15 interesanti fakti, kāpēc ārstnieciskais fenhelis būtu jāiekļauj ikdienas ēdienkartē

Fenhelis ir viens no vismazāk novērtētajiem pārtikas produktiem, jo tam piemīt ļoti daudz vērtīgu īpašību veselībai un skaistumam. Jā, fenheļa garša ir specifiska, taču lielā mērā tasr pagatavošanas jautājums!
Gardi un veselīgi
Zane Timpare
22. februāris

Saglabāt

Foto: Shutterstock

1. Ir vairāki fenheļu veidi: parastais jeb ārstnieciskais fenhelis, pēc izskata līdzīgs dillēm, ar izteiktu anīsa smaržu un garšu, pārtikā izmanto kā garšaugu. Bumbuļfenhelis izskatās kā sīpols, laksti līdzīgi seleriju kātiem, ziedi atgādina dilles vai ķimenes. Tieši bumbuļfenheli var nopirkt lielveikalos. Kulinārijā ir izmantojamas visas šā auga daļas.

2. Fenheļa dzimtene ir Āzija, bet tas labi aug arī Latvijā. Vienīgi – pie mums tikai dažu firmu sortimentā var atrast bumbuļfenheļa sēklas, kas piemērotas audzēšanai vasarā un rudenī, – kuras ir izturīgas pret izziedēšanu, veido blīvus, kvalitatīvus bumbuļus, kas ilgi neplīst un pēc dēstu izstādīšanas izaug vidēji 92 dienās. SIA Kurzemes sēklas piedāvā Holandes firmas Bejo šķirni ‘Floro’, kas piemērota audzēšanai vasarā un rudenī. Jāņa Aldermaņa dārzniecība (Rīgā) savā interneta veikalā piedāvā vācu firmas N. L. Chrestensen šķirni ‘Fino’, kas arī ir izturīga pret izziedēšanu un veido blīvus, baltus bumbuļus.

3. Senos laikos fenheli lietoja kā ilga mūža nodrošinātāju, jo uzskatīja, ka tam piemīt pretnovecošanas īpašības.

4. Augā 2–6 procenti ir ēterisko eļļu savienojumu, kam piemīt atkrēpojoša, dezinficējoša, vēdera pūšanos mazinoša iedarbība.

5. Svaigs fenhelis ir kraukšķīgs, to var izmantot salātos vai sautējumos. Gatavojot salātus, nogriež kātiņus, fenheli pārgriež uz pusēm un no katras puses trijstūrveidā izgriež kacenu, jo tam ir pārāk koksnaina struktūra.

6. Fenheļa kātiņus kopā ar citiem dārzeņiem arī var izmantot buljona gatavošanai – to izmanto kā zupas bāzi. Lapiņas un kātiņus var arī viegli apsautēt sviestā vai eļļā un pievienot mērcēm un sautējumiem.

7. Plānas fenheļa sloksnītes karamelizē cukura sīrupā vai apelsīnu sulā un pievieno saldajiem ēdieniem, piemēram, šokolādes krēmam.

8. Karamelizēts fenhelis labi sader ar citu dārzeņu biezeni vai turku zirņu biezeni. Fenhelis labi garšo pie zivs ēdieniem vai kombinācijā ar zilo sieru.

9. Fenhelis ir viena no galvenajām absinta – vērmeļu degvīna – sastāvdaļām.

10. No fenheļa var gatavot dažādus karstos salātus, piemēram, gī sviestā sasautē šķēlītēs sagrieztu fenheli, sašķērētu sarkano galviņkāpostu, ābola gabaliņus, pievienojot sāli un cukuru.

11. ASV Pārtikas vērtēšanas sistēmas tabulā fenhelis iekļuvis pasaules veselīgāko pārtikas produktu topā – savu izcili labo īpašību dēļ.

12. Svaigā fenhelī ir vairāk C vitamīna nekā citronā!

13. Labs folijskābes un B grupas vitamīnu avots – šīs vielas nepieciešamas sirdij un asinsvadiem, arī nervu sistēmai. Fenhelī ir arī daudz kālija, kas palīdz mazināt asinsspiedienu.

14. Fenhelis ir organismu attīrošs dārzenis – tas palīdz mazināt holesterīna līmeni un izvada toksīnus.

15. Šī garšīgā dārzeņa sastāvā ir arī fitoestrogēns – atenols, kas palīdz regulēt sieviešu reproduktīvo ciklu un mazināt PMS simptomus.

Izmēģini!

Sautēti fenheļi ar vīģēm un aprikozēm

Fenheļa salāti ar ābolu

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs