• Dzeltenā un veselīgā kurkuma – kā to lietot?

    Ēd un lasi
    Ilze Klapere
    28. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jānis Kairis
    Viena no viskošākajām garšvielām, kas ēdieniem piešķir apetīti rosinošu zeltainu krāsu. Kurkumai piemīt arī ārstnieciskas īpašības.

    Ingvera radiniece

    Kurkuma (Curcuma longa) ir ingveru dzimtas lakstaugs, bet pulverveida garšvielas iegūšanai izmanto auga sakneņus – tie pēc izskata atgādina ingvera sakni, tikai mīkstums ir krietni dzeltenāks. Spēcīgo dzelteni oranžo krāsu saknenim piešķir krāsviela kurkumīns, un šo augu cilvēki vienmēr izmantojuši arī kā dabisku krāsvielu.
    Salīdzinājumā ar spēcīgo ingvera garšu kurkuma ir krietni maigāka – precīzi aprakstīt tās garšu gan ir pagrūti, jo, kaut arī nav spēcīga, tā tomēr ir pietiekami savdabīga. Mazliet rūgtena un piparota, silta un saldena. Kurkuma veicina ēstgribu un gremošanu, uzlabo vielmaiņas procesus, tai piemīt arī antiseptiskas īpašības. Galvenais ieteikums – lai kurkuma patiešām iedarbotos labvēlīgi, to ieteicams lietot regulāri, bet nedaudz.

    Karija galvenā sastāvdaļa

    Reizēm uzskata, ka kurkuma ir tas pats karijs (kā garšviela, nevis ēdiens) vai otrādi, bet tā vis nav: kurkuma ir garšviela, bet karijs ir garšvielu maisījums, kurā kurkuma ir tikai viena no galvenajām sastāvdaļām, kas maisījumam piešķir dzelteno krāsu un arī garšu. Ja kurkumu nepazīst un mēģina iekrāsot ēdienus ar kariju (domājot, ka tā ir kurkuma), var gadīties pārspīlēt un iegūt diezgan rūgtu virumu. Tāpēc kariju vairāk lieto kā garšvielu, bet kurkumu kā ēdiena krāsvielu. Kurkumu ēdieniem parasti pievieno līdz vienai tējkarotei, ne vairāk (kariju parasti mazāk).

    Kurkuma ēdienos

    Īpaši kurkuma iecienīta Austrumzemju virtuvēs, kur to pievieno gan gaļas un zivju, gan rīsu un olu ēdieniem. Piemēram, aromātiski rīsi un vistas gaļa pikantā mērcē, kuskuss ar dārzeņiem garšvielās, garneļu karijs, kartupeļu vai turku zirņu plācenīši, dārzeņu krēmzupas ar saldo krējumu – visos šajos ēdienos kurkuma ir laipni gaidīta! Nereti kombinācijā ar citām siltām garšvielām, kā kumins, sinepju sēklas, koriandrs (gan sēklās, gan zaļumos), ingvers, kanēlis un čili. Kurkuma labi iederas arī saldskābos un asi saldos ēdienos, kuros rīsi un putnu gaļa ir kopā ar riekstiem, rozīnēm, banāniem, ananasiem vai citrusaugļiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē