• Uz mežu — ar kombainu

    Māja un Dārzs
    Kristiāna Kalniņa
    Kristiāna Kalniņa
    27. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ogotāji ražas laiku gaida ar lielu nepacietību, bet tad ar baudu metas mežā ogošanas priekos. Lai meža ogas salasītu ātri un daudz, labs palīgs būs ogu lasīšanas kombains. Kur tādu iegādāties, kas jāņem vērā un kā ar kombainu pareizi ievākt ogas? Konsultē Inita Ķaupele, ogu lasītāja ar 20 gadu stāžu, Melleņu lasīšanas čempionāta rīkotāja.

    Kur pirkt?

    Atrast veikalu, kur nopirkt labu ogu kombainu, nemaz nav viegls uzdevums. Mājas un dārza preču lielveikalos pieejami plastmasas ogu kombaini, un ir ogotāji, kas tos atzīst par gana labiem. Taču, ja izvēlas izturīgu koka kombainu un, iespējams, pat ar skārda apšuvumu, tāds būs jāmeklē pie meistariem amatnieku tirdziņos vai sludinājumos internetā. Plastmasas ogu kombains dārza un saimniecības preču veikalos (arī interneta veikalos) maksā, sākot no 6 eiro, bet galdnieku darināts koka (+ skārda) kombains – sākot no 15 eiro.

    3 laba ogu kombaina pazīmes

    1. Ogu kombains būs daudz jācilā, tādēļ pats svarīgākais, lai tas ir ērts, labi ieguļ ogotāja rokā un nav par smagu.
    2. Otrs nosacījums ir kombaina adatiņu izturība – tās nedrīkst būt par mīkstu, jo tad no ogošanas nekas labs nesanāks. Kādēļ? Gadās, ka ogu mētras ir gana stingras un iesprūst starp kombaina ķemmi, un tad ir svarīgi, lai, spēcīgi velkot ierīci uz augšu, adatiņas nelocītos. Īpaši jāpievērš uzmanība adatiņu cietībai, iegādājoties plastmasas kombainu.
    3. Trešais svarīgais nosacījums ir attālums starp ogu kombaina ķemmes zariem – tam jābūt tādam, lai varētu izbirt pavisam sīkās odziņas, bet jau vidējā lieluma ieripotu kombaina traukā.

    Kādu – plastmasas, koka vai metāla?

    «Mans ogu kombains ir koka, ar metāla ķemmīti un lieliski kalpo nu jau 15 gadu,» pieredzē dalās Inita Ķaupele. Tomēr tam, cik ilgmūžīgs ir ogu kombains, nemaz neesot liela nozīme – kombainu taču izmantos vien mēnesi pusotru gadā, tādēļ, iespējams, pietiks ar saimniecības preču lielveikalos nopērkamu plastmasas ogu vākšanas ierīci. 

    Koka ogu mašīna, ja to glabā mitrumā, ar laiku var sapelēt, bet metāla ogu kombains pilnīgi noteikti kalpos teju mūžīgi, jo gandrīz nemaz nenolietojas.

    Labs kombains mētras nebojā

    Ogu kombaini savulaik bija aizliegti, un tikai pirms dažiem gadiem atkal ir atļauts tos lietot. Tomēr ogotājiem jābūt gana apzinīgiem, lai melleņu un brūkleņu mētras neizplūkātu. Allaž ir svarīgi, ar vienu roku ogu krūmu ķemmējot, ar otru roku pieturēt mētru, lai to neizceltu no sūnām.

    Ogotāji zina teikt, ka ik pa laikam mežā gadās redzēt arī tādus ogotājus, kas paši mēģinājuši sameistarot ko līdzīgu ogu kombainam – liekšķeri garā kātā, kurai iegriezti dziļi robi. Tas nudien nav saudzīgi melleņu mētrām, un tā ogot nedrīkst, jo mētras tiek izceltas laukā ar visām saknēm.

    Kur drīkst ogot?

    Latvijā atļauts brīvi lasīt ogas gan valsts, gan pašvaldības mežos, ja vien nav noteikti ierobežojumi (aizsargājamā dabas teritorija, liegums) šajā mežā atrasties. Aizliegt savā mežā atrasties var jebkurš mežā īpašnieks, bet tam ir jāsaņem pašvaldības akcepts un šādā mežā jābūt labi saskatāmiem brīdinājuma uzrakstiem. Ja tādu nav, ikviens ogotājs drīkst uzskatīt, ka ogot šajā mežā nav aizliegts.

    Ogošanas gudrības

    Protams, vislabākā lasīšana vienmēr ir ar rokām – tā ogas tiek mazāk saspiestas un grozā nokļūst mazāk mētru lapu. Ogu kombaini ir vairāk piemēroti lasīšanai lielos daudzumos un pārsvarā tos izmanto tie, kas ogas ievāc nodošanai uzpircējiem – tad nav būtiski, cik saspiestas ir ogas, turklāt arī lapu piemaisījums nekaitē.

    Ļoti svarīgi ir iemācīties ar kombainu pareizi ogot – jāiebrauc mētrā un jāķemmē tā uz augšu. «Neprasmīgiem ogotājiem ar kombainu ātri vien var sanākt melleņu putra,» atklāj ogu lasītāja Inita Ķaupele.

    Lasīt ar ogu kombainu ieteicams pašā ogu laika plaukumā, jo sākumā melleņu mētrās ir vēl daudz negatavu ogu, ko norauj līdz ar gatavajām, savukārt tad, kad ogu laiks tuvojas beigām, vecākās ogas jau ir kļuvušas ļoti mīkstas un, ar kombainu lasot, tās parasti sašķīst.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē