• Ar viltus lāčpurniem Michelin restorānā Spānijā saindējušies 18 cilvēki un viens miris

    Ārzemēs
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    21. februāris, 2019
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Lāčpurni
    Foto: Shutterstock
    Lāčpurni
    Viena apmeklētāja mirusi un 18 saslimuši pēc vakariņām Michelin restorānā RiFF Spānijas pilsētā Valensijā, ziņo ārzemju mediji.

    No pārtikas saindēšanās mirusi 46 gadus vecā Marija Hesusa Fernandesa Kalvo, sasirgušo vidū ir viņas vīrs un 12 gadus vecais dēls. Ģimene RiFF restorānā atzīmējusi tēva dzimšanas dienu, raksta The Independent.

    Par notikušo ierosināta izmeklēšana, un par saindēšanās iemeslu tiek minētas sēnes. Pavasara ēdienkartē Spānijā ir ļoti populāri lāčpurni (attēlā);  gatavojot šīs sēnes, tajās tiek likvidēts sēnēs esošais toksīns hidrazīns. Tomēr konkrētajā maltītē, iespējams, izmantoti neīstie lāčpurni, kas ir ļoti līdzigi īstajiem, bet indīga sēne. Mirusī sieviete bija izvēlējusies rīsu ēdienu ar lāčpurniem.

    “Neņemot vērā iemeslu, kas izraisījis šo situāciju, es gribu paust savu visdziļāko nožēlu par notikušo, cerot, ka visdrīzākajā laikā visi fakti tiks noskaidroti, ” teikts restorāna īpašnieka un šefpavāra Bernda Kellera paziņojumā.

    Īpašnieks nolēmis slēgt restorānu, līdz “tiks noskaidroti notikušā iemesli un darbu varēs atjaunot ar pilnu garantiju attiecībā uz darbiniekiem un klientiem”.

    RiFF jau 10 gadus lepojas ar vienu Michelin zvaigzni, savukārt Berndam Kelleram ir 42 gadu pieredze restorānu darbā.

    1 komentārs

    BekuVecis
    Ziņas tekstā daudz kas ir greizi. Gatavojot lāčpurnus (Morchella spp.) nekāds toksīns hidrazīns tur patiesībā netiek likvidēts - jo tāda tur vienkārši nav! Lāčpurnus mēdz pavārīt vienīgi tāpēc, lai būtu vieglāk sagremojami (bet dažs pat ēd uzreiz ceptus, ja vien vēders to tur). Spēcīgs toksīns, taču ne pats hidrazīns, ir pavisam citās pavasara sēnēs - bisītēs (Gyromitra spp.). Ja bisītes vāra, toksīns noārdās, izdalīdams gaisā to pašu nelaimīgo hidrazīnu, kuru saelpoties nu nekādi nav ieteicams. Un jāvāra bisītes ir pamatīgi, citādi viss toksīns nebūs noārdījies!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē