• Kāda grauzdējuma kafiju izvēlēties?

    Ēd un lasi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    21. oktobris, 2019
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kafijas aromāts un garšas nianses veidojas kafijas pupiņu grauzdēšanas procesā. Daudzās grauzdējuma pakāpes iedala četrās lielākās grupās.

    1. Vieglais grauzdējums

    Uz iepakojuma lasīsi - light roast, blonde roast, arī cinnamon roast.

    Tas ļauj maksimāli saglabāt pupiņas īsto garšu – sagaršot augsni un klimatu, kur tā augusi, auga, grauda garšu. Šo grauzdējumu īpaši ciena un novērtē kafijas speciālisti un entuziasti. Taču: jo vieglāks grauzdējums, jo kafija skābāka, garšā izteikti jūtamas citrusu notis.

    2. Vidējs grauzdējums

    Zūd kafijas skābums, parādās apaļākas, pilnīgākas garšas un aromāta notis. Vidēja grauzdējuma kafija ir visbiezākā un tumīgākā. Uz etiķetes lasīsi: medium roast, american roast vai city roast.

    3. Vidēji tumšs grauzdējums

    Angliski – medium dark, full city roast, Vienna roast. Pamodina kafijas pupiņā snaudošās eļļas, rezultātā top biezāks, tumšāks, tumīgāks, piesātinātāks dzēriens ar saldeni rūgtiem mandeļu vai karameles toņiem.

    4. Tumšākais grauzdējums

    Angliski - dark, French roast, Italian roast, Spanish roast. Pupiņa ir gatava pārtapt rūgtā espreso. Itāļu un spāņu grauzdējuma pupiņas ir gandrīz melnas.

    Jo vieglāks grauzdējums, jo vairāk dzērienā kofeīna. Tas nozīmē, ka no rīta tu drīzāk gribēsi dot priekšroku viegla grauzdējuma kafijai, bet pēcpusdienā izvēlēsies vairāk grauzdētu kafiju – arī tās rūgtuma dēļ, kas palīdzēs pārstrādāt vakariņās apēsto.

     

     

    1 komentārs

    Yuri Goncharov
    Pārsvara visas kafijas pupiņas, kas tirgojas latvija ir grauzdētas pēc vidējās pakāpes - “medium”. Šis ir tradicionāla itāļu grauzdējums, prieks espresso. Man patīk arī tā saucamais “light roast”, jo šis paredzēts “long cup” kafijai. Bet ar vidējo graudzejuju jūsu mīļāko melno kafiju arī var taisīt. Man patīk kafija Hausbrandt, viņiem tāds maisījums ir Hausbrandt Academia: gan espresso var taisīt, gan piena dzērienus, gan melnu kafiju.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē