10 fakti par C vitamīna bumbu — citronu

Ēd un lasi
Zane Timpare
Zane Timpare
12. februāris
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Shutterstock
Citrusaugļi satur vielu, kas nedraudzējas ar sauli – varot palielināt tās ietekmi uz ādu. Tāpēc īpaši tiem, kas ātri apdeg vai kam saule raisa alerģiju, saulainā laikā vērts iztikt bez citrusaugļiem.
  1. Par citronu dzimteni uzskata Indijas austrumdaļu.
    Taču arī Itālijā tie pazīstami jau ļoti sen – kopš mūsu ēras sākuma. Ameriku citroni esot sasnieguši reizē ar Kristoforu Kolumbu. Mēs citronus visvairāk importējam no Turcijas, Spānijas un Ēģiptes.
  2. Veikalos vislabāk izvēlēties citronus koši dzeltenā krāsā, ar spīdīgu mizu.
    Zaļgana miza var norādīt, ka auglis nav gatavs, bet bojājumi uz mizas un pārāk mīksts auglis, blāva krāsa – ka auglis ir pārgatavojies. Jāuzmanās ar vislielākajiem citroniem – pie mums tie mēdz būt vissausākie un ar visbiezāko mizu.
  3. Sulu no citroniem būs vieglāk izspiest, ja tos pirms tam labu brīdi paturēs istabas temperatūrā vai aplies ar siltu ūdeni. Pēc tam citrons ar visu mizu jāparullē pa galda virsmu. Šis padoms patiešām strādā!
  4. Alternatīvās medicīnas piekritēji uzskata, ka glāze ūdens ar citrona sulu uzlabo aknu un nieru darbību, palīdz izvadīt sārņus un uzturēt labu C vitamīna līmeni asinīs.
    Kā labs liekā šķidruma izvadītājs tiek ieteikta arī liela glāze ūdens, citrona sula, šķipsniņa Kajennas piparu un 2 tējkarotes medus.
  5. Ja vien veikalos var atrast, vērts pirkt bioloģiski audzētus citronus.
    Tiem, atšķirībā no parastajiem, var izmantot arī miziņu – tā nav apstrādāta ar pesticīdus saturošām vielām. Tikai šādi citroni bojāsies daudz ātrāk. Arī, gatavojot ūdeni ar citronu šķēlītēm, ieteicams krūzē likt biocitronus.
  6. Citronu miziņa satur īpaši daudz antioksidantu polifenolu (šūnu sargu), visvairāk no visiem citrusaugļiem. Šādām miziņām piedēvē pat pretvēža, imūnstimulējošu un gēnus aizsargājošu iedarbību. 
  7. Citrona aromātu rada miziņas dzeltenā daļa, bet iekšējā baltā piešķir citronam rūgto garšu.
  8. Piespiežot citronu sulu dārzeņiem tvaicēšanas laikā, saglabāsies to košā krāsa.
  9. Ērtai citrona miziņu nolobīšanai var izmantot dārzeņu mizotāju.
    Ar to var iegūt gan plānākas, gan biezākas miziņas. Ja citronam ir daudz sēklu, tā sulu ēdienam būs vieglāk piespiest, ja apakšā paliks otru plaukstu vai paklās marli.
  10. Svaigu citronu sulu var pievienot, vārot rīsus. Tas aromatizēs un atvērs rīsu garšu.

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

Lasi citur

 

Veselība

Vairāk

Receptes

Vairāk

Privātā Dzīve

Vairāk

Ieva

Vairāk

Mans Mazais

Vairāk

Māja un Dārzs

Vairāk

AutoBild.lv

Vairāk

Astes

Vairāk

Klubs

Vairāk

Santa+