• Voks – ātri, kraukšķīgi un krāsaini!

    Ēd un lasi
    25. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Lai pagatavotu gardos un veselīgos, jo vien īsu brīdi karsētus, tāpēc Āzijā tik populāros vokēdienus, nav jāpērk ne speciāla panna, ne ļoti eksotiski produkti. Jo šajā austrumnieciskajā stāstā pats galvenais spēlētājs ir pareizā mērce, kas piešķirs īstās garšas nianses.

    Lai pagatavotu gardos un veselīgos, jo vien īsu brīdi karsētus, tāpēc Āzijā tik populāros vokēdienus, nav jāpērk ne speciāla panna, ne ļoti eksotiski produkti. Jo šajā austrumnieciskajā stāstā pats galvenais spēlētājs ir pareizā mērce, kas piešķirs īstās garšas nianses.

    Ieskatieties savos virtuves plauktiņos! Vai tur ir atrodama dziļa panna – tāda gana liela, pamatīga ar augstām malām? Ir? Tad ņemam ciet un šovakar lutināsim ģimeni vai draugus ar voku!

    Ja izlemjat investēt un iegādāties īstu vokpannu, neierobežojiet to šaurā pienākumu sprostā, tas ir, tikai voku gatavošanai. Šī dziļā panna var būt lieliska, lai pagatavotu mērci, sautējumus vai pat zupu.

    Ne jau panna nosaka, cik gards būs ēdiens, bet pareizi sagatavotas sastāvdaļas un forša mērcīte, kurā ir visas tradicionālās Āzijas garšas – ķiploks, čili, laims, citronzāle, koriandrs, sezams, medaini salds ananass. Tāda mērcīte, kur ievērots austrumnieku garšas knifiņu princips, ka vienā ēdienā mijas salds pret sāļu, skābs pret saldu.

    Ķeramies pie darba!

    • Vispirms jāsagatavo un jāsaliek pa rokai visas sastāvdaļas. Dārzeņus vokiem griež plānās strēmelēs, gaļu – palielos, bet plānos gabaliņos, lai cepot tā pārlieku neizžūtu, bet arī būtu ātri gatava. Dārzeņus pirms cepšanas vislabāk nosusināt, lai tie ceptos, nevis sautētos.
    • Izvēlamies platāko plīts riņķi, vislielāko karstumu un pamatīgi sakarsējam pannu – lai tā gandrīz vai sāk dūmot!
    • Lejam eļļu – vokam labi piestāv sezama eļļa. Ja tās garša šķiet pārāk izteikta, droši var atšķaidīt ar neitrālākas garšas eļļu – rapšu, olīvu vai vīnogu kauliņu.
    • Pannu nedrīkst pārlādēt ar produktiem, jo tad tie sautēsies, nevis cepsies. Pirmos apcep produktus, kas prasa ilgāku termisku apstrādi, piemēram, gaļu. Pēc tam pievieno cietākos dārzeņu – burkānus, cukīni, kāpostus. Beigās liek cukurzirņu pākstis, pakčoju, sēnes un citas sastāvdaļas, kam nepieciešama pavisam neliela apcepšana. Sēņu pievienošana atkarīga no to veida: Latvijā augušās būs jāapcep pamatīgāk, voku karalienes šitakes – īsu brīdi.
    • Gatavošanai jāaizņem vien pāris minūtes. Ne soli no plīts! Un maisām, maisām, maisām! Tikai tad būs īstā garša: kraukšķīgi, iekšpusē vēl nedaudz zaļi dārzeņi, savā dabiskajā krāsā. Gatavojot jāuztur augsta temperatūra – ja to pavada cepšanai raksturīgā čurkstēšana, tātad karstums ir īstais. Bet ēdienu nedrīkst arī piededzināt.
    • Restorānos vokēdienus maisa, grozot pannu, bet mājās, šādām pašām apļveida kustībām, ar plānu lāpstiņu maisa produktus.
    • Nobeigumā pēdējās sekundēs pievieno mērcīti – jau gatavu vokmērces maisījumu ar sabalansētu, niansētu garšu kombināciju vai to uzjauc pats no austersēņu, zivju un sojas mērces, nebaidoties piešaut klāt arī kādu saldu garšas noti.
    • Tieši pirms pasniegšanas pārkaisa ar svaigiem zaļumiem, piemēram, piparmētru lapiņām, koriandru vai pētersīļiem. Vēl visu ēdienu var pārslacīt ar laima vai citrona sulu un apkaisīt ar sadrupinātiem, grauzdētiem zemesriekstiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē