• Gardais kuskuss – pagatavo 5 minūtēs!

    Kuskuss
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    18. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kuskuss
    Foto: Ilze Klapere
    Kuskuss
    Kuskuss lieliski noder gan pusdienās darba vietā, gan ātrajām darbdienu vakariņām, jo ir patiešām ātri un elementāri pagatavojams.

    Kas tas ir?

    Kuskuss ir cieto kviešu miltu izstrādājums, kura izcelsme meklējama Ziemeļāfrikā. Ne velti to reizēm salīdzina ar pastu, jo virtuvē kuskusam ir līdzīgs pielietojums – ātri pagatavojama piedeva, bez savas izteiktas garšas, tāpēc to var labi kombinēt ar to, kas nu katram garšo.

    Kuskuss ir rupji kapāti kviešu graudi, kas apviļāti kviešu miltos un gandrīz vienmēr arī tvaicēti, lai tos varētu pagatavot dažu minūšu laikā. Nereti, uzzinot, ka kuskuss ir kapāti kviešu graudi, latvieši mēdz iesaukties: «Ak, tad jau tā pati manna vien ir, nu, tikai rupjāk sakapāta.» Tā gluži nav! Paskatieties uz krāsām! Kuskuss ir dzeltens, bet manna – balta. Lūk, šo abu putraimu radīšanā ir izmantotas dažādas kviešu šķirnes. Kuskusam lieto tās pašas šķirnes, ko pārsvarā izmanto pastām, – cietgraudu kviešus. Domājot par veselīgumu, jārīkojas līdzīgi. kā izvēloties maizi vai pastu – priekšroka dodama kuskusa pilngraudu versijām.

    Kā gatavot un ēst?

    Visbiežāk kuskuss jau ir tā apstrādāts, ka mājās atliek vien to apliet ar dubultu daudzumu ūdens vai buljona, uzlikt vāciņu un 5 minūtes pagaidīt, līdz kuskusa graudiņi uzbriest. Uzbriedinātu kuskusu var ēst siltu ar kādu mērci vai kā piedevu citiem ēdieniem. Tas ir lielisks arī salātos. Dārzeņi dod garšu, krāsu un vitamīnus, bet kuskuss rada sāta sajūtu. Klasiski kuskusa salāti ir tabulē (ar svaigiem pētersīļiem un piparmētru, tomātiem, olīveļļu, citronu sulu u.c.)

    Ātrais kuskuss ar garšvielām:

    1. Dara tā: bļodā ieber kuskusa graudiņus un pievieno garšvielas – pa šķipsniņai paprikas pulveri, kurkumas pulveri, čili pulveri un kumīna sēklu pulveri (protams, garšvielas var mainīt pēc gaumes).
    2. Vēl pieber sāli un pielej šļuciņu olīveļļas. Tad visu ar plaukstām saberž, lai kuskusa graudiņi vienmērīgi tiek pie garšvielām.
    3. Pārlej kuskusu ar verdošu ūdeni tā, lai nosedz un vēl pāri kādi pāris milimetri. Tad bļodu pārklāj ar tīru dvielīti vai uzliek virsū šķīvi un atstāj 7 minūtes sabriest un ievilkties.
    4. Pēc tam ar dakšiņu kuskusu sairdina un gatavs – var pasniegt galdā!

    Interesanti!

    Kuskusa dzimtenē Ziemeļāfrikā to bieži gatavo arī kā saldo ēdienu. Izmēģiniet kuskusu uzbriedināt siltā apelsīnu vai apelsīnu un citronu sulas maisījumā, pievienot safrānu, kapātus riekstus un žāvētus augļus, piemēram, plūmes, aprikozes, vīģes.

    Receptes ar kuskusu:

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē