• Ciemošanās Tallinn Food Fest 2018 jeb Ķilavmaizītei pa pēdām

    Virtuves blogi
    5. novembris, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Madam Kazimiera Puzo FitMum.lv autore un MadamPuzo
    Foto: santa_receptes_import
    Madam Kazimiera Puzo FitMum.lv autore un MadamPuzo
    Kazimiera Puzo, kulinārijas un aktīva dzīvesveida entuziaste, bloga FitMum.lv autore un MadamPuzo īpašniece tikko viesojās Tallinā ikgadējā pārtikas un dzērienu nozares izstādē Tallinn Food Fest 2018. Lūk, kādus garšīgus jaunumus viņa mums no turienes atveda!

    Kazimiera Puzo, kulinārijas un aktīva dzīvesveida entuziaste, bloga FitMum.lv autore un MadamPuzo īpašniece tikko viesojās Tallinā ikgadējā pārtikas un dzērienu nozares izstādē Tallinn Food Fest 2018. Lūk, kādus garšīgus jaunumus viņa mums pastāstīja!

     

    Uz Tallinu!

    Atkal skolēnu brīvlaiks, un atkal Puzo ģimene dodas ceļojumā, kas saistās ar mammas nodarbošanos un lielāko aizraušanos. Šoreiz stūrējam uz Tallinu, kur jau 26. gadu pēc kārtas norisinās Igaunijā lielākā pārtikas un dzērienu nozares izstāde Tallinn Food Fest (šogad no 25. līdz 27. oktobrim), kas ir vērienīgākais pasākums nozares pārstāvjiem kaimiņos.

    Starp citu, jā, igauņi (atšķirībā no pašmāju notikuma RigaFood, kā arī izstādes BAF Lietuvā) uzsver, ka Tallinn Food Fest ir paredzēta tikai nozares profesionāļiem un medijiem, vien pēdējo dienu veltot visiem interesentiem. Piemēram, Tallinn Food Fest pirmajās dienās pasākumu drīkst apmeklēt tikai nozares pārstāvji, personas, kas sasniegušas 18 gadu vecumu, kā arī ieejas biļete ir 18 eiro, kas ir ievērojami dārgāk nekā Latvijā.

    Food Fest Tallin 2018

    Kāpēc nosaukumā ir «Ķilavmaizītei pa pēdām»? Tieši šis nosaukums rakstam man ienāca prātā jau ceļojuma laikā. Tā vien šķiet, ka šī uzkoda igauņiem ir Nr. 1., vismaz manu uzmanību tā pievērsa gan izstādes ēdnīcā, gan oficiālajās brokastīs nozares pārstāvjiem un arīdzan glaunā restorānā, kāds ir, piemēram, Tallinas Televīzijas torņa 22. stāvā. Turklāt uzkodas izpildījums pat īsti neatšķiras atkarībā no pasniegšanas vietas – rupjmaizes šķēle, sviests, salātlapas, ķilavas, vārīta ola un garšvielas.

    ķilavmaizītes Tallina

    Starp citu, par zivīm runājot, Tallinn Food Fest apmeklējums man liek domāt, ka igauņi ir lielāki zivju ēdāji nekā mēs, latvieši. Katrā ziņā zivju produkcijas piedāvājums izstādē bija krietni lielāks nekā Latvijā, kur tradicionāli dominē gaļas kūpinājumi.

    Zivis

     

    Igaunijas nacionālie stendi

    Līdzīgi kā RigaFood ir ekspozīcija Novadu garša. Latvija, arī igauņiem ir savs vietējo gardumu «stūrītis» Ehtne Talutoit. Pagaidām gan to varētu dēvēt šādi, jo aizņem nelielu daļu no zāles. Igauņu zemnieku un mazo ražotāju piedāvājumā – sieri, gaļas, brūvējumi, Ziemassvētku saldumi, zaptes un mērces – vienvārdsakot, līdzīgi latviešu gaumei, bet tādā (vismaz pagaidām) kompaktā izpildījumā.

    Tallina Food Fest

    Igaunijas nacionālos stendus jau caurvij Ziemassvētku tēma – pie vietējiem ražotājiem var iegādāties gan piparkūkas, gan piparkūku mīklu un, starp citu, par pat ļoti pieņemamām cenām (500 g piparkūku mīklas maksā tikai 1 eiro). Tāpat kā pērn, arī šogad pirmo piparkūku mīklu iegādājos tieši Tallinn Food Fest. Bērni jau nepacietīgi gaida brīvdienas, kad sāksim piparkūku cepšanas maratonu, kas mūsmājās ilgst līdz pat Ziemassvētkiem, katru nedēļas nogali izmēģinot un nogaršojot dažādas piparkūkas.

     

    Tallinn Food Fest tradīcijas: Ziemassvētku konkurss un gada pavārgrāmata

    Tāpat kā citos līdzīgos pasākumos, arī Igaunijā papildus ekspozīcijām norisinās vairāki konkursi, meistarklases un pasākumi. Piemēram, šefpavāru, pavārzeļļu un bārmeņu konkursi, nozares diskusijas un forumi. Bet ir tradīcijas, kas Tallinn Food Fest tiek piekoptas jau gadiem un kuras vēlos īpaši akcentēt.

    Kopš 1998. gada Tallinn Food Fest norisinās konkurss – degustācija, lai noteiktu labāko Ziemassvētku produktu. Triju dienu laikā izstādes apmeklētāji aicināti nogaršot dažādus produktus un izteikt savu viedokli, aizpildot anketu. Šogad 29 Igaunijas kompānijas vērtēšanai piedāvāja 71 gaļas izstrādājumu, 26 konditorejas izstrādājumus, kā arī 4 karstvīnus un 4 alus.

    Pārliecinošu uzvaru konditorejas izstrādājumu klāstā guva piparkūkas, svētku kēkss un šokolādes konfektes. Arī gaļas segmentā izvēlētie ēdieni garšu ziņā ir tuvi latviešu gaumei – putraimdesas, galerts, pastēte un desiņas.

    Tallinn Food fest 2018

    14. gadu pēc kārtas izstādē Tallinn Food Fest tiek paziņota arī gada pavārgrāmata. Šogad konkursam tika izvirzītas 12 grāmatas, no kurām uzvarētājas ir divas. Viena – labākā ārzemju pavārgrāmata igauņu valodā, kas ir pasaulslavenā pavāra Džeimija Olivera (Jamie Oliver) grāmata 5 Ingredients – Quick & Easy Food (tulk. no angļu valodas: 5 sastāvdaļas – ātra un viegli pagatavojama maltīte), kuras oriģināls izdots 2017. gada augustā. Jāsaka, Latvijas grāmatveikalu plauktos šādu grāmatu vēl nebiju manījusi.

    Savukārt par pašmāju (igauņu) gada pavārgrāmatu tika atzīta Kristinas Efertas (Kristina Efert) garadarbs Zupas. Diemžēl uz apbalvošanu K. Eferta nevarēja ierasties, tādēļ personiska iepazīšanās ar grāmatas autori izpalika. Tomēr man izdevās ar viņu sazināties elektroniski. Taujāta, kāpēc izvēlēta tieši šāda grāmatas tematika, K. Eferta atzīst, ka zupas vienmēr bijušas svarīgas viņas ģimenes maltīšu sastāvdaļa, īpaši sirsnīgi atceroties vecmāmiņas gatavotos virumus. K. Eferta pati sevi dēvē par mājas pavāri (home cook), tomēr viņas pieredzē ir ne tikai ēdienu gatavošana un dizains Igaunijas žurnāliem, bet arī nu jau sešas pavārgrāmatas.

     

    Läti 100

    (tulk. no igauņu valodas – Latvija 100)

    Šogad izstādē Tallinn Food Fest lepni slejās arī Latvijas ražotāju kopstends, kur patiesi netrūka interesentu! Apvienojoties 14 Latvijas ražotājiem, šogad pirmo reizi tika organizēts mūsu valsts kopstends, kurā vienuviet pasākuma viesi varēja nogaršot Rāmkalnu sukādes, MadamPuzo pikantos konservējumus, Zelta līnijas pelmeņus, Dimdiņu salātus, Skrīveru saldumus, Mottras zivs delikateses, Tukuma piena un Jaunpils pienotavas piena produktus, LaPizza un Madonas karameles saldumus, Cannelle Bakery konditorejas izstrādājumus, Keefa Simply Food un Rūdolfa veselīgos biezeņus, kā arī Kombučas dzīvības dzērienus.

    Tallinn Food fest 2018

    Šāda Latvijas uzņēmēju iniciatīva guva ne tikai izstādes organizētāju un viesu, bet arī igauņu mediju un valsts institūciju atzinību. Pie Latvijas kopstenda norisinājās arī Latvijas vēstnieka Igaunijā Raimonda Jansona oficiālā pieņemšana, Igaunijas latviešu folkloras kopas Rēvele dziedājums un Latvijas gardumu degustācija. Ļoti cerams, ka ir iedibināta jauna tradīcija, kas tiks realizēta arī turpmāk!

     

    Aitäh, Eesti!* Bija garšīgi un uz tikšanos nākamgad!

    * tulk. no igauņu valodas – paldies, Igaunija!

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē