• 15 veselīgi fakti, kāpēc fenhelis jāiekļauj ikdienas ēdienkartē

    Ēd un lasi
    Baiba Grīnberga
    16. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Izdevniecības arhīva foto (Shutterstock)
    Fenhelis ir viens no vismazāk novērtētajiem dārzeņiem, bet tam piemīt ļoti daudz vērtīgu īpašību veselībai un skaistumam. Fenhelis lieliski iederas svaigos salātos, buljonos, to var sautēt, cept un karamelizēt.
    1. Parastais jeb ārstnieciskais fenhelis pēc izskata līdzīgs dillēm, ar izteiktu anīsa smaržu un garšu, pārtikā to izmanto kā garšaugu. Savukārt bumbuļfenhelis ir maigāks, tas izskatās kā sīpols, laksti līdzīgi seleriju kātiem, ziedi atgādina dilles vai ķimenes. Tieši bumbuļfenheli var nopirkt lielveikalos. Kulinārijā ir izmantojamas visas šā auga daļas.
    2. Senos laikos fenheli lietoja kā ilga mūža nodrošinātāju, jo uzskatīja, ka tam piemīt pretnovecošanas īpašības.
    3. Augā 2–6 procenti ir ēterisko eļļu savienojumu, kam piemīt atkrēpojoša, dezinficējoša, vēdera pūšanos mazinoša iedarbība.
    4. Fenheļa dzimtene ir Āzija, bet tas labi aug arī Latvijā. Vienīgi – pie mums tikai dažu firmu sortimentā var atrast bumbuļfenheļa sēklas, kas piemērotas audzēšanai vasarā un rudenī, – kuras ir izturīgas pret izziedēšanu, veido blīvus, kvalitatīvus bumbuļus, kas ilgi neplīst un pēc dēstu izstādīšanas izaug vidēji 92 dienās.
    5. Svaigs fenhelis ir kraukšķīgs, to var izmantot salātos vai sautējumos. Gatavojot salātus, nogriež kātiņus, fenheli pārgriež uz pusēm un no katras puses trijstūrveidā izgriež kacenu, jo tam ir pārāk koksnaina struktūra.
    6. Svaigā fenhelī ir vairāk C vitamīna nekā citronā!
    7. Fenhelis ir organismu attīrošs dārzenis – tas palīdz mazināt holesterīna līmeni un izvada toksīnus.
    8. Labs folijskābes un B grupas vitamīnu avots – šīs vielas nepieciešamas sirdij un asinsvadiem, arī nervu sistēmai. Fenhelī ir arī daudz kālija, kas palīdz mazināt asinsspiedienu.
    9. Šī garšīgā dārzeņa sastāvā ir arī fitoestrogēns – atenols, kas palīdz regulēt sieviešu reproduktīvo ciklu un mazināt PMS simptomus.
    10. Fenheļa kātiņus kopā ar citiem dārzeņiem arī var izmantot buljona gatavošanai – to izmanto kā zupas bāzi. Lapiņas un kātiņus var arī viegli apsautēt sviestā vai eļļā un pievienot mērcēm un sautējumiem.
    11. No fenheļa var gatavot dažādus karstos salātus, piemēram, gī sviestā sasautē šķēlītēs sagrieztu fenheli, sašķērētu sarkano galviņkāpostu, ābola gabaliņus, pievienojot sāli un cukuru.
    12. Karamelizēts fenhelis labi sader ar citu dārzeņu biezeni vai turku zirņu biezeni.
    13. Fenhelis labi garšo pie zivs ēdieniem vai kombinācijā ar zilo sieru.
    14. Plānas fenheļa sloksnītes karamelizē cukura sīrupā vai apelsīnu sulā un pievieno saldajiem ēdieniem, piemēram, šokolādes krēmam.
    15. ASV Pārtikas vērtēšanas sistēmas tabulā fenhelis ir iekļuvis pasaules veselīgāko pārtikas produktu topā – savu izcili labo īpašību dēļ.

    Receptes ar fenheli:

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē