• Karaļu kūka ar zelta monētu un kroni

    Virtuves blogi
    5. janvāris, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Darīsim, kā visā pasaulē izslavētie gardēži franči? Rīt ēdīsim Karaļu kūku!

    Rīt - 6. janvārī, ko pēc baznīcas kalendāra pazīst kā Triju ķēniņu dienu - visi franči ēdīs Karaļu kūku. Tā ir kūka, kuru tiešām ēd tikai reizi gadā. Nu labi, kūka ir pārāk garšīga, lai to baudītu tikai vienu reizi, tāpēc drīkst 6.janvāri pastiept līdz mēneša beigām. Bet tad gan viss! Nekādu Karaļu kūku līdz pat nākamajam gadam!

    Kūka pēc izskata varbūt neizskatās tik karaliska, toties tajā iekšā slēpjas dārgums, un tā tiek celta galdā kopā ar kroni. Lielākoties gan no dzeltena papīra. Dārgumu, ko iecep kūkā, franču valodā joprojām sauc par la fève, kas tulkojumā nozīmē pupa, jo senākos laikos tā tiešām ļoti bieži arī bija izkaltēta cūku pupa, jo galvenais jau ir simbols. Smalkākās aprindās kūkā tika iecepta monēta. Mūsdienās tās visbiežāk ir īkšķa naga lieluma porcelāna figūriņa, kas var būt gan mazs kronītis, gan kāda katoļu svētā, gan varoņa no Star Wars atveids. Tā kā karaļu kūkas cepšana ir piņķerīgs darbiņš, bieži vien franči savas Karaļa kūkas pērk lielveikalos vai beķerejās. Un tad dažas beķerejas, lai pievilinātu klientus, piemēram, desmit kūkās iecep, zelta monētas, bet pārējās – porcelāna figūriņas. Savukārt citas, baidoties no aizrīšanās gadījumiem un tiesu darbiem, la fève iesaiņo kūkai blakus. Ja klienti vēlas, lai paši uz savu atbildību to noslēpj kūkā, mums rokas tīras.

    Ar karaļu kūku kā jau ar augstdzimušiem – viss pēc protokola. To nedrīkst tā vienkārši sagriezt gabalos un pasniegt pie tējas. Tātad – jaunākajam ģimenes loceklim (esmu redzējusi arī, ka viņam ir 35 gadi!) ir jāpalien zem galda un jādod norādes, kam pienāksies tikko nogrieztais kūkas gabaliņš. Kūku parasti pasniedz kopā ar ābolu sidru vai šampanieti. Protams, drīkst dzert arī tēju vai kafiju. Tad seko intriga – kurš būs saņēmis dārgumu? Tam, kura kūkā atrodas figūriņa, saņem kroni un kļūst par karali vai karalieni uz visu dienu. Reizēm šīs kūkas pārdod ar diviem kroņiem, lai dārgumu dabūjušais karalis var izvēlēties savu karalieni.

    Tepat zemāk atradīsiet recepti, kā pašiem pagatavot Karaļa kūkas vienkāršo versiju, bet, ja gribat visu kā pēc likuma - šobrīd tirdzniecībā esošajā žurnālā IEVAS Virtuves janvāra numurā ir Rīgā dzīvojošas francūzietes ģimenes recepte.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē