• 10 fakti par avokado — kāpēc veselīgs, kā nopirkt labu un kā apēst?

    Ēd un lasi
    Zane Timpare
    Zane Timpare
    11. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Izdevniecības arhīva foto (Shutterstock/StudioPhotoDFlorez)
    Šis zaļais, sviestainais auglis satur daudz kaloriju, taču tās ir labās kalorijas, tāpēc, domājot par svaru, no avokado nav jāvairās. Gluži pretēji — to vērts ēst regulāri, jo pētījumi rāda, ka avokado palīdz notievēt.

    10 fakti par avokado

    1. Avokado ir avokado koka jeb aligatorbumbieres auglis (koka latīniskais nosaukums – Persea americana). Latvijā avokado visvairāk ieved no Čīles, Spānijas, Peru, Dienvidāfrikas.
    2. Avokado droši var dēvēt par unikālu. Tā lielākā atšķirība no citiem augļiem – pārējos galvenā sastāvdaļa ir ogļhidrāti, bet avokado – labie, vērtīgie tauki. Šķiet, visi zinātnieki kā viens apgalvo: avokado ļoti labvēlīgi ietekmē veselību. To pamatoti uzskata par vienu no vērtīgākajiem produktiem pasaulē – avokado satur ap 20 dažādu minerālvielu un vitamīnu.
    3. Nereti dzird neticīgus jautājumus: «Kas gan šādos no tālām zemēm atvestos augļos var būt vērtīgs, ja tie novākti zaļi?» Jā, arī avokado pieder pie tiem, jo ceļo uz Latviju pat no Dienvidāfrikas. Taču pētījumi parāda, ka, avokado arī ilgstoši nogatavinot, tajos labi saglabājas vērtīgās vielas. Turklāt Hass šķirnes jeb tumši zilos avokado vispār novāc tikai negatavus.
    4. Avokado tā augstā tauku satura dēļ veiksmīgi aizstāj eļļas vai citas taukvielas. Tāpēc to ir labi ēst kopā ar dārzeņiem un augļiem – burkāniem, ķirbjiem –, kas satur taukos šķīstošos vitamīnus (lai tie labi uzsūktos, nepieciešamas taukvielas). Atsevišķi pētījumi arī parāda, ka kopā ar avokado vai tā eļļu daudz labāk uzsūcas visas augļos un dārzeņos esošās vērtīgās vielas.
    5. Labi iederas daudzos ēdienos. Visslavenākais ēdiens ar avokado piedalīšanos ir meksikāņu gvakamole. Būtībā tas ir smēriņš, kas sastāv no avokado, laima sulas, sīpola, koriandra lapām un tomāta. Avokado var arī cept, pildot ar mocarellas bumbiņu, karamelizētiem sīpoliem un pārkaisot puscieto sieru.
    6. Pārgriežot avokado, tā skaistais dzeltenums ātri vien kļūst melns – lai tā nenotiktu, mīkstumam var pārslacīt citrona vai laima sulu.
    7. Par vislabāko avokado šķirni uzskata Hass jeb zilos avokado. Tie tiešām ir garšīgāki par zaļās krāsas avokado. Turklāt: jo Hass miziņa ir tumšāka, jo auglis gatavāks.
    8. Veikalā avokado gatavību var pārbaudīt šādi: ja tā vienā galā esošā kātiņa pumpa, pakustinot to ar pirkstiem, nokrīt, un tajā vietā redzams gaiši zaļš (nevis brūns) mīkstums – tātad avokado ir gatavs. Vislabākie ir arī tie avokado, kuru miziņa iespiežot ir nedaudz mīksta.
    9. Ja gadījies nopirkt cietu avokado, to var ielikt papīra tūtā kopā ar banānu vai ābolu (tā avokado nogatavosies ātrāk) un paturēt 2–4 dienas.
    10. Ja pārgriežot avokado mīkstumā ir melni plankumi, tas vai nu pārāk ilgu laiku turēts aukstumā, vai arī mehāniski bojāts, piemēram, transportēšanas laikā, vai arī sācis bojāties – tad tam rodas arī rūgtena, nepatīkama piegarša. Bojāties sākušu avokado labāk neēst.

    Ieskaties!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē