Košā, sildošā un veselīgā kurkuma

Ēd un lasi
5. marts, 2018
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Kurkuma garšviela
Kurkuma garšviela
Viena no viskošākajām garšvielām, kas ēdieniem piešķir apetīti rosinošu zeltainu krāsu. Kurkumai piemīt arī ārstnieciskas īpašības.

Ingvera radiniece


Kurkuma (Curcuma longa) ir ingveru dzimtas lakstaugs, bet pulverveida garšvielas iegūšanai izmanto auga sakneņus – tie pēc izskata atgādina ingvera sakni, tikai mīkstums ir krietni dzeltenāks. Spēcīgo dzelteni oranžo krāsu saknenim piešķir krāsviela kurkumīns, un šo augu cilvēki vienmēr izmantojuši arī kā dabisku krāsvielu.
Salīdzinājumā ar spēcīgo ingvera garšu kurkuma ir krietni maigāka – precīzi aprakstīt tās garšu gan ir pagrūti, jo, kaut arī nav spēcīga, tā tomēr ir pietiekami savdabīga. Mazliet rūgtena un piparota, silta un saldena. Kurkuma veicina ēstgribu un gremošanu, uzlabo vielmaiņas procesus, tai piemīt arī antiseptiskas īpašības. Galvenais ieteikums – lai kurkuma patiešām iedarbotos labvēlīgi, to ieteicams lietot regulāri, bet nedaudz.

 

Karija galvenā sastāvdaļa


Reizēm uzskata, ka kurkuma ir tas pats karijs (kā garšviela, nevis ēdiens) vai otrādi, bet tā vis nav: kurkuma ir garšviela, bet karijs ir garšvielu maisījums, kurā kurkuma ir tikai viena no galvenajām sastāvdaļām, kas maisījumam piešķir dzelteno krāsu un arī garšu. Ja kurkumu nepazīst un mēģina iekrāsot ēdienus ar kariju (domājot, ka tā ir kurkuma), var gadīties pārspīlēt un iegūt diezgan rūgtu virumu. Tāpēc kariju vairāk lieto kā garšvielu, bet kurkumu kā ēdiena krāsvielu. Kurkumu ēdieniem parasti pievieno līdz vienai tējkarotei, ne vairāk (kariju parasti mazāk).

 

Kurkuma ēdienos


Īpaši kurkuma iecienīta Austrumzemju virtuvēs, kur to pievieno gan gaļas un zivju, gan rīsu un olu ēdieniem. Piemēram, aromātiski rīsi un vistas gaļa pikantā mērcē, kuskuss ar dārzeņiem garšvielās, garneļu karijs, kartupeļu vai turku zirņu plācenīši, dārzeņu krēmzupas ar saldo krējumu – visos šajos ēdienos kurkuma ir laipni gaidīta! Nereti kombinācijā ar citām siltām garšvielām, kā kumins, sinepju sēklas, koriandrs (gan sēklās, gan zaļumos), ingvers, kanēlis un čili. Kurkuma labi iederas arī sald-skābos un asi saldos ēdienos, kuros rīsi un putnu gaļa ir kopā ar riekstiem, rozīnēm, banāniem, ananasiem vai citrusaugļiem.

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

Lasi citur

 

Veselība

Vairāk

Receptes

Vairāk

Privātā Dzīve

Vairāk

Ieva

Vairāk

Mans Mazais

Vairāk

Māja un Dārzs

Vairāk

AutoBild.lv

Vairāk

Astes

Vairāk

Klubs

Vairāk

Santa+