• Uz veikalu pēc GAĻASMAŠĪNAS

    Māja un Dārzs
    Zanda Lielbārde
    20. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kādēļ malt gaļu mājās, ja veikalos tā nopērkama jau samalta? Pirmkārt tādēļ, ka, maļot mājās, droši zināsi, no kā sastāv gaļas masa. Otrkārt, gaļasmašīna var būt palīgs arī citu pārtikas produktu sagatavošanā. Konsultē NAURIS JESTE, Cenuklubs.lv produktu kategorijas vadītājs

    Samalt gaļu kotletēm, visticamāk, savu reizi vajadzējis ikvienai saimniecei. Kāda joprojām lieto no vecmāmiņas mantoto čuguna Alexander gaļasmašīnu, kādai tā iegādāta padomju laikā vai, iespējams, nesen nopirkta kopīgas iepirkšanās portālā par nepilniem desmit eiro. Lai kā tas būtu, visām gaļasmašīnām darbības princips ir vienāds, tikai, maļot ar mehānisko gaļasmašīnu, nereti krietni jānopūlas, ar vienu roku griežot rokturi, ar otru, liekot mašīnā gaļas gabalus. Bet ir taču iespēja izvēlēties gaļasmašīnu, kas aprīkota ar elektrisko motoru!

    No kāda materiāla?

    Elektriskās gaļasmašīnas galvenokārt tiek izgatavotas no alumīnija, kas izmantots malšanai paredzētajās detaļās, bet korpuss, kas sedz motoru, kā arī produkta padeves trauks jeb paplāte var būt gan tērauda, gan plastmasas, turklāt plastmasas kvalitāte dažādiem ražotājiem var atšķirties. Tērauda korpuss būs izturīgāks pret triecieniem (ja tādi gadās) un palielinās gaļasmašīnas svaru, līdz ar to tā darbojoties mazliet mazāk vibrēs. Tiesa, pa galdu nedancos neviena elektriskā gaļasmašīna, jo tām ir kājiņas ar gumijas piesūcekņiem. Gaļasmašīnas izejmateriāls, protams, ietekmē cenu, tomēr ne tikai tas. Svarīgs ir arī ražotāja vārds un reputācija (tas zināmā mērā ir kvalitātes garants), kā arī iespējas, ko vēl šī ierīce piedāvā.

    Kas ir komplektā?

    Klasika

    Pilnīgi visas gaļasmašīnas, protams, ir aprīkotas ar motoru un malšanas mehānismu, kas sastāv no metāla spirāles, nazīša un vismaz diviem vai trim sietiem ar atšķirīga diametra caurumiem. Daudzi ražotāji komplektā piedāvā arī papildu uzgaļus citu darbu veikšanai. Visbiežāk tie ir speciāli kebabu un desu uzgaļi, var būt arī uzgalis cepumu mīklai. Paplašinātajā komplektā nereti ietilpst arī vairāki dārzeņu rīves uzgaļi.

    Visiem papildu piederumiem ir viens mērķis – dot saimniecei iespēju iegādāto elektroierīci lietot biežāk un plašāk.

    Jo nav jau noslēpums, ka ikdienā gaļu mājās maļ samērā reti, tādēļ saimniece septiņas reizes padomās, pirms šādā mašīnā ieguldīs lielu naudu.

    Komplektē pats!

    Ja papildu uzgaļu gaļasmašīnas komplektā nav, veikalā var lūkot pēc atsevišķa uzgaļu komplekta, piemēram, dārzeņu rīvēšanai vai sulas izspiešanai. Ja veikalā kāda zīmola gaļasmašīnas piederumi netiek piedāvāti, jārunā ar pārdevēju, vai tos var pasūtīt. Jāņem vērā, ka jāpērk tā paša zīmola piederumi, kāda ir gaļasmašīna, jo parasti katram ražotājam ir atšķirīgi ierīču savienošanas parametri. 

    Daži gaļasmašīnu ražotāji ir paredzējuši uzgaļu ērtu glabāšanu zem paceļama korpusa vāka. To var uzskatīt par gaļasmašīnas priekšrocību – uzgaļi vajadzības gadījumā nekur tālu nebūs jāmeklē.

    Cik jaudīga?

    Jaudai gaļasmašīnas ekspluatēšanā tik tiešām ir nozīme. Jo jaudīgāka, jo ātrāk un labāk varēs samalt gaļu. Pērkot jāapdomā, cik bieži plāno gaļasmašīnu izmantot un cik lielu gaļas daudzumu vienā reizē malt. Ja vajadzība malt būs reti un daudzums neliels, tad pietiks ar gaļasmašīnu, kuras maksimālā jauda svārstās ap 1000–1400 vatiem. Taču jāņem vērā, ka ierīcei ar nelielu jaudu būs grūtāk tikt galā ar cīpslainu, sīkstu gaļu, piemēram, medījumu. Šādam nolūkam jāizvēlas gaļasmašīna, kuras jauda ir maksimāli liela, parasti 2000 vatu. Vēl der noskaidrot, kāds ir gaļasmašīnas ražīguma rādītājs. Tas nozīmē gaļas daudzumu, ko ar šo ierīci iespējams samalt vienas minūtes laikā.

    Ražotāji parasti iesaka nedarbināt gaļasmašīnu nepārtrauktā režīmā ilgāk par 2 minūtēm.

    Avārija? Padzen atpakaļ!

    Modernas elektriskās gaļasmašīnas ir aprīkotas ar ļoti labu funkciju – reversu jeb atpakaļgaitu. Ja maļot masā iekļuvis kāds īpaši sīksts gabals, skrimslis, kaula šķemba vai ap nazīti sapinušās cīpslas, jānospiež reversa poga, kas mehānismu padzen atpakaļ. Tas pasargā motoru no pārkaršanas, jo brīdī, kad motors netiek galā ar kaut ko ļoti cietu, tas sāk palielināt jaudu, bet jaudai, kā zināms, ir iespēju robeža.

    Gaļasmašīnas, kurām reversa pogas nav, nereti ir aprīkotas ar citu mehānismu, kas līdzīgā situācijā palīdz nepārkarsēt motoru. Vietā, kur motors savienojas ar malšanas mehānismu, ir plastmasas zobrats. Ja produktā ir kaut kas, kas gaļasmašīnai nav pa spēkam, sliktākajā gadījumā tiks sabojāts šis zobrats. Labā ziņa – komplektā būs vēl viens, rezerves. Bet! Ja šis savienojums nav plastmasas, bet gan metāla, tad, visticamāk, gaļasmašīna būs aprīkota ar motora bloķēšanas sistēmu, kas nostrādā tad, ja motors palielinājis jaudu līdz maksimālajai robežai.  

    Kas jāpārbauda pērkot?

    Noteikti jāpārliecinās, vai gaļasmašīnu būs ērti lietot:

    • vai ir diezgan vietas zem snīpja, lai novietotu bļodu samaltajam produktam;
    • vai ielādes daļa ir pietiekami gara, lai nejauši nesavainotu pirkstus;
    • vai gaļas malšanas mehānisms ir viegli izjaucams sakopšanai un vai, mehānismu saliekot, vītni var uzskrūvēt bez aizķeršanās;
    • vai nazīši ir kvalitatīvi. Tiesa, tie tāpat, kā sietiņš, ar laiku notrulināsies un būs jāasina.

    Kā kopt?

    Korpusu pietiek noslaucīt ar mitru lupatiņu, bet malšanas mehānismu izjauc un mazgā ar rokām vai trauku mazgājamā mašīnā. Ja gaļasmašīnai ir plastmasas detaļas, piemēram, produkta ielādes trauks, vispirms jāpārliecinās, vai ražotājs ir paredzējis tā mazgāšanu trauku mazgājamā mašīnā, jo noteiktā temperatūrā plastmasas īpašības mainās.

    Kā vēl var noderēt gaļasmašīna

    • Dārzeņu pankūkām. Var malt ne tikai gaļu, bet arī kartupeļus un citus dārzeņus (piemēram, pankūku pagatavošanai).
    • Sulai. Noderēs arī ogu un augļu sulas izspiešanai.
    • Cepumiem. Ar gaļasmašīnu var malt rīvmaizi, izspiest caur formu smilšu mīklu cepumiem vai iegūt viendabīgu biezpiena masu konditorijas izstrādājumu gatavošanas procesā.
    • Dažādām pastētēm un smēriņiem. Noderēs zivju, sēņu vai riekstu malšanai.
    • Desu un kebabu pagatavošanai.

    Varbūt tomēr mehānisko gaļasmašīnu?

    Mehāniskā gaļasmašīna nenoliedzami ir ļoti uzticama, jo tai nav motora, kas var nosvilt, ierīci nepareizi lietojot. Vēl viena priekšrocība – šīs gaļasmašīnas uzglabāšanai vajag salīdzinoši mazāk vietas nekā elektriskās gaļasmašīnas glabāšanai. Saimniecības preču un interneta veikalos joprojām ir atrodamas mehāniskās gaļasmašīnas, turklāt ne tikai metāla, bet arī plastmasas. Uzticēt vieglai plastmasas konstrukcijai jēlas gaļas malšanu vai ne – tā jau ir saimnieces izvēle, bet ar vārītiem dārzeņiem un ogām tā, iespējams, var tikt galā gluži labi. Vienīgi jānoskaidro, vai tās ražošanā izmantota videi un veselībai draudzīga plastmasa.

    Šefpavārs Ēriks Dreibants iesaka:

    «Nelielā mājsaimniecībā mehāniskā gaļasmašīna joprojām godam pilda savu uzdevumu, un tai nav nekādas vainas – piestiprini pie galda un mal teju jebko. Tomēr jāatceras, ka ilgi un labi gaļasmašīna, lai kāda tā arī būtu, kalpos tikai tad, ja tās nazīši un sietiņš tiks regulāri asināti.

    Ja tomēr gaļasmašīnas mājās nav un gribas iegādāties elektrisko, iesaku izvērtēt, cik bieži un ko ar šo ierīci plāno darīt. Manuprāt, pirkt ir vērts tikai tad, ja izvēlas tādu gaļasmašīnu, kura piedāvā iespējami daudz dažādas papildu funkcijas. Un noteikti jālūko pēc gaļasmašīnas ar maksimāli jaudīgu motoru.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē