• Ēd bietes — būs sārti vaigi!

    Uzturs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    28. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    4 iemesli, kāpēc tās lietot uzturā. Biete ir viens no visvairāk pētītajiem dārzeņiem, un tā tiešām ir izcila.
    1. Bietes satur dzelzi, magniju, jodu, kāliju, varu, orga­niskās skābes. Patiesībā bietes dzelzi satur samērā maz (tikai 0,9 miligramus uz 100 gramiem), tomēr tās iesaka anēmijas profilaksei, jo ir pierādīts, ka bietēs esošie nitrāti organismā tiek pārvērsti slāpekļa oksīdā, kas atslābina asinsvadus, tāpēc nodarbinātajiem muskuļiem tiek piegādāts vairāk skābekļa un uzturvielu. Šis process arī pazemina asinsspiedienu un uzlabo asins sastāvu. Tāpēc arī biešu sulu iesaka lietot sportistiem, lai uzlabotu rezultātus.
    2. Bietes satur arī tikai tām raksturīgas vielas – betacianīnus (sarkanos pigmentus), kas ir spēcīgi antioksidanti un sekmē tauku šķelšanos. Tiem piemīt arī spēja darboties pret audzēja šūnām.
    3. Laikā, kad pieejamas jaunās, maigās bietītes, nemet laukā lapiņas! Tās satur pat vairāk C vitamīna nekā sakne! Pievieno tās salātiem, liec klāt zupām un sautējumiem.
    4. Bieti var pat izmantot savā veidā kā tādu eksprestestu. Ja pēc biešu ēšanas urīns izteikti krāsojas sārts, palūdz ģimenes ārstam nosūtījumu pārbaudīt dzelzs līmeni asinīs, jo ir pierādīts, ka veseliem cilvēkiem urīns tā iekrāsojas vien 10 procentos gadījumu, bet, ja ir dzelzs deficīts un anēmija, tad 50–80 procentos. 

     

    Kam no bietēm jāpiesargās?

    • Pastiprināti ar biešu ēšanu nevajadzētu aizrauties cilvēkiem, kas lieto asinsspiedienu samazinošas zāles, jo bietēm dabiski piemīt asinsspiedienu pazeminošas īpašības. Bet īpaši tiem, kuriem ir nieru slimības, jo bietes satur daudz kālija.
    • Bietes satur arī saharozi, glikozi un fruktozi – cu­kuru. Tāpēc diabēta pacientiem bietes vēlams ēst kopā ar daudz šķiedrvielu saturošiem dārzeņiem, piemēram, kāpostiem, kas palīdzēs cukuriem uzsūkties lēnāk.

    Un te dažas biešu ēdienu receptes no mūsu krājumiem:

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē