10 fakti par veselīgo kazas sieru

Virtuves enciklopēdija
Zane Timpare
17. februāris
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Shutterstock
Kazas piena sieri parasti ir liesāki, tātad – arī ar mazāku kaloriju daudzumu nekā klasiskie govs piena sieri. Arī holesterīns kazas pienā un tā produktos ir zemākā koncentrācijā.
  1. Kazas piens un govs piens satur līdzīgu piena cukura – laktozes – daudzumu, taču kazas piena produktus vieglāk sagremojamus padara īpaši mazās tauku lodītes un īsākas taukskābju molekulas, kuras zarnu traktā tiek ātri un efektīvi sašķeltas, neradot diskomfortu ēdējam. Līdz ar to pat laktozes nepanesības gadījumā kazas piena produkti izraisa mazāk sūdzību.
  2. Nātrijs, kas ir sāls sastāvdaļa, dabiski sastopams arī pienā. Taču kazas pienā tā ir daudz mazāk, ja vien no piena gatavotajiem produktiem sāls netiek pievienots papildus.
  3. Arī dzelzs, vara, magnija un kālija kazas sierā ir vairāk nekā govs piena sierā. Protams, piena produkti nav galvenais dzelzs avots, taču veģetāriešiem, kuri daudz lieto kazas piena sierus, šādi uzņemtas minerālvielas lieliski papildina uzturu.
  4. Kazas piena sieru gatavot lietpratēji iesaka šādi: drupināts kazas piena siers ir sevišķi gards uz svaigi ceptas maizītes vai bagetes kombinācijā ar augļu džemiem vai pat svaigi blendētām ogām un augļiem.
  5. Kazas piena siers labi sader arī ar tomātiem, ķiplokiem, olīveļļu, sēnēm. Tam piestāv arī rieksti, viegli apgrauzdētas sēklas.
  6. Atsākoties grilēšanas sezonai, noteikti jānobauda grilēta vistas fileja un saldā paprika kopā ar kazas piena sieru un svaigi ceptu vai viegli grilētu bageti.
  7. Kazas piena siers lieliski garšos dažādās omletēs – kopā ar kūpinātu lasi vai ceptām sēnēm.
  8. Svaigu jeb negatavinātu kazas sieru var iekļaut saldēdienu receptēs – krēmos un kūkās kopā ar šokolādi, augļiem, pierīvētu citrona vai apelsīna miziņu.
  9. Kazas siers var saviļāt bumbiņās un uzglabāt ledusskapī ar garšaugiem un garšvielām bagātinātās eļļās, un pēc kāda laika baudīt kā vērtīgu uzkodu.
  10. Kazas pienu var izmantot ne tikai pārtikā. To mēdz lietot arī skaistumkopšanā – iekļaujot sejas maskās, pievienojot vannas ūdenim, pašgatavotās ziepēs. Sablendējot auzu pārslas, linsēklas vai kaņepju sēklas un kazas pienu, var iegūt masku, kas vienlaicīgi darbosies gan kā maigs, attīrošs skrubis, gan kā ādu barojošs krēms.

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs