• 10 fakti par ananasu

    Ēd un lasi
    Zane Timpare
    Zane Timpare
    19. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ananasu bagātīgās ražas periods ir no marta līdz jūnijam, nepalaid garām!
    1. Vēsturiski ananasu nozīmīgākā audzētājvalsts esot Havajas, taču mūsdienās lielos apjomos ananasus audzē un eksportē arī Brazīlija, Filipīnas un Kostarika.
    2. Ananass nekad nenogatavojas vairāk, kāds tas ir ražas novākšanas brīdī. Tāpēc ražu novāc tikai tad, kad ananasi ir gatavi vai ļoti tuvu gatavībai. Pilnīgi nogatavojies ananass ļoti strauji pūst un vairs nav lietojams uzturā.
    3. Ananasiem piemīt īpašs, salīdzinot ar citiem augļiem, ārkārtīgi izteiksmīgs aromāts. Arī uzturvielu ziņā ananasi ir pārbagāti un piesātināti.
    4. Ananasi ir trešais visvairāk pirktais auglis. Ananasi lieliski garšo svaigi, termiski apstrādāti – grilēti, cepti, kā arī sulā spiesti un konservēti. Šos augļus savā virtuvē iecienījuši teju visas pasaules iedzīvotāji.
    5. Rietumos plaši izplatīta kulinārā tradīcija ir pasniegt šķiņķi, kas dekorēts ar ananasu šķēlēm, kam vidū ielikts ķirsis un kas piestiprinātas pie gaļas ar irbulīti. Ananasi izcili garšo arī uz picas, arī, iepriekš grilēti, uz hamburgera. Tie piestāv gan pikantiem, gan maigiem ēdieniem. Labi zināmajā kokteilī pina colada un dzērienā tepache – ananass ir galvenā sastāvdaļa.  
    6. Ananasus, kas iegādāti, var uzglabāt istabas temperatūrā divas dienas, bet sagriezti tie noteikti jāglabā ledusskapī, tomēr ne ilgāk par 5–7 dienām.
    7. Vislabāk iegādāties ananasus, kas ir stingri un apaļīgi, bez redzamiem bojājumiem un mīkstiem plankumiem. Jāraugās, lai ananasu kronis ir zaļā krāsā.
    8. Ananasi jau izsenis bijuši iecienīti īpašās garšas dēļ, taču ļaudis novērojuši arī to brīnumaino ietekmi uz veselību. Ananasi esot līdzējuši saaukstēšanās laikā, gremošanas traucējumu, svara mazināšanā, kaulu stiprināšanā, mutes un zobu veselības, kā arī redzes uzlabošanā un pat sirds un asinsvadu stiprināšanā.
    9. Svaigu ananasu baudīšana nereti beidzas ar durstošām sajūtām mēlē un lūpās. Tas ir 100% nekaitīgi. Šīs sajūtas rada bromelaīns – olbaltumvielas šķeļošs enzīms, kas bagātīgi ir tieši ananasos. Bromelaīns šķeļ mutes dobuma un lūpu jutīgos audus, radot kodīgumu, jēlumu mutē.  Bromelaīna dēļ ananasi ir noderīgi gaļas marinēšanai un mīkstināšanai. Šis enzīms darbojas kā gaļas liesuma irdinātājs – tātad mīkstinātājs.
    10. Trīs ceturtdaļas ananasu, kurus var iegādāties Eiropā, audzē Kostarikā, kur tas diemžēl notiek stipri industrializēti, jo izmanto virkni pesticīdu, kas ietekmē ne tikai strādnieku veselību, bet arī piesārņo ūdeņus. Lielu daļu no šīs ķīmijas uzskata par kancerogēnu, kā arī par iedzimtu defektu cēloni. Tāpēc ananasi pirms lietošanas rūpīgi jānomazgā, pat jāpamērcē un jāgriež bieza miza – tieši tur var uzkrāties pesticīdu atliekvielas. PVD gan informē, ka pērn ES Ātrās reaģēšanas vienība (atbild par piesārņojumu pārtikā) tikai vienu reizi konstatēja pesticīdu piesārņojumu ananasos Eiropas Savienības teritorijā, šie ananasi gan bija ievesti tieši no Kostarikas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē