• Sēkliņu labumi

    Ēd un lasi
    23. februāris, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Sēkliņu labumi
    Sēkliņu labumi

    Vai tu neaizmirsti uzbērt brokastu putrai sēkliņas? Tās ir mazas, bet veselīgas, tikai jāatceras, ka sēkliņas lielākoties ir arī eļļas augi, tāpēc lielām saujām tās nevajag ēst, taču šur tur piebērt gan!
     

     

    SEZAMA SĒKLIŅAS


    Mazās, baltās sēkliņas un arī sezama eļļa ir ļoti iecienītas austrumu zemju virtuvēs – gan sāļos, gan saldos ēdienos. Ir pat tādi Austrumu saldumi, kas tikai no sezama vien sastāv, piemēram, sezama halva. Tikai jāatceras, ka sēkliņas, kā jau eļļas augs, ne tuvu nav diētiskas – 100 gramos sezama sēkliņu ir 594 kalorijas!
    Neceptas sezama sēklas garšo samērā neitrāli, savu riekstaino, spēcīgo aromātu tās iegūst tikai grauzdēšanas procesā.

    • Izmanto sezama sēklas pārkaisīšanai – maizēm, cepumiem, bulciņām, salātiem, mērcēm un krēmzupām.
    Vai zini, kas ir humusa sastāvā? Tahini sezama pasta! Pamēģini pagatavot šādu pastu mājās, sablendējot sezama sēkliņas un pēc vajadzības papildinot ar sezama eļļu.

     

    SAULESPUĶU SĒKLAS


    Klasiska vērtība, ko daudzi atceras kā padomju laikus raksturojošu produktu. Saulespuķu sēkliņas joprojām ir plaši pieejamas, lētas un labas! Tās satur E vitamīnu, kas ir labs antioksidants, un vēl visādus labumus, taču ar E vitamīnu vien jau ir pietiekami, lai saulespuķu sēkliņas regulāri ieviestu ēdienkartē.

    • Pamēģini pagatavot pesto no pētersīļiem un saulespuķu sēkliņām – sanāk ļoti garšīgs, krietni lētāks par tradicionālo un turklāt nezaudē koši zaļo krāsu (atšķirībā no bazilika, kas pēc laiciņa sāk brūnēt).
    • Iecep saulespuķu sēkliņas maizē, uzkaisi cepumiem.

    Pamēģini šādi!
    Vienkārša, garšīga un sātīga uzkoda tiem, kuri spēj savienot graudaugus ar kartupeļiem.

     


     

    MAGOŅU SĒKLIŅAS


    Daudzas latviešu saimnieces viesības nevar iedomāties bez magoņmaizītēm vai magoņu plātsmaizes, kur pildījums sakults ar krējumu un olām. Jā, pirmkārt zilganpelēkās magoņu sēkliņas saistās ar saldajiem ēdieniem, taču droši var mēģināt tās pievienot arī sāļajiem!

    • Magoņu sēkliņu riekstainā, mazliet rūgtenā garša labi sader ar vistu – gan salātos ar fileju un kraukšķīgiem ledus salātiem, gan sacepumos ar krējuma mērcēm.
    • Interesanta ir magoņu sēkliņu savienība ar sieru – ņem plānas maiga siera šķēles (piemēram, Ementāles), pārziež ar svaigo sieru, pārkaisa magoņu sēkliņas. Sarullē siera šķēlītes rullīšos un pasniedz kā uzkodu pie vīna glāzes.

    Pamēģini šādi!
    Viegls dārzeņu ēdiens gavēņa ietvaros – pareizāk sakot, brokoļu ēdiens, jo citu dārzeņu te nemaz nav! Toties magoņu sēkliņas piešķir patīkamu kraukšķīti.
     

    LINSĒKLAS


    Vienas no vērtīgākajām sēkliņām, tāpēc ar tām arī sāksim! Linsēklas var dēvēt par trīs vienā, jo tās var apēst trijos atšķirīgos veidos un no katra gūt citādu labumu.
    1. Ja linsēklas nesakošļā, bet apēd veselas, iemaisot putrā vai uzkaisot uz maizītes, tās gremošanas traktā darbojas kā balastvielas, uzlabojot zarnu motoriku.
    2. Ja linsēklas aplej ar ūdeni un uzvāra, iegūst ķīseli, kas ir maigs un nomierinošs, ļoti labs kairinātam zarnu traktam un kuņģim.
    3. Ja linsēklas sakošļā vai samaļ, izdalās eļļa, izcili bagāta ar omega 3 taukskābēm. Tāpēc labākais veids, kā tās uzņemt, ir iebērt ēdamkaroti linsēklu kafijas dzirnaviņās, samalt un pievienot putrai vai kā citādi apēst. Pietiks ar pāris reizēm nedēļā, un tas būs vērtīgāk, nekā lietot linsēklu eļļu. Proti, linsēklu eļļā ir ļoti maz E vitamīna, un tas savukārt nozīmē, ka šī eļļa ļoti ātri bojājas. E vitamīns ir dabisks antioksidants, kas aizkavē tauku oksidēšanos, bet linsēklu eļļā šī oksidēšanās notiek, un eļļa ātri vien kļūst rūgta.

    • Cepot mājās maizīti, pievieno linsēklas.
    • Ja gatavo kotletes, pamēģini tās pirms cepšanas apviļāt linsēklās un izcept cepeškrāsnī bez liekiem taukiem.
    • Brokastu graudaugu putrai vai pašgatavotajam muslim pieber arī karotīti linsēklu.

    Pamēģini šādi!
    Cepot cepeškrāsnī kartupeļu pusītes, vari tās pirms tam pamērcēt sēkliņās, būs interesantāk un garšīgāk!

     

    ĶIRBJU SĒKLAS


    Visvienkāršāk ķirbju sēklas iegūstamas no kailsēklu ķirbjiem, jo tajos sēklas ir kailas, plikas, bez gaišā mizas apvalciņa. Šīs sēklas tumši zaļajā krāsā arī visbiežāk redzamas pārdošanā, taču ēdamas ir arī visu citu ķirbju sēklas – katrā ziņā pēc ķirbja apēšanas sēklas noteikti nevajag izmest.
    Ķirbju sēklas ir visnotaļ veselīgas, tāpat arī ķirbju sēklu eļļa, kas ir skaistā, tumši zaļā krāsā un ļoti labi garšo dažādos svaigajos, zaļajos salātos vai vienkārši tāpat, pa karotītei veselības nolūkos.

    • Liec droši ķirbju sēklas pie maizes mīklas, pārkaisi brokastu biezpienam, liec pie zupām un dārzeņu sautējumiem!
    • Ļoti garšīgu kraukšķīgumu var panākt, iecepot ķirbju sēklas pildījumā un pārkaisot tās dārzeņu kišiem jeb pīrāgiem, kam ir smilšu vai kārtainās mīklas pamatne.

    Pamēģini šādi!
    Lūk, pikanta uzkoda, kas labi iederēsies ballītes sākumā ar glāzi alus vai vīna. Paredzēts iemest mutē pa šķipsniņai apetītes uzlabošanai, nevis bļodiņas iztukšošanai vienatnē, jo uzkoda ir gana asa un sāļa. 
     

    Grauzdēt vai negrauzdēt?


    Jā, šis ir jautājums, kur diētas ārstu viedoklis parasti saduras ar pavāru ieteikumiem. Pēdējie noteikti iesaka sēkliņas apgrauzdēt, jo tad atveras aromāti, produkts kļūst arī kraukšķīgāks. Savukārt dietologi nekad neieteiks ne grauzdētas, ne sālītas sēkliņas. Un jo vairāk sagrauzdētas, jo vairāk neieteiks, tāpēc, ja reiz karsē, tad nedaudz.

     

    Zini! 
    Visas sēkliņas grauzdē uz sausas pannas, bez taukvielām un maisot, līdz tās sāk smaržot. Pārcept nevajag, jo tad sēklas sadegs un kļūs rūgtas.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē