Gatavojot sparģeļus, pastāv tikai trīs galvenie likumi. Pirmais – nopirkt svaigus, nesavītušus un nepāraugušus sparģeļus. Otrais – nepārvārīt. Trešais – atdzesēt ledusūdenī.
Kā pareizi gatavot sparģeļus?
- Vispirms tie rūpīgi jānoskalo ar aukstu ūdeni, jo pie saknes tie var būt aplipuši ar smiltīm.
- Ūdeni, kam pievienots sāls, uzvāra līdz kārtīgai burbuļošanai. Sparģeļus vāra vienu, ilgākais, divas minūtes (atkarībā no to lieluma), ne sekundi ilgāk. Tiem jābūt priecīgi zaļiem, sakožamiem, bet vēl kraukšķīgiem – izķeksējiet vienu no katla un pārbaudiet!
- Apvārītos asnus nokāš. Blakus izlietnei jāstāv sagatavotai bļodai ar aukstu ūdeni, kurā sabērti ledus gabaliņi, lai ūdens būtu ledaini auksts. Nokāstos sparģeļus tūlīt met ledusūdenī, noskaita līdz desmit un atkal nokāš. Tad nosusina uz papīra dvieļa.
- Sparģeļus var pasniegt ar mīksti vārītu olu, bagātas garšas sieru un blanšētiem ķirštomātiem. Sparģeļi to tik vien gaida kā tikšanos ar svaigu vai karamelizētu apelsīnu, ciedru riekstiem un sulīgu vistas fileju. Savukārt ar kūpinātu balto zivi un vārītām paipalu olām iegūst karaliskus salātus.
Zināšanai! Šādi pagatavotus, tos var ielikt aizveramos pārtikas maisiņos un uzglabāt ledusskapī nedēļu, lēnā garā izmantojot visdažādākajos veidos.
Receptes ar sparģeļiem: