• Tapetes. Parastās un neparastās

    Māja
    Zanda Lielbārde
    9. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tapešu piedāvājums veikalos patiesi spēj izdabāt pat ļoti izvēlīga pircēja gaumei. Ja iecerētā plauktos nav, iespējams, to var atrast tapešu katalogos, ko piedāvā daudzi veikali. Ja arī ar to ir par maz, ļauj vaļu fantāzijai un tradicionālo tapeti aizstāj ar kādu neparastu risinājumu. Konsultē ILZE TOLA, interjera dizainere, beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vides mākslas nodaļu.

    Kā izvēlēties pareizi?

    Galvenā tapešu priekšrocība nenoliedzami ir to daudzveidība, taču ir vēl vismaz viens svarīgs pluss – vairumam mūsdienu tapešu nav nepieciešamas perfektas sienas. Ja vien tapete nav ļoti plāna, tā spēj noslēpt sīkus defektus, un sienas izskatīsies lieliski arī bez pamatīgas to sagatavošanas pirms tapešu līmēšanas.  

    Tomēr nav tik vienkārši – ieej tapešu veikalā, nopērc visskaistākās un līmē svilpodams.

    Pirms izvēlēties tapetes, jānovērtē telpa – cik tajā ir gaismas, kāda ir istabas forma, kāds griestu augstums.

    Dažkārt šķiet, ka, piemēram, koša, aktīva oranžā krāsa tumšu telpu padarīs gaišāku, taču tā nebūt nav – saplūstot ar telpas dabisko krēslu, radīsies nomācoša gaisotne. Ziemeļu pusē, kur aiz loga ir lapu koki, istabā parasti krīt zilganas ēnas. Tad risinājums ir tikai maigs, silts pasteļtonis.

    Bet ļoti saulainu telpu vēsāku padarīs gaišie, zilganpelēkie toņi, ko var veiksmīgi kombinēt ar mēļu, maigi rozā vai piena balto. Cits stāsts ir par guļamistabu – tur gan būtu jāizvairās no baltām tapetēm – baltā krāsa mēdz radīt miega traucējumus. Guļamistabā nav jābaidās no piesātinātiem tumšiem toņiem. Droši var izmanot, piemēram, tumšas tapetes ar ziedu rakstu, dekorējot kaut vai tikai vienu sienu pie gultas galvgaļa.  

    Labas idejas!

    • Ja ļoti patīk kāda grezna, dārga tapete, ar to var izlīmēt tikai vienu sienu, bet pārējās – krāsot vai izlīmēt ar vienkāršākām un lētākām tapetēm maigā tonī, kas atrodams arī greznajās tapetēs.
    • Ekskluzīvas tapetes var līmēt pie sienas laukumos un tos ierāmēt, kādā vietā izveidojot lielāku gleznu, citur – vairākas mazas. Tad šī tapete kalpos kā mājas stila vienojošais elements.

    Dizainera knifi, ko vērts ņemt vērā

    1. Spilgtas un piesātinātas krāsas sienu vizuāli pietuvina, bet gaiši un mierīgi toņi – attālina.
    2. Nelielās telpās intensīvos toņus labāk izmantot vienas sienas apdarei vai kā interjera akcentus.
    3. Lieli ziedi un spilgti izteikti raksti telpu optiski samazina, bet sīki un nenoteikti – paplašina.
    4. Vertikālas un šauras svītras griestus vizuāli paaugstina, taču samazina telpas kopējo apjomu, tādēļ nelielā telpā ar zemiem griestiem vēlams līmēt tapetes ar platām vertikālām svītrām – tās paaugstinās griestus, vizuāli nesamazinot istabu.
    5. Lieli vai dažādu formu krāsu plankumi uz sienām rada ļoti dekoratīvu efektu, bet rada slodzi acīm. Tos ieteicams izmantot tikai vienai sienai.
    6. Sīkgraudaina tapešu faktūra labi noslēpj nelielus sienu defektus.
    7. Vienkrāsainas tapetes var izmantot jebkura izmēra un stila interjeram.


    Vērtē priekšrocības un trūkumus!

    Papīra tapetes

    Parasti papīra tapetes ir gludas, strukturētas vai ar nelielu reljefu, kas veidots no viena vai vairākiem slāņiem. Vieglāk līmējamas būs trīsslāņu, jo, neatkarīgi no virsmas reljefa, to pamatne vienmēr ir gluda.

    Ekskluzīvākas un dārgākas tapetes ir no speciāla papīra, kuru mākslinieciskajai apstrādei izmantots roku darbs.

    • Priekšrocības: papīra tapetes ir ekoloģisks materiāls, pieejama plaša krāsu un dizaina risinājumu izvēle – motīvi bērnistabām, lielāki un mazāki ziedi, svītras, ģeometriski raksti un ornamentu variācijas.
    • Trūkumi: šīs tapetes nav mazgājamas, tās ar laiku uzsūc dažādas sadzīves smakas, ir neizturīgas pret mitrumu, sauli un mehāniskiem bojājumiem. Plānās tapetes ir grūtāk līmēt, turklāt tās nenoslēps sīkos sienu defektus.

    Vinila tapetes

    Tapešu pamatne parasti ir no papīra vai flizelīna, kas ražošanas procesā pārklāts ar plānu PVH (polivinilhlorīda) kārtu aizsardzībai pret mitrumu, saules stariem un mehāniskiem bojājumiem. Veikalos piedāvājumā ir arī pašlīmējošās vinila tapetes ar pamatnē iestrādātu līmes slāni (tapešu sleju pirms stiprināšanas pie sienas samitrina).

    Vinila tapetes iedala divās grupās: uzpūstā un blīvā vinila. Uzpūstās ir biezas tapetes ar spilgti izteiktu reljefu, kas ideāli piemērotas nelīdzenu sienu aplīmēšanai. Tām mēdz būt dažādu faktūru un krāsu variācijas, arī ar virskārtā iestrādātiem vizuāliem efektiem un pat dārgmetāliem.

    Blīvās – tapetes ar gludu, visbiežāk spīdīgu virsmu. Populārākās ir sietspiedes vinila tapetes – ideāla zīda auduma imitācija. Parasti tās ir tumšos, piesātinātos toņos ar gludu vai reljefu virsmu.

    • Priekšrocības: augsta izturība pret UV stariem, mitrumu un tīrīšanas līdzekļiem. Teicami imitē visdažādākos materiālus, piemēram, apmetumu, flīzes, ādu vai tekstilu. Piemērotas arī virtuvei, vannasistabai un priekšnamam.
    • Trūkumi: vinila tapetes pēc uzlīmēšanas izdala sintētisku smaržu. Jāpaiet labam laikam, lai tā pilnībā pazustu.

    Tapetes ar flizelīna pamatni

    Šīs tapetes ir vizuāli daudzveidīgas un ļoti izturīgas, piemērotas telpām ar nepastāvīgu gaisa temperatūru, arī mitrumu. Tās ir elastīgas, neplīsīs stiepjot, nerausies karstumā un neveidos viļņus mitruma ietekmē.

    Sausas tapešu slejas līmē pie sienas, kas noklāta ar līmi. Ja ar laiku ir vēlme tapetes nomainīt, virskārta ir viegli noņemama, to nemitrinot, bet flizelīna pamatne var palikt pie sienas un kalpot kā pamats jaunajām tapetēm.

    • Priekšrocības: tapetes ir mazgājamas, viegli pielīmējamas un ērti nomaināmas.
    • Trūkumi: plānās flizelīna tapetes var līmēt tikai uz ideāli gludām sienām, pretējā gadījumā būs redzams ikviens, pat vismazākais, sienas defekts.

    Tekstila un dabisko materiālu tapetes

    Šo tapešu ražošanā izmanto dažādus dabiskus materiālus, piemēram, linu, zīdu, viskozi, spalvas, džutu, bambusu, kokšķiedras finierējumu, perlamutra pārklājumu. Par pamatni tekstila tapetēm izmanto papīru, flizelīnu vai neaustas šķiedras. Tapešu virskārta, kā jau dabiskam materiālam, ir unikāla un neatkārtojama. Pavedieni vai šķiedras mēdz būt dažāda biezuma un dažādos toņos, kas var atšķirties ne tikai vienai kolekcijai, bet pat vienam rullim.

    Šādas tapetes ir dabiskas, siltas un piemērotas gan guļamistabai, gan dzīvojamai istabai, vēlams, ar minimālu noslodzi un pastāvīgu gaisa temperatūru.

    • Priekšrocības: oriģināls, dekoratīvs, ekoloģiski tīrs un pret UV staru iedarbību izturīgs materiāls, spēj izolēt gan skaņu, gan siltumu.
    • Trūkumi: nav mitruma izturīgas, tādēļ tās nevar mazgāt – tīrīšanai piemērots tikai putekļsūcējs.

    Krāsojamās tapetes

    Krāsojamo tapešu pamatā ir balts reljefs materiāls. Tās ir ideāli piemērotas sienu defektu un negludumu maskēšanai. Krāsojamās tapetes mēdz būt no papīra, vinila vai stiklšķiedras.

    Papīra krāsojamās tapetes izgatavo no īpaši smagu šķiedru makulatūras un piesūcina ar speciālu sastāvu, kas atgrūž ūdeni. Ar krāsojamām papīra tapetēm var aplīmēt arī griestus.

    Vinila krāsojamās tapetes ir viegli līmējamas un maināmas, tās var krāsot gan pēc, gan pirms pielīmēšanas, radot oriģinālus vizuālos efektus. Piemēram, tapešu slejas var krāsot no kreisās puses – krāsa izsūksies cauri flizelīnam, bet vinila reljefs paliks neskarts. Pēc krāsas nožūšanas tapetes stiprina pie sienas, kas noklāta ar līmi. Interesantu rezultātu iespējams panākt, krāsojot jau pielīmētas tapetes un tikko nokrāsotu virsmu slaukot ar mitru drānu.

    Stiklšķiedras krāsojamās tapetes ir blīvas un ļoti izturīgas, tāpēc labi noder sienu defektu maskēšanai. Tapetes var uzklāt uz jebkuras virsmas un mazgāt ar suku.

    • Priekšrocības: biezs, izturīgs un ilglaicīgs materiāls, krāsojums nodrošina sienas seguma papildu aizsardzību un dod iespēju vairākkārt mainīt sienu toni.
    • Trūkumi: šīm tapetēm nav tādu rakstu un dizaina risinājumu izvēles kā citiem tapešu veidiem.

    Ar ko krāsot? Krāsošanai izmanto katram tapešu veidam atbilstošas sienu krāsas (skatīt informāciju uz ruļļa vai konsultēties ar pārdevēju!). Lai labāk izceltu faktūru, vajadzētu izvēlēties sienas krāsu ar norādi – spīdīgs.

    Pārkrāsot tapetes var vairākkārt, bet – jo smalkāka ir to struktūra un mazāk izteikts reljefs, jo ātrāk tas zaudēs savu rakstu, tāpēc šim variantam nebūtu ieteicams mainīt krāsu vairāk nekā trīs reizes.

    Fototapetes

    Fototapetes ir brīnišķīgs veids, kā telpā radīt neparastus interjera elementus, piemēram, kolonnas, logus, plauktus, dabas ainavu vai pilsētas skatu. Fototapete mēdz būt ar papīra vai flizelīna pamatni. Ja pamatne ir flizelīna, tapete ir kvalitatīvāka un mazgājama, tāpēc arī dārgāka.

    Mūsdienās ir ļoti aktuāli nevis pirkt fototapeti rullī, bet gan izvēlēties savu bildi, piemēram, fotogrāfiju no ceļojuma, un pasūtīt vajadzīgo izmēru lielformāta drukā. Tur arī var izvēlēties vēlamo apdrukas materiālu – papīru, audumu (tautā sauktu par kanvu) vai līmplēvi.

    • Priekšrocības: iespējams vizuāli uzlabot šauras, mazas telpas, uzlīmējot foto, kurā redzams, piemēram, horizonts vai kalni – tā telpai tiek piešķirts dziļums.
    • Trūkumi: fototapetei vajadzīga brīva siena – ja kādreiz būs vēlme pie sienas nolikt kādu mēbeli, tapete vairs neizskatīsies labi un būs jālīmē kāda neitrālāka.

    Ja mājai ir plānas starpsienas un tām cauri labi dzirdami trokšņi, tapetes var līmēt uz speciāla plāna zemtapešu putuplasta – tas kalpos skaņas izolācijai.

    Neparasti risinājumi

    Ja veikalā nopirktu tapešu līmēšana šķiet pārāk vienkāršs risinājums, lūk, idejas, ko un kā vēl var līmēt pie sienas, lai to padarītu oriģinālu.

    • Lina audums
      Noteikti noderēs vecā lauku mājā, kurā sienas, visticamāk, nav gludas. Audums labi noslēpj arī nelielas plaisas, kas mēdz atjaunoties pat pēc aizšpaktelēšanas. Lina audums interesanti izskatīsies un arī sienu saturēs, turklāt tas ir absolūti ekoloģisks materiāls.

      Pirms līmēšanas audumu vajag nedaudz pamērcēt un līmēt mitru. Noteikti jānoplēš eģes malas, lai neveidojas biezas un neglītas salaiduma vietas. Bet tās var padarīt par efektu, jo dabiskā materiāla šarms ir tieši tajā, ka tas nav perfekts. Ar audumu var nolīmēt nevis visu sienu, bet tikai kādu tās daļu. Līmēšanai izmanto atšķaidītu PVA līmi. Pirms tam gan labāk izmēģināt uz kāda bieza kartona vai saplākšņa gabala līmes biezumu un to, kā audums klājas.
    • Šabloni un uzlīmes
      Šablons – noteikts raksta motīvs, ko var uzkrāsot uz sienas vai tapetes. Tie ir pieejami gan būvmateriālu, gan hobiju preču veikalos. Talkā būs jāņem neliels porolona gabaliņš un krāsa – uzliek šablonu uz sienas un ar krāsā izmērcētu porolonu veido zīmējumu. Šabloniem var izmantot tās pašas krāsas, kas paredzētas sienām.

      Vēl viens dekorēšanas variants – uzlīmes. Tās gan var līmēt tikai uz gludām vienkrāsainām tapetēm (un arī uz krāsotas sienas). Labs risinājums, ja bērnistabā kārojas iemīļotā grāmatas vai animācijas filmas varoņa – vajag tikai sameklēt tā bildi digitālā formātā un aiznest uz lielformāta druku, kur to uzdrukās uz līmplēves.
    • Tapsēšana
      Dažkārt pēc remonta saimnieki pamana, ka istabā jūtas neomulīgi, iespējams, pat sākas neizskaidrojamas galvassāpes. Kādēļ? Iespējamais iemesls: sienas ir gludas, grīda lakota un spodra, tādēļ telpā sarunu un televizora skaņas veido atbalsis, kas rada diskomfortu, stresu vai galvassāpes. Ļoti labs risinājums – vienas sienas vai kādas tās daļas tapsēšana.

      Šim nolūkam var izmantot jau gatavus nopērkamus akustiskos paneļus vai arī plānu porolonu un audumu. Var ar nagliņām piestiprināt porolonu pie sienas un uz tā tādā pašā veidā nostiept un piestiprināt audumu. Vēl porolonu var piestiprināt pie mēbeļu kartona un audumu apvilkt ap to. Tāpat var pie sienas stiprināt atsevišķus paneļus tikai tajās vietās, kur tas nepieciešams.
    • Nažfinieris
      Ja nu gadījumā ir pieejami dabiskā koka nažfiniera (ko izmanto mēbeļu ražošanā) atgriezumi, tas var noderēt kā savdabīga tapete. Nažfinieri var izlikt uz sienas mozaīkā, veidot no tā kolāžas vai rakstus. Šis materiāls ir atrodams specializētajos veikalos, tiesa – tas ir padārgs. Līmē ar atšķaidītu PVA līmi uz sienas, kas nokrāsota ar ūdens emulsiju.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē