• Uz kādu mežu vislabāk doties pēc ogām?

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    26. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ogas mežā smaržo un garšo, neko pretī neprasot. Kad pirksti kustas, prāts top brīvs, aizmirstas ikdienas stress, toties iegūsti lielisku, veselīgu kārumu. Sauju, groziņu vai spaiņiem – to izlem pati, un vēl mazliet arī ogu dievs. Konsultē Vilmārs Katkovskis, AS Latvijas valsts meži Rietumvidzemes meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs

    Viegli pateikt: ej lasīt meža ogas! Kur tad tās tā krāsojas un gaida? Jāsaka kā vienmēr: kas meklē, tas atrod. Lai izbaudītu ogu lasīšanas kaifu, nav jāķemmē mežu meži: visticamāk, ogas aug kaut kur tuvumā tavām ikdienas atpūtas gaitām – tur, kur brauc garām, dodoties ciemā pie lauku radiem, kur dodies orientēšanās sacensībās vai izej garākā pastaigā. Tikai jāsper solis nost no celiņiem un takām, un tur tās būs – visu toņu sarkanās, zilās un pat dzeltenās vasaras meža pērles.

    Privāts vai valsts mežs?

    Cik droši var doties svešā mežā, nezinot, tas pieder valstij vai kādam privātīpašniekam? Vai var iekulties nepatikšanās nikna meža saimnieka izskatā? Meža likumā teikts, ka valsts un pašvaldības mežā ikvienam ir tiesības vākt savvaļas ogas, augļus, riekstus un sēnes, savukārt privāto mežu īpašniekiem ir tiesības noteikt, lai svešinieki viņa mežā nenāk, neogo un nesēņo. Tad gan meža īpašniekam jāparūpējas, lai jebkuram ogotājam ir nešaubīgi skaidrs, kur sākas privātais mežs, kurā saimnieks neļauj vākt meža veltes. Lai to norādītu, privātā meža teritorijas, protams, nav jāapjož ar augstu sētu. Par privātīpašumu liecina izkopta meža robeža un gar to izvietotas labi redzamas plāksnītes ar norādi Privātīpašums. Ja šādas norādes ir, šajā mežā ogot iet nedrīkst. Ja nekādu norāžu nav – ogot šajā mežā ir atļauts. Diemžēl var gadīties, ka meža saimnieks, kurš par privātīpašuma norādēm nav parūpējies, tomēr pieprasīs, lai ej no viņa meža ārā. Lai arī taisnība ir tavā pusē, izlem pati, vai un cik vērts ir meža vidū strīdēties.

    IEVĒRO! Lai pavisam droši zinātu, vai atrodies valsts, pašvaldības vai privātā mežā, izmanto Latvijas Valsts mežu mobilo aplikāciju LVM Geo Mobile, ko bez maksas var lejuplādēt savā mobilajā telefonā. Šī aplikācija ne vien ļaus noteikt meža piederību, bet arī lieliski palīdzēs orientēties un atrast mājupceļu, ja gadījumā apmaldīsies.

    Vai šogad būs labs ogu gads?

    To vēl nevar zināt, jo ražu nosaka norises dabā līdz pat meža ogu ienākšanās laikam, pamatā tas, vai ogu ziedēšanas laikā neuznāk barga salna. Turklāt var gadīties tā, ka, piemēram, Latvijas austrumos salna ziedus nokož, bet Kurzemē tie paliek neskarti. Kad salnu laiks beidzies, liela nozīme ir mitrumam: jo sausāki meži, jo sīkākas ogas. Savukārt ogu garšu ietekmē saule – jo tā dāsnāka, jo ogas saldākas.  Ja vasara lietaina un vēsa, ogas ir ūdeņainas, ja sausa un karsta, ogas ir sīkas, bet saldas.

    Kur meklēt meža ogas?

    Zemenes

    Klasiska mežu izcirtumu un pļavu oga, jo meža zemenītēm patīk saules apspīdēti klajumi. Svaigi izcirstā mežā zemenes vēl nevajag meklēt: jāpaiet diviem, trim gadiem, līdz cirsma atjaunojas un tajā sāk atjaunoties mežam raksturīgie augi.  Augsnes ziņā meža zemenes nav cimperlīgas – ja aug, tad veselām plantācijām: ražas laikā pat gaiss te smaržo pēc zemenēm.

    Avenes

    Zied maijā, jūnijā. Augļi nogatavojas jūlija beigās, augustā. Līdzīgi kā meža zemenes, mīl plašumu un sauli, bet aug bagātīgākā, kūdrainākā augsnē nekā zemenes. Avenes izcirtumā jāmeklē četrus piecus gadus pēc cirsmas izstrādes.  

    Mellene

    Mellenes zied maijā, bet ogas nogatavojas jūlija beigās, augustā. Diemžēl melleņu ražu būtiski ietekmē komerciālie ogotāji. Kur gājis pāri kāds melleņu rausējs ar ogu kombainu, tur nākamajā vai pat vēl aiznākamajā gadā ogu raža būs krietni mazāka, jo ir izpostīti gan melleņu ceri, gan saknes. Latvijā izplatītākā meža oga; ja mellenāju ziedi pavasarī neizsalst, ogas var salasīt arī Pierīgā, tikai jāpabrauc dziļāk mežā, jo ceļmalās tās biežāk apsalst vai ir nolasītas. 

    Brūklenes

    Sastopamas galvenokārt priežu mežos, izcirtumos un purvos uz ciņiem.  Zied jūnijā, ienākas jūlijā. Visgaršīgākās brūklenes izaug priežu jaunaudzēs, – tur tām tiek vairāk saulītes.

    Lācenes

    Drīzāk nevis meža, bet purva oga. Ienākas vienlaikus ar mellenēm – jūlijā. Lācenes aug tik mitrā vietā, kur kokiem vairs nepatīk – tur būs ciņi, akači, spilves un pa kādam sīkam bērziņam vai priedītei. Lielākās lāceņu platības Latvijā atrodamas Ziemeļvidzemē, arī Ķemeru un Olaines puses purvos, Madonas apkārtnē, šur tur arī Latgalē.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē