• Uzvelc karogu mastā jeb kas jāzina par valsts karogu

    Māja un Dārzs
    Elīna Kondrāte
    30. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Kā uzstādīt karoga mastu, cik augstam tam jābūt un, kas vēl jāzina par valsts karoga uzvilkšanu mastā? Atbild Amberlat īpašnieks ALDIS KUNŠTEINS un reklāmas kompānijas SIA ABI2 valdes priekšsēdētājs RAIVO MILBRETS.

    Kādreiz gluži ierasta lieta bija karoga mastu izgatavot pašam – mežā noskatīja taisnu egles stumbru, notēsa, izžāvēja un beicēja vai nokrāsoja, lai mazāk skartu mitrums. Šādi karoga masti aizvien dižojas pie daudzām lauku mājām. Mūsdienās gana plašs ir arī rūpnieciski izgatavotu karoga mastu piedāvājums, turklāt tiem ir krietni ilgāks mūžs. Tāpēc skaidrojām, kā pareizi izvēlēties karoga mastu, kā to uzstādīt un kur pagalmā tam būtu piemērotākā vieta.

    Kur novietot mastu?

    Kur pagalmā novietot karoga mastu, ir katra saimnieka izvēle. Tomēr jāraugās, lai plīvojošais karogs neieķertos kokos vai ēkas fasādē. Karoga mastam ir arī dekoratīva loma, tāpēc, to novietojot par tuvu fasādei, karogs nebūs redzams visā krāšņumā. Karoga mastam var izvēlēties vietu, kur tas labi redzams no piebraucamā ceļa. Ieteicams mastu novietot vietā, kur ģimene to labi redzēs pa logu, ieturot svētku maltīti. Tas vairos svētku noskaņu. Karoga mastu var novietot arī tālāk no ēkas.

    Ievēro! Valsts likumdošanā noteiktajās sēru dienās karoga kātā iestiprināts karogs jānoformē ar melnu lenti, savukārt karogs, kurš plīvo mastā, jānolaiž vai jāuzvelk pusmastā.

    Stiklšķiedras vai metāla karoga masts?

    Iecienītākie ir stiklšķiedras karogu masti – vizuāli pievilcīgi, izturīgi un lētāki nekā metāla masti. Turklāt vējā tie ar laiku nesaliecas un nedeformējas, kā mēdz gadīties metāla mastiem. Saliecies metāla masts savu taisno stāju un formu visdrīzāk vairs neatgūs. Stiklšķiedras karoga masts ar laiku var kļūt netīrs, taču to var mazgāt ar speciāliem līdzekļiem. Otrs populārākais karoga masta materiāls ir alumīnijs – anodēts jeb pret skrāpējumiem un vides ietekmi noturīgāks vai arī neanodēts.

    Atšķirībā no stiklšķiedras karoga masta, kurš ir viengabalains, metāla mastus parasti savieno pa posmiem, tāpēc tos ir vieglāk transportēt arī ar vieglajām automašīnām.

    Dārgākie un izturīgākie karoga masti ir gatavoti no nerūsējošā tērauda, kas var būt pulēts, cinkots vai krāsots. Likumdošanā teikts, ka karoga mastam ir jābūt taisnam un gludam, baltā vai alumīnija krāsā. Savukārt tā augšējā galā jeb masta spicē var būt dekoratīvs lodveida vai sīpolveida uzgalis alumīnija, bronzas vai baltā krāsā.

    Cik augstam jābūt mastam?

    Latvijas likumdošana nosaka, cik augstam jābūt karoga mastam. Ja karogu uzvelc mastā, tā augšējo malu nostiprina ne zemāk par 6 m no zemes tā, lai miera stāvoklī karoga apakšējais stūris atrastos ne zemāk kā 2,5 m no zemes.

    Pie pilsētu privātmājām parasti ir 6–9 m augsti karogu masti, pie lauku mājām 10–12 m augsti. Cik lielam jābūt karoga masta diametram, likums nenosaka, taču parasti īsāko mastu diametrs pie pamatnes ir vidēji 120 mm, augšējā daļā – ap 65 mm. Garākajiem mastiem apakšdaļas diametrs ir 145 mm, augšdaļā – 65 mm.

    Galvenie kvalitātes kritēriji ir masta sieniņu biezums un masta pēdas eņģu izturība.

    Tomēr cilvēkam, kas karoga mastu iegādājas pirmoreiz, kvalitāti noteikt nebūs viegli. Tāpēc drošākais veids būtu karoga mastu iegādāties pie specializētiem ražotājiem vai tirgotājiem.

    Uzstādīt vari pats

    Kad karoga masts izvēlēts, to svarīgi stabili nostiprināt. Būtu jāsaprot, vai karoga masts būs jāpārvieto vai arī tas savu vietu nemainīs. Karoga mastu taisni var nostiprināt arī tad, ja vieta pie mājas ir slīpa vai nelīdzena. Alumīnija un stiklšķiedras karoga mastus var nostiprināt ar čaulas vai eņģu sistēmu, taču atšķirīgi ir veidi, kā tiks stiprināta masta pamatne. Ja karoga mastu stiprina ar čaulas sistēmu, čaulu iebetonē zemē, tajā ievieto karoga mastu un to nostiprina ar skrūvēm. Savukārt stiklšķiedras mastu nostiprina, zemē iebetonējot masta pēdu jeb metāla trīsstūri ar eņģi, ko nostiprina ar trim skrūvēm. 

    • Pamatnes betonēšana. Ja karoga mastu nav paredzēts pārvietot, lētākais un populārākais veids ir karoga masta pamatnes betonēšana. To var uzticēt profesionāļiem, taču šo darbu var paveikt arī pašu spēkiem.
    • Pārvietojama betona bāze. To var novietot zālē vai pagalmā vai arī ievietot izraktā bedrē. Tāpat kā betonētai masta pamatnei, arī pie pārvietojamās bāzes karogu piestiprina ar skrūvēm. Šādas bāzes svars ir 500–1000 kg atkarībā no masta izmēra, un tā pārvietošana mājas apstākļos bez speciālas tehnikas būs sarežģīta.
    • Skrūvpālis. Ātrs, bet diezgan dārgs veids, kā nostiprināt karoga mastu. To ierok zemē 2 m dziļumā un sagatavo virsmu, lai karoga masta pēdu varētu droši pieskrūvēt. Ja mastu nepieciešams pārvietot, skrūvpāli var izrakt no zemes un ierakt citā vietā. Viena skrūvpāļa cena ir ap 100 eiro.

    Pirms vētras nolaid guļus

    Karoga mastam piemēroti ir karogi, kuru izmērs ir ne mazāks kā 1 × 2 m. Jo augstāks masts, jo lielāku karogu tajā var pacelt. Tomēr karoga izmēram vajadzētu būt samērīgam. Pārāk liels karogs, plīvojot stiprā vējā, var salauzt karoga mastu. Stiprs vējš var saplēst arī masta auklu, kurā iestiprināts karogs.

    Karoga masts māju var pasargāt arī no zibens spērieniem.

    Savukārt, tuvojoties spēcīgai vētrai, karoga mastu būtu ieteicams nolaist guļus. Alumīnija un stiklšķiedras karoga masti nav ļoti smagi. 6 m augsts stiklšķiedras karoga masts sver tikai 20 kg, un, atskrūvējot masta eņģu skrūves, to var nolaist arī viens cilvēks. Tāpat karoga mastu var nolaist un pa ziemu noglabāt drošā vietā arī tad, ja lauku mājās dzīvo tikai vasaras sezonā. Karoga masts māju var pasargāt arī no zibens spērieniem. Tam paredzēti ar zibensuztvērējiem aprīkoti karoga masti. Ja izvēlas mastu ar zibensuztvērēju, tam jābūt 2–3 m augstākam par ēku. 5–6 m augstai vienstāva ēkai piemērots būs 9 m augsts karoga masts, augstākām – augstāki.

    Karoga pacelšanas sistēmas

    • Standarta – aukla, ar kuru karogs tiek pacelts un nolaists, atrodas masta ārpusē. Ar gadiem aukla var nodilt, un tā būs jāmaina, taču to vienkārši var izdarīt arī pats. Vējainā un lietainā laikā, īpaši, ja masts gatavots no metāla, auklai pastiepjoties, tā radīs troksni, atsitoties pret karoga mastu. Ekonomiskākā un vienkāršākā.
    • Sistēma ar slēdzeni – aukla atrodas masta iekšpusē, un tai var piekļūt, atslēdzot nelielu kastīti. Šādi aukla ir vairāk pasargāta no laikapstākļu ietekmes un vējainā laikā nerada troksni. Nedaudz dārgāka nekā standarta sistēma.
    • Vinčas sistēma ar rokturi – aukla atrodas masta iekšpusē un, griežot rokturi, mehānisms karogu paceļ vai nolaiž. Kad karogs pacelts, rokturi noņem. Šī sistēma ir ērta un klusa, taču dārga.

    Karoga masta ateriālu plusi un mīnusi

    Stiklšķiedras

    + Izturīgs pret sauli, mitrumu, koroziju.

    + Nemaina krāsu, nekļūs tumšāks, krāsojums nesaplaisā.

    + Viegls.

    + Iztur spēcīgu vēju ir kluss, auklai sitoties pret korpusu.

    + Drošs – nevada elektrību un nepiesaista zibeni.

    + Pievilcīgs dizains, parasti baltā krāsā.

    – Salīdzinot ar metāla mastiem, neizturīgāks pret spēcīgiem triecieniem.

    Alumīnija

    + Saliekams, tāpēc ērti transportējams.

    + Augsta vēja izturība.

    + Spēj noturēt lielāka izmēra karogu.

    + Anodētie ir vizuāli pievilcīgi un nav pakļauti laika apstākļu un vides iedarbībai.

    + Viegli kopt.

    + Pacelšanas sistēmā izmantotā metāla trose nemēdz sapīties.

    – Neanodēts apsūbēs.

    – Samērā dārgs.

    Nerūsējoša vai krāsota tērauda

    + Pievilcīgs izskats saglabājas daudzus gadus.

    + Visaugstākā vēja noturība.

    + Spēj noturēt vislielāko karogu.

    + Saliekams, tāpēc ērti transportējams.

    + Izturīgs pret ārējiem vides apstākļiem, tāpēc nepieciešama minimāla apkope ar speciāliem līdzekļiem, kas paredzēti nerūsējošam tēraudam.

    – Dārgs.

    – Smags.

    Koka

    + Var izgatavot pats no egles vai priedes stumbra.

    – Īsāks mūžs nekā stiklšķiedras vai metāla karoga mastiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē