• Kulinārijas raidījuma vadītāja Zane Grēviņa: Pirmajā filmēšanā nespēju pat paelpot

    Receptes
    Gita Vīksne
    2. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Zane Grēviņa
    Foto: MĀRTIŅŠ ZILGALVIS (F64)
    Zane Grēviņa
    «Katru dienu atbildu kādām 200 vēstulēm,» PDz atklāj populārās recepšu grāmatas Našķoties autore. Šajā pavasarī kanālā STV Pirmā! startēs viņas kulinārijas raidījums.

    Svarīgs patiesuma faktors

    «Tas ir mans pirmais autorraidījums. Kaut kas ļoti īpašs man un manam kolēģim Susuram,» saka ēdienu blogere Zane Grēviņa, kas sākumā ar vienkārši pagatavojamu ēdienu receptēm iekaroja popularitāti internetā, tad ar labiem panākumiem izdeva recepšu grāmatu, bet tagad iekaros arī TV ekrānu. Viņas kulinārijas raidījums Našķoties vietnē Shortcut būs skatāms katru piektdienu no 27. marta, kanālā STV Pirmā! to varēs vērot no 4. aprīļa sestdienas rītos.

    Kopā ar Zani raidījumā piedalīsies viņas četrkājainais mīlulis – Džeka Rasela terjers Susurs.

    «Susurs tāpat kā es neprot tēlot. Viņš ir tāds, kāds ir. Susurs neļauj man darboties un kļūst dusmīgs, ja neredz, kas notiek. Tāpēc vienmēr sēž man līdzās uz krēsla. Viņš ir tik ļoti iekšā tajā visā! Pēc filmēšanas dienām Susurs ir bezgala pārguris,» atklāj Zane. Suns kā viņas asistents sastopams pērn izdotajā grāmatā Našķoties.

    «Nekādas pieredzes darbā televīzijā man nav, tādēļ, iespējams, mazliet izkāpšu no klasiskajiem TV raidījumu rāmjiem. Noskatoties pirmo raidījuma epizodi, mēs ar kolēģiem spriedām, vai to maz vajag rādīt, jo es uztraucos tik ļoti, ka nespēju pat paelpot. Beigās tomēr izlēmām, ka atstāsim visu tieši tā, kā tas bija,» stāsta Zane, jo apņēmusies – viņas šovs būs nesamākslots un īsts.

    «Darbošanās notiek manā virtuvē, jo man svarīgs ir patiesums. Es nevarētu ieiet svešā studijā un teikt – sveicināti manā virtuvē! Jo tā patiesībā nebūtu mana virtuve,» skaidro Zane. Pirms rosīšanās virtuvē viņa raidījumā ikreiz dosies ciemos pie kāda Latvijas ražotāja. «Braukšu pie cilvēkiem, kuru radītos produktus, izdomu un darbaspējas apbrīnoju. Uzdošu jautājumus, kas man vienmēr ir kasījušies pakausī,» stāsta viņa.

    Nepārņem svešas idejas

    Taujāta, no kādiem kulinārijas meistariem smeļas iedvesmu, Zane saka: «Es neiegādājos pavārgrāmatas un neskatos kulinārijas šovus. Vienīgais izņēmums ir Austrālijas raidījums Mani virtuves noslēpumi, un es pat nezinu, kāpēc vēl aizvien to daru. Patiesībā izvairos skatīties, ko dara citi, lai nepārņemtu svešas idejas. Man šķiet, daudziem no manām receptēm ātri vien sanāk atkārtot ko līdzīgu. Ar tām ir tā – tu kaut ko iedomājies, un tev šķiet, ka tā ir tava ideja, lai gan varbūt patiesībā tā vienkārši kādā brīdī ir paslīdējusi tev garām.»

    Zanes iemīļotais našķis ir šokolāde. «Tā manās mājās ir vienmēr. Kur nopērkama garšīgākā šokolādē Rīgā? Raidījumā viesojos pie kulināres Aleksandras Nozdračevas, kas to gatavo līdz šūnu līmenim precīzi. Viņai ir sava konditoreja 21 October. Tur, manuprāt, ir garšīgākās šokolādes konfektes pasaulē. Nezinu, vai raidījumā to varēs redzēt, bet, kad ēdu viņas gatavotu konfekti, man no pārsteiguma izsprāga asaras – kā kaut tas tik garšīgs vispār ir iespējams!?» atceras Zane.

    Vaicāta, vai, būdama cieši saistīta ar gardumiem, ievēro arī kādu šobrīd modīgu uztura principu, Zantes smaidot pavēsta: «Es aizraujos ar pārtraukto ēšanu – dažreiz pārtraucu ēst, dažreiz – ne.»

    Prasa padomu pat veikalos

    Zanei Instagram ir vairāk nekā 35 000 sekotāju, un katru dienu viņa atbild uz 150–200 vēstulēm. «Es tam plānoju atsevišķu laiku un patiesībā izbaudu šo atgriezenisko saiti. Daudzi dalās ar foršām ēdienu idejām un labām maltīšu vietām. Cilvēki mani uzrunā arī uz ielas.

    Gadās, ka pienāk klāt veikalā un jautā – Zane, es taisīšu tavus biezpiena plācenīšus, vai šis biezpiens būs labs? Tas man liekas tik humorīgi!

    Vistrakākās meitenes ir bāros. Piemēram, bija gadījums, kad mani atpazina mazliet iereibušas meitenes rindā pie tualetēm. Viena otrai viņas teica – ak Dievs, tā ir viņa! Paskaties, tā ir Zane!» Visbiežāk Grēviņa internetā no cilvēkiem saņem ēdienu fotogrāfijas, kurus viņi gatavojuši pēc Zanes receptēm. «Šobrīd populārākā ir tortes Cielaviņa recepte. Gana ilgi ar to eksperimentēju, jo man vienmēr šķitis, ka tajā varētu būt krietni vairāk krēma. Un vispār – es pati varētu noklāties ar krēmu, un dzīve būtu baigi labā! Darbojos, līdz beidzot pagatavoju tādu Cielaviņu, ar kādu gribētu mieloties pati. Tagad cilvēki sūta man savas lielas un pavisam maziņas Cielaviņas, kas gatavotas pēc manas receptes,» skaidro Zane.

    Par savu popularitāti Zane vēl joprojām mulst. «Tas nekad nav bijis mans pašmērķis. Par visiem topiem, kuru pirmajās vietās bijusi mana grāmata, katru trešdienu mani pa telefonu informē mans opis. Ejot garām grāmatnīcai un redzot skatlogā savu grāmatu, es joprojām neticu, ka tas patiešām ir noticis,» atzīstas viņa.

    Vaicāta, kur paliek garšīgais ēdiens, kuru viņa pagatavo, filmē un bildē, Zane šķelmīgi jautā: «Vai tad nevar redzēt? Ja nopietni, pati no pagatavotā parasti apēdu vienu gabaliņu. Pārējais tiek citiem. Izmantoju sevi kā velokurjeru, kāpju uz riteņa un pagatavotos ēdienus, kas paliek pāri, vedu draugiem.»

    Ieprecas Grēviņu dzimtā

    Pirms pusgada Zane apprecējās. Uz jautājumu, vai nu viņa ir kļuvusi par populārā dīdžeja Toma Grēviņa radinieci, Zane atbild: «Kad man cilvēki jautā, vai Grēviņš ir tavs radinieks, smejoties atbildu – Grēviņš ir mans vīrs! Ne Toms, bet Artūrs. Grēviņu Latvijā nav daudz. Manam vīram ar Tomu ir radniecības saites. Ne pašas tuvākās, bet ir, Toms nu ir mūsu kopējs radinieks.» Zane saka – pēkšņi mainīt uzvārdu no Ozoliņas uz Grēviņu nebija sarežģīts lēmums. «Tas bija ļoti vienkārši, jo cilvēki mani pazīst kā Našķoties Zani,» skaidro viņa.

    Vaicāta, vai līdz ar uzvārda maiņu mainījies arī autogrāfs grāmatas titullapā, viņa atzīstas: «Cik interesanti, es nebiju par to aizdomājusies! Ikreiz, kad cilvēks man lūdz parakstīt grāmatu, es ierakstu novēlējumu, kuru cenšos personificēt. Vienmēr parakstos tikai ar savu vārdu – Zane.»

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē