Latviešu virtuves leģenda Ņina Masiļūne: Latvietim jāēd tas, kas aug šeit

Latviešu virtuve
Aiva Kanepone
24. oktobris
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Ieva Andersone
Ņina Masiļūne
ŅINA MASIĻŪNE ir mūsu virtuves leģenda. Astoņdesmitajos gados retai saimniecei bufetē nebija kādas viņas pavārgrāmatas, bet daudzās receptes viņa savāca kā Dainu tēvs tautasdziesmas.

Kādas ir tās pamatvērtības, uz kurām balstās jūsu virtuve?

Tā ir latviešu virtuve un latviešu produkti. Neatzīstu ārzemju produktus, tikai garšvielas. Un neatzīstu to multikulināriju, kas tagad ienākusi. Latvietim jāēd tas, kas aug šeit. Tas organismam dod visvairāk laba, un tad ēdiens ir kā zāles.

Kā saka dakteris Danilāns, mums vajadzīgs speķītis un bekoniņš. Bet ne jau kilogramiem. Mūsu graudi, mūsu augļi, mūsu sēnes. Es esmu pret broileriem, jo tos taču ar ķīmiju uzbaro resnus. Mūsu senči lika zupā rūnītu gaili, jo tas bija ļoti gaļains un ļoti garšīgs.

Kad sāka uz šejieni braukt Amerikas latvieši, viņi teica – vai, cik jums garšīgi kartupeļi! Jo mūsu zeme nebija tik ļoti sabakstīta ar ķīmiju.
Latviešiem garšo saldie ēdieni. Ne tikai no ogām un augļiem! Es saldo ēdienu taisu pat no skābenēm – skābeņu ķīseli! Ķīseļi un krēmi no ķirbjiem, no burkāniem un citām saknēm.

Intervija publicēta, žurnālā Ievas Virtuve 2016.gada 9.numurā.

Intervijas turpinājums:

Nākamā lapa

Nākamais: Kā jūs nonācāt pie kulinārijas?

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs