Sātīgi, bet viegli — ķirbju un turku zirņu karijs

Ēd un lasi
Dagnija Zīverte
Dagnija Zīverte
7. februāris
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Andrejs Nikiforovs
Karijs šķietas tāds tāls un sarežģīts esam, bet tas ir mānīgi. Ja atņemam eksotisko garšvielu virteni, tas pats ķirbju sautējums ar zirņiem vien sanāk. Pagatavojams nieka 30 minūtēs, taču kas par aromātu, kas par sildošu sātu šajā ēdienā slēpjas. Bet no garšvielām nebīstieties vis – mūsu ziemā tās ir tieši laikā!

Tev būs nepieciešams

  • 500 g ķirbja, sagriezts nelielos gabaliņos
  • 400 g novārītu vai konservētu turku zirņu
  • Neliels sīpols, sakapāts
  • Tējk. kapātu ķiploku
  • Tējk. kapātas ingvera saknes
  • 300 ml buljona (un vienā mierā derēs kubiņu buljons)
  • Šķipsna kurkumas pulvera
  • Tējk.  pulvera
  • Tējk. kaltētu kasuri methi (sierāboliņa lapas, var iztikt bez)
  • Tējk. koriandra pulvera
  • Tējk. sinepju sēklu
  • Tējk. asafētidas (var iztikt bez)
  • Sāls un svaigi malti melnie pipari
  • Vārīti basmati rīsi
  • Svaigas koriandra lapiņas

Pagatavošana

Katliņā virs vidējas liesmas lej eļļu, pēc mirkļa pievieno sīpolu, ķiplokus un ingveru. Maisot karsē divas, trīs minūtes. Atsevišķā bļodiņā sajauc visas garšvielas, izņemot sāli un piparus, pievieno karoti ūdens un samaisa, iegūstot pastas konsistenci. Pievieno katliņa saturam un sajauc. Pievieno ķirbi un rūpīgi samaisa. Pielej buljonu, uzvāra, uzliek vāku, samazina liesmu un turpina karsēt apmēram 10 minūtes. Iejauc zirņus, vēl nedaudz pakarsē.

Pasniedz ar rīsiem, pārkaisītu ar svaigām koriandra lapiņām.

Vēl vieglāk…

Parastos baltos rīsus var aizvietot ar dārzeņu rīsiem – visvieglāk tos pagatavot no ziedkāpostiem vai brokoļiem (taisnības labad gan jāsaka, ka pēc skata un struktūras tie drīzāk atgādina kuskusu, ne rīsus). Abi pagatavojami, samaļot virtuves kombainā, sarīvējot uz rupjās rīves, vai kaut sasmalcinot ar nazi (ziedkāpostus gan smalcināt ir grūtāk). Vārīt vai tvaicēt šos rīsus nav nekādas vajadzības – pēc sarīvēšanas tos var vien pāris minūtes apsautēt uz pannas, pievienojot kādu šļuku olīveļļas.

Garšu spēks

Lai cik eksotiskas būtu indiešu garšvielas, latvieša ziemas tumsiņā tās patiesībā iederas kā nosalusi rociņa dūrainī. Vairumam piemīt sildošas un spēcinošas īpašības, tās liek asinīm riņķot straujāk un gremošanas sistēmai darboties ar pilnu jaudu. Īpaši uzteicams ir ingvers, kā arī nu par gandrīz maģisku pasludinātā kurkuma.

Papildini pēc savas patikas

  • Šī recepte ir ļoti vienkārša – to noteikti var papildināt, piemēram, ar zaļajām kāršu pupiņām, lapu kāpostiem, burkāniem vai citiem dārzeņiem. Turku zirņu vietā labi piestāvēs krietna sauja Indijas riekstu.
  • Papildu sātīgumu un krēmīgumu iegūsi, ja buljona vietā pievienosi 250 ml kokosriekstu piena un 100 ml ūdens vai buljona.
  • Ja ar asumiņu attiecības atturīgas, čili pulvera vietā varam pievienot paprikas pulveri. No garšvielām te labi iederētos arī kumins un karija pulveris – ja tie iet pie dūšas.

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

Lasi citur

 

 

Privātā Dzīve

Vairāk

Receptes

Vairāk

Veselība

Vairāk

Ieva

Vairāk

AutoBild.lv

Vairāk

Māja un Dārzs

Vairāk

Mans Mazais

Vairāk

Astes

Vairāk

Klubs

Vairāk

Santa+