• Neparasti un garšīgi – sālīti olu dzeltenumi

    Ēd un lasi
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    9. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Olu un to dzeltenumu sālīšana nāk no austrumiem – jo īpaši populāra tā ir Ķīnā, vēsturiskās liecības stāsta, ka tur šī tehnika izmantota jau piektajā gadsimtā. Par īpašu delikatesi tiek uzskatīts sālīts zoss olas dzeltenums vai visa ola (vesela tā sālot iegūst neparastu želejveida konsistenci), taču arī vistas olām nav ne vainas.

    Sālītos olu dzeltenumus plaši izmanto tradicionālajos ēdienos – pirms ēšanas nedaudz patvaicējot, tie tiek pievienoti dažādām zupām un putrām, piemēram, rīsu putrā, ko sauc par kondžī. Garšas bagātināšanai rīvētus dzeltenumus pievieno arī vokēdieniem. Olu dzeltenums nonāk arī leģendārajās ķīniešu mēnesskūciņās jeb moon cakes – apaļos smilšu mīklas cepumos, kuru omulīgie vēderi tiek pildīti dažādām delikatesēm, no kurām tieši olas dzeltenums ir visiekārojamākais.

    Mūsdienās sālītie olu dzeltenumi ir kļuvuši visai populāri arī ārpus Ķīnas.

    Lieta tāda, ka sālītā veidā olas dzeltenuma garša un arī tekstūra kļūst apbrīnojami līdzīga cietajam sieram.

    Tās ir labas ziņas visiem, kas nepanes laktozi vai citu iemeslu dēļ nelieto piena produktus. Un šis patiešām var būt lielisks siera aizstājējs salātos, kā arī, piemēram, uzrīvēta makaronu ēdieniem, risoto, sviestmaizēm, zupām un tā tālāk. Austrumnieki sālītos olu dzeltenumus min kā vienu no noslēpumainās umami garšas īpašniekiem – un tie patiešām ēdienam piešķir tādu mīkstāku, apaļāku, pilnīgāku garšu.

    Kā pagatavot

    Sastāvdaļas:

    • Cieti vārītas olas
    • Sāls

    Traukā ar diezgan augstām malām ieber sāli (var piemaisīt apmēram 1/3 cukura) – aptuveni 2 cm biezā kārtā, nolīdzina un sālī ar karoti iespiež tik daudz bedrītes, cik olu dzeltenumu paredzēts sālīt.

    Olu dzeltenumus rūpīgi atdala no baltumiem, katrā bedrītē uzmanīgi ieslidina pa dzeltenumam, pārklāj ar sāls kārtu, trauku pārsegtu liek ledusskapī līdz nākamajai dienai vai pat uz vairākām dienām. Tad dzeltenumus no sāls izņem, notīra un noskalo zem auksta ūdens, papīra dvielī nosusina.

    Dzeltenumi ir kļuvuši stingri, atgādina žāvētas aprikozes. Uzkarsē krāsni līdz 100 grādiem. Olu dzeltenumus liek uz viegli ieeļļota pannā izklāta cepampapīra, krāsnī žāvē apmēram stundu vai ilgāk, līdz to konsistence atgādina cietu sieru. 

    Noderīgi padomi

    1. Noslēgtā traukā ledusskapī sarīvētus olu dzeltenumus var uzglabāt pāris nedēļu. Izkaltējot tos pilnībā sausus un cietus un sarīvējot pulverī tie uzglabājami 3 mēnešus.
    2. Ja olas izmantos sāļajiem ēdieniem, sālim var pievienot arī dažādus garšaugus, piemēram, timiānu, ķiplokus, lauru lapas, sīpolu pulveri utt.
    3. Ja iecerēts olas izmantot saldajiem ēdieniem, tās pirms lietošanas ieteicams apmēram desmit minūtes patvaicēt – un tad pildīt cepumos, pīrādziņos vai kūciņās.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē