• Gruzijas iepazīšana caur vīna glāzi

    Vīns
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    29. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Oskars Ludvigs
    Gruzija ļoti pamatoti sevi dēvē par vīna dzimteni – pierādīts, ka ar vīna darīšanu šajā reģionā cilvēki nodarbojās jau pirms 8000 gadiem, turklāts pašam vārdam vīns ir cieša saikne ar gruzīnu valodu.

    Ar skatu uz Rīgas panorāmu, mūzikas skaņu pavadījumā, tika aizvadīts projekta Izgaršo Gruzijas vīnus degustācijas pasākums. Tā ietvaros Gruzijas vēstniece Latvijā Tea Maisuradze uzrunāja klātesošos, pastāstot par vīna nozīmi Gruzijas dzīvē un tautsaimniecībā, savukārt Latvijas vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis viesus veda ceļojumā cauri Gruzijai, piedāvājot iepazīties ar virkni dažādu vīna šķirņu, no kuriem daļa pat vēl nav pieejama Latvijā.

    “Gruzija ir brīnišķīga valsts, kuras dažādais klimats sniedz iespēju radīt unikālas garšas vīnus. Viesojoties Gruzijā, šo valsti nevar neiemīlēt, tāpat kā tās vīnus. Veidojot šīs vīnu degustācijas pasākumus, vēlamies lauzt stereotipus par Gruzijas vīniem, ļaujot izbaudīt un novērtēt to dažādību," uzsver Latvijas vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis. "Gruzijas vīnu sortiments pēdējos gados Latvijā ir krietni paplašinājies, jo interese pēc tiem pieaug.

    Gruzijā ir aptuveni 500 vīnogu šķirņu, no kurām daudzus vīnus vēl pagaidām Latvijā nobaudīt nemaz nevaram.

    Tomēr, tikai iepazīstinot ar tiem plašāku sabiedrības daļu iespējams uzzināt, kuras garšas varētu būt iecienītākas arī pie mums.”

    Pasākumā tikās gan cilvēki, kam profesionālā karjera saistīta ar viesmīlības sfēru, kā arī tie, kas vēlas iepazīt to, ko var piedāvāt šī valsts. Jāteic, Gruzijas vīni izteikti atšķiras no saviem Rietumeiropas radiniekiem, īpaši baltvīni, kas apbur ar spēcīgu, intensīvu aromātu un neparastu garšu, novēroja portāls santa.lv. Savukārt Gruzijas sarkanvīni ir spēcīgi, tanīniem bagāti un savu īsto raksturu gatavi parādīt pēc ilgākas izturēšanas. Kā uzsvēra Jānis Kaļķis, 5 līdz 8 gadi pudelē mājas kolekcijā šiem vīniem nāks tikai par labu.

    Projekts Izgaršo Gruzijas vīnus tapis sadarbībā ar Gruzijas Zemkopības ministriju, tā ietvaros Latvija kļuva par pirmo Baltijas valsti, kuras iedzīvotāji tiek iepazīstināti ar Gruzijas senāko tradīciju – vīnu darīšanu. Jau izsenis viena no būtiskākajām Gruzijas tautsaimniecības nozarēm ir vīna ražošana, vīna darīšanas kultūra šajā valstī ir sena un tradīcijām bagāta.

    Gruzijas vīni Latvijā ir pazīstami, taču līdz galam neiepazīti, lai gan vīna eksports vienmēr ir bijis nozīmīgs aspekts Latvijas un Gruzijas savstarpējā ekonomiskajā sadarbībā. Tieši tāpat kā Latvijā palielinājusies interese par Gruzijas vīniem, arī Gruzijas ražotāji meklē jaunus noieta tirgus, lielu uzsvaru liekot tieši uz Latviju, ar kuru ekonomiskā sadarbība ir bijusi stabila un ilglaicīga.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē