Kāda grauzdējuma kafiju izvēlēties?

Kafija
21. oktobris
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Shutterstock
Kafijas aromāts un garšas nianses veidojas kafijas pupiņu grauzdēšanas procesā. Daudzās grauzdējuma pakāpes iedala četrās lielākās grupās.

1. Vieglais grauzdējums

Uz iepakojuma lasīsi - light roast, blonde roast, arī cinnamon roast.

Tas ļauj maksimāli saglabāt pupiņas īsto garšu – sagaršot augsni un klimatu, kur tā augusi, auga, grauda garšu. Šo grauzdējumu īpaši ciena un novērtē kafijas speciālisti un entuziasti. Taču: jo vieglāks grauzdējums, jo kafija skābāka, garšā izteikti jūtamas citrusu notis.

2. Vidējs grauzdējums

Zūd kafijas skābums, parādās apaļākas, pilnīgākas garšas un aromāta notis. Vidēja grauzdējuma kafija ir visbiezākā un tumīgākā. Uz etiķetes lasīsi: medium roast, american roast vai city roast.

3. Vidēji tumšs grauzdējums

Angliski – medium dark, full city roast, Vienna roast. Pamodina kafijas pupiņā snaudošās eļļas, rezultātā top biezāks, tumšāks, tumīgāks, piesātinātāks dzēriens ar saldeni rūgtiem mandeļu vai karameles toņiem.

4. Tumšākais grauzdējums

Angliski - dark, French roast, Italian roast, Spanish roast. Pupiņa ir gatava pārtapt rūgtā espreso. Itāļu un spāņu grauzdējuma pupiņas ir gandrīz melnas.

Jo vieglāks grauzdējums, jo vairāk dzērienā kofeīna. Tas nozīmē, ka no rīta tu drīzāk gribēsi dot priekšroku viegla grauzdējuma kafijai, bet pēcpusdienā izvēlēsies vairāk grauzdētu kafiju – arī tās rūgtuma dēļ, kas palīdzēs pārstrādāt vakariņās apēsto.

 

 

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs