• Gatavošana kā prieka avots

    Virtuves blogi
    12. jūnijs, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: santa_receptes_import
    Labdien! Mans vārds ir Zane Kilbloka. Esmu mamma diviem brīnišķīgiem pusaudžu puikām. Un man ir dzīvesdraugs, Lieliskais vīrietis! Mana ikdiena, tāpat kā daudziem, aizrit starp darbu, mājām, pienākumiem, atbildībām, laika trūkumu vai stresa pārpilnām dienām, tāpēc mēģinu saskatīt pozitīvo, rast prieku un gūt piepildījumu tajā, ko daru, un meklēju iedvesmu it visur, kur varu. Virtuve, šķiet, gadiem ejot, nu jau kļuvusi par manas dzīves oāzi. Vieta, kas ir manas mājas svētnīca, kur jūtos tik labi, ka pazūd ikdienas nogurums, kur varu sapņot un ļauties. Tāpēc ar prieku turpmāk dalīšos ar IEVASreceptes.lv lasītājiem ar saviem piedzīvojumiem virtuvē šajā blogā!

    Labdien! Mans vārds ir Zane Kilbloka. Esmu mamma diviem brīnišķīgiem pusaudžu puikām. Un man ir dzīvesdraugs, Lieliskais vīrietis! Un mana ikdiena, tāpat kā daudziem, aizrit starp darbu, mājām, pienākumiem, atbildībām, laika trūkumu vai stresa pārpilnām dienām, tāpēc mēģinu saskatīt pozitīvo, rast prieku un gūt piepildījumu tajā, ko daru, un meklēju iedvesmu it visur, kur varu. Katru dienu cenšos gūt apmierinājumu no dienas sniegtajām iespējām. Un mani glābj mans nebeidzamais optimisms.

    No sirds priecājos par ikvienu atpūtas iespēju kopā ar ģimeni, laiku ar bērniem vai savu Lielisko vīrieti, atļaušanos izrauties no ikdienas rutīnas tuvā vai tālākā ceļojumā. Un tik ļoti mīlu satikšanās prieku ar draugiem un rīkot svētkus! Un izbaudu mieru kopā ar vecākiem. Un mīlu ziedus «jo vairāk, jo labāk», labu literatūru, teātri, kino... un franču mūziku...  Mīlu gatavot un garšīgi un skaisti baudīt ēdienu, un galu galā, arī labas kurpes, jo tas taču ir tik sievišķīgi. Tā varētu turpināt virknēt lietas, kas iedvesmo, ko mīlu, kur rodu prieku un kas sniedz smaidu un mirdzošas acis. Tā kā esmu sajūtu cilvēks, man sanāk diezgan viegli. Galvenais ir visā rast līdzsvaru, atrast to, kas patiesi no sirds aizrauj, sekot savai sirdij, sajust prieku ikdienā vai īpašos mirkļos, jo tas ir veids, kā būt laimīgai.

    Bet, tā kā esmu uzaicināta rakstīt blogu portālam IEVASreceptes.lv, tad visu savu mīlestību šoreiz veltīšu ēdiena tēmai.

    Virtuve, šķiet, gadiem ejot, nu jau kļuvusi par manas dzīves oāzi. Vieta, kas ir manas mājas svētnīca, kur jūtos tik labi, ka pazūd ikdienas nogurums, kur varu sapņot un ļauties. Vieta, kas pilna pārsteigumu un piedāvā daudz jaunu izaicinājumu. Gatavošana man ir gan kā stresa terapija vai meditācija, gan arī kā prieka un gandarījuma avots.

    Tieši tāda ir mana sajūta mājās – virtuvē, kur it kā nogurdinošo un šķietami ierasto maltītes pagatavošanu un pasniegšanu vēlos padarīt ģimenei īpašu, sev gūstot prieku un gandarījumu. Esam no tām ģimenēm, kur ēdiens uzskatāms gandrīz par reliģiju. Un tam veltu patiešām lielu nozīmi, izvēloties kvalitatīvus produktus, ieguldot laiku gatavošanā, netaupot tam resursus, jo tas, ko tu ēd, ir attieksme pret sevi, atbildība pret ģimeni. Tāpēc tas nav tikai gatavošanas prieks, bet arī nepieciešamība un mana dzīves filozofija – pasniegt patiešām labu, svaigu ēdienu, lai tu zini, no kā un kā tas tiek pagatavots un kas tur iekšā. Ārpus mājas ikdienā ēdam ļoti reti, jo to, ko piedāvā vairums restorānu, varu pati pagatavot. Līdz ar to, ja kaut kur ejam, tad ar mērķi nobaudīt to, ko mājās laika, iespēju vai produktu nepieejamības dēļ nevaru dabūt. Vai arī ejam ciemos pie mūsu restorānu draugiem. Bet tas jau ir cits stāsts. Restorāna ēdienam ir pozitīvi jāpārsteidz, tā ka var teikt, ka ejam pēc pārsteiguma.

    Tāpēc ar neviltotu prieku pieņēmu aicinājumu rakstīt blogu, pat ja tas skan gana nopietni un atbildīgi – atklāti dalīties savās pārdomās, idejās un ieteikumos ar citiem. Patiesībā dziļi sirdī jau sen loloju un auklēju šo ideju, jo ēdiens, gatavošana, tā pasniegšana un baudīšana ir viena no manām kaislībām jeb hobijs. Otra lieta, kas man patīk, ir – rakstīt. Tāpēc justos no sirds aizkustināta, ja izdotos iedvesmot gatavot kaut vienu lasītāju šajā blogā!:)

    Rakstot dalīšos ar jums – jo man ēdiens ir daudz kas vairāk par kārtējo maltīti... Dalīšos idejās un pieredzē, aicināšu gatavot, izbaudīt, nebaidīties un eksperimentēt, kā arī iepazīt gan taupību, gan pārmērības, dažādas tradīcijas un sen aizmirstas receptes, vai izmēģināt pavisam jaunas tehnoloģijas. Rakstīšu par savu gatavošanas mīlestību, par ēdienu, par tā rotāšanas mākslu, pasniegšanas veidu un baudīšanas smalkumiem. Par vietām un iespaidiem. Un padalīšos ar maziem noslēpumiem. Un reizēm arī neizdošanos...  Jo tā visa ir pieredze.

    Un, tā kā vasara jau sevi sen pieteikusi, arī mūsu kārdinājums ir pēc kā vasarīga, viegla, svaiga, veselīga vai – gluži otrādi – pavisam neveselīga, bet traki garšīga. Un pašu gatavota! Tas ir pats svarīgākais.

    Šoreiz pedāvāju īpaši gardu desertu karstām vasaras pēcpusdienām vai svētkiem.

     

    Atsvaidzinošais parfē no putota vaniļas krēma, zemeņu mērces un svaigām ogām

    parfait parfē deserts saldējums vasaras saldais ēdiens

    Sastāvdaļas

    Saldējuma parfē masai:

    150 g cukura

    3 ēdamkarotes ūdens

    6 olu dzeltenumi

    500 ml saldā krējuma, 35%

    1 vaniļas pāksts

    Zemeņu mērcei:

    350 g svaigu zemeņu

    50 g pūdercukura

    Svaigas ogas pildījumam:

    50 g aveņu

    50 g melleņu

    50 g zemeņu

    Nepieciešamais aprīkojums: terīne vai veidne (tilpums – 2 litri), pārtikas termometrs, mikseris, katliņš ar rokturi, svari, pārtikas plēve, saldētava.

    Svarīgi – desertu gatavo vismaz 8 stundas pirms pasniegšanas.

    1. Sagatavo terīni / veidni (metāla vai plastmasas, kas paredzēta lietošanai saldētavā), izklājot to ar pārtikas plēvi un atstājot malas brīvi pāri, lai pēcāk apsegtu piepildīto parfē masu. Noteikti var izmantot arī bļodu, kura arī jāizklāj ar pārtikas plēvi, lai gatavo produktu vieglāk izcelt un sagriezt porcijās.
    2. Mazā katliņā (vēlams ar rokturi) ieber cukuru un pievieno ūdeni, un lēni karsē līdz 120 grādu temperatūrai.
    3. Pa to laiku liek olu dzeltenumus bļodā un ar mikseri kārtīgi saputo, lai gaiši un gaisīgi.
    4. Kad cukura sīrups ir uzkarsēts līdz nepieciešamajai temperatūrai, to, lēnā strūklā lejot, pievieno saputotajiem olu dzeltenumiem, ar otru roku turpinot putot dzeltenumus. Kad viss cukura sīrups ir pievienots, turpina putot, līdz izveidojas gaisīga, krēmīga masa. Noliek malā.
    5. Bļodā lej saldo krējumu, pievieno no vaniļas pāksts izņemtās sēkliņas un puto līdz stingrai konsistencei, bet jāuzmanās, lai nepārputotu.
    6. Saputoto saldo krējumu iecilā olu dzeltenumu masā. Noliek malā.
    7. Gatavo zemeņu mērci, sablendējot zemenes ar pūdercukuru.
    8. Sagatavotajā terīnē ar kausiņu liek saldkrējuma un olu dzeltenumu masu, tad lēni pārlej pāri nedaudz zemeņu mērces un uzber ogas. Tad atkal liek saldkrējuma un olu dzeltenumu masu, atkal zemeņu mērci un ogas, līdz noslēdzošā kārta ir saldkrējuma un olu dzeltenumu masa. Sanāks 3 kārtas ar saldkrējuma un olu dzeltenumu masu. Visu uzmanīgi apsedz ar pārtikas plēvi. Liek saldētavā uz 8 stundām.
    9. Pirms pasniegšanas gatavo parfē lēni izņem no terīnes (veidnes), liek uz dēlīša un ar ļoti karstu, asu nazi griež 3 cm biezās šķēlēs. Sanāks kādas 6–8 porcijas.
    10. Kārto šķīvī, rotā ar ogām, ziediem un pasniedz.

    Tā kā man ļoti patīk ziedi, izmantoju tos visur, arī ēdienu rotāšanā un pasniegšanā. Desertu rotāšanai noteikti iesaku izmēģināt ogu pulverus (zemeņu, upeņu, aveņu u. c.). Desertā var izmantot arī citas ogas – gan mērcei, gan rotāšanai – dzērvenes, kazenes, smiltsērkšķus, atkarībā no sezonas un iespējām.

    Deserts noteikti pārsteidz ar sastāvdaļu svaigumu un nepārspējamu garšu! Lai bauda acīm un garšas kārpiņas gavilē!

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē