres katls slow cooker
    Foto: santa_receptes_import
    multi vāres katls slow cooker

    Izklausās gandrīz neticami – vai viena ierīce var prast tik daudz: vārīt zupu
    un zapti, sutināt kāpostus, tvaicēt dārzeņus, cept kūkas un pat gatavot jogurtu?
    Tas tiešām esot iespējams, ja virtuvē ir multifunkcionālais katls.

     

    Kā tas darbojas?

    Multifunkcionālais katls ir elektroierīce, kam ir korpuss ar vadības podziņām un vāku, bet ierīces iekšpusē ir izņemams katliņš. Korpusā iebūvēts sildelements, kas silda katliņu no visām pusēm – kā uz ugunskura –, ir arī multifunkcionālo katlu modeļi ar 3D sildīšanas tehnoloģiju, tajos ēdiens gatavošanas laikā tiek sildīts pat no augšas. Un vēl katliņā, protams, ir tas, ko mēs neredzam, – tāds kā minidators, vadības bloks. Tieši šī katliņa daļa atbildīga par to, lai ierīce dara, ko tai liek – atbilstoši saimnieces izvēlētajai programmai noteiktu laiku katliņā uztur noteiktu temperatūru. Ja tu, piemēram, izvēlies cepšanas programmu, katliņš sakarst strauji un spēcīgi, bet sutināšanas pro­grammai silst daudz rāmāk. Tur arī multifunkcionālā katla lielākais noslēpums – grādus un laiku tas izrēķina tavā vietā.

     

    Kam paredzēts?

    Visdažādāko ēdienu gatavošanai. Turklāt katliņiem mēdz būt arī atkausēšanas un ēdiena sildīšanas funkcija, tajos ēdienu var glabāt siltu pat diennakti.

     

     

    Labās īpašības

    Katliņu ražotāji un izplatītāji par tiešo mērķauditoriju uzskata aizņemtus cilvēkus, kam nav vaļas stāvēt pie plīts, lai maisītu un pieskatītu. Izvēloties atbilstošu programmu, ēdiens gatavošanas laikā nav jāpieskata, jo katls automātiski izslēdzas, kad gatavošana beigusies. Tātad – ja tu uzliec vārīties zupu uz parastās plīts, tad tev noteiktā laikā ir jāatnāk un plīts jāizslēdz, bet multifunkcionālais katliņš izslēdzas pats, turklāt automātiski pārslēdzoties uz ēdiena siltuma saglabāšanas režīmu. Katliņiem ir arī atliktā starta funkcija – vari no rīta tajā salikt produktus un norādīt ierīcei, ka gatavošana jāsāk, piemēram, trijos pēcpusdienā, lai piecos, kad atgriezīsies mājās, maltīte būtu gatava.
    Katls aizstāj vairākas virtuves ierīces, jo tajā var vārīt zupu vai kartupeļus, var cept kūkas un maizi, cept gaļu, gatavot jogurtu vai, piemēram, biezpiena sacepumu. Šā iemesla dēļ katliņš lieliski piemērots maziem dzīvoklīšiem. Tāpat katliņš der gadījumiem, ja jāsāk dzīvot vietā, kurā vajag visu – cepeškrāsni, elektrisko krāsni vai gāzesplīti –, un tā īsti nevar izšķirties, ko pirmo pirkt. Multifunkcionālais katls šādā situācijā ir īsts atradums. Kompaktā izmēra un mazā svara dēļ ierīce lieliski noder arī vasaras mājās un ņemšanai līdzi ceļojumos.

     

    Trūkumi

    • Tā kā gatavošanas procesā (īpaši gatavojot augstā temperatūrā) caur tvaika slēdzi izdalās tvaiks, katliņam virtuvē var būt pagrūti atrast piemērotu vietu – virs tā vajadzīgs tvaika nosūcējs.
    • Multifunkcionālie katli pārdošanā ir samērā nesen, tāpēc varētu rasties problēmas ar remontēšanas iespējām – ja katliņš sabojājas pēc garantijas laika vai garantijas solījumi kādu iemeslu dēļ nav spēkā, būs sarežģīti atrast vietu, kur katliņu remontēt. Te gan jāpiebilst, ka katliņiem ir pietiekami ilgs garantijas laiks –ierasto divu gadu vietā tie dažkārt ir pat pieci gadi.
    • Uzraksti uz katla parasti ir svešvalodā, tādēļ gatavotājs var apjukt, kura programma ēdiena gatavošanai jāizvēlas.

     

    Cik maksā?

    Vecākie katliņu modeļi pašlaik nopērkami par 30–40 eiro. Tie ir pietiekami jaudīgi – pat 1000 W. Lielisks variants ceļojumiem un vasaras mājām. Cenā ap 100 eiro jau var nopirkt katliņus ar 3D sildīšanas tehnoloģiju, kas ēdienus pagatavo ātri un uzlabo to garšu. Ir arī modeļi cenā virs 100 un pat 200 eiro. Parasti šādiem katliem ir lielāks tilpums (līdz pat 5 litriem) un vairāk funkciju (piemēram, temperatūras uzturēšanas funkcija līdz pat 24 stundām un arī atliktā starta funkcija līdz pat diennaktij), kā arī daudzveidīgs ēdienu uzsildīšanas programmu skaits.

     

    Kā izvēlēties?

    Iekšējo katlu pārklājumu veidi:

    • bez jebkāda pārklājuma. Var droši skrāpēt ar dakšu vai mikseri, nebaidoties sabojāt pārklājumu, jo tā vienkārši nav;
    • keramiskais. Šāds katliņš neiztur straujas temperatūras maiņas – piemēram, ja uzreiz pēc lietošanas 450 grādu temperatūrā ieliesi aukstu ūdeni, katliņā var rasties mikroplaisas;
    • pretpiedeguma. Šāds katliņš labi der cepšanai, jo ļauj gatavot arī ēdienu bez taukvielām;
    • teflona. Šādam katliņam ir ideālas pretpiedeguma īpašības, taču teflonu var viegli saskrāpēt pat ar plastmasas piederumiem.

    Programmu skaits. Pašiem vienkāršākajiem modeļiem ir trīs gatavošanas funkcijas, dārgākiem – pat 50 automātiskās un vēl ap simt programmu, ko var izveidot, mainot temperatūru vai gatavošanas laiku standarta programmās. Modernākajām ierīcēm ir pat sterilizēšanas un steika cepšanas funkcijas.
    Katla lielums. Ēdiena gatavošanas katlu tilpums parasti ir trīs, četri vai pieci litri. Tātad ir iespējas izvēlēties lielumu atkarībā no tā, cik liela ir tava saime.
    Recepšu piedāvājums. Parasti multikatla lietošanas instrukcijai tiek pievienotas arī recepšu grāmatas. Tas gan nenozīmē, ka šajā katliņā var gatavot tikai tos ēdienus, kas ietverti grāmatā. Tie ir tikai piemēri, lai izprastu gatavošanas principus un varētu noteikt ēdiena veidam atbilstošākās programmas izvēli.
    Aksesuāri. Atkarībā no komplektācijas multikatlam tiek pievienoti dažādi gatavošanas piederumi, piemēram, tvaicējamais siets, silikona cimdi, kausi, trauciņi jogurta gatavošanai u. c.
    Jauda. Katliem mēdz būt jauda no 500 W līdz 1000 W un vairāk. Ir divas galvenās atšķirības starp vairāk un mazāk jaudīgajiem multifunkcionālajiem katliem:

    • jo mazāka jauda, jo ierobežotāks katliņa funkciju skaits. Piemēram, ja jauda ir 500 W, katliņu, iespējams, varēs izmantot tikai sautēšanai. Savukārt katliņā ar 1000 W jaudu produktus noteikti var arī cept;
    • jo lielāka jauda, jo ēdiens ātrāk būs gatavs.  Katliņā, kura jauda ir 500 W, zupa gatavosies pusotru un pat divas stundas, bet katliņā ar 1000 W jaudu tāda pati zupa būs gatava jau pēc stundas.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē