• Kā izmantot pelnus dārza mēslošanai un kaitēkļu apkarošanai

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    23. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Neizturies pret pelniem kā pret atkritumiem, no kuriem jātiek vaļā, – dārzkopim tie ir īsta bagātība, jo pelnos ir visas augiem vajadzīgās barības vielas (izņemot slāpekli) un daudz vērtīgu mikroelementu.
    Nākamais: Kam pelnus labāk nebērt

    Pelni noder ne vien augu pabarošanai, bet arī palīdz atvairīt dārza kaitēkļus un ierobežot augu slimības. Kaitēkļu atbaidīšanai pelnus pakaisa uz augsnes ap augiem vai arī ar tiem viegli apbirdina dārzeņu lakstus, ogulāju un augļkoku lapas. Pelnus var izmantot arī, kombinējot tos ar augu izvilkumiem, organisko mēslojumu vai citām dabai draudzīgām vielām.

    • Zemenēm, avenēm, jāņogām pelnus augsnē iestrādā pavasarī. Zemenēm to var darīt arī jūlijā vai augustā – pēc ražas novākšanas apkopjot cerus, pelnus ierušina zemē vai arī paputina virs lapām.
    • Gurķiem, kāpostiem, bietēm, redīsiem, burkāniem, pētersīļiem, sīpoliem, tomātiem, paprikai pelni ir labs mēslojums, ar ko var augus uzcienāt pat vairākas reizes sezonā. Tos var iestrādāt pie katra stādiņa (kādas divas ēdamkarotes uz katru) jau stādīšanas brīdī, ierušināt pirmajā ravēšanas reizē vai izmantjot kā papildmēslojumu vēlāk vasarā. Pa glāzei pelnu uz katru kvadrātmetru var kaisīt augļu riešanās laikā gan paprikai, gan gurķiem, gan arī tomātiem. Ar pusglāzi pietiks redīsiem un bietēm.
    • Pupiņām, pupām un zirņiem pelnus ierušina zemē pirms sējas (pāris ēdamkarotes uz kvadrātmetru) – tauriņziežiem tie noder arī tādēļ, ka, neitralizējot augsni, uzlabo vidi vērtīgajām gumiņbaktērijām.
    • Plūmēm, ķiršiem, aprikozēm – pelni ir ļoti noderīgi kā labs kalcija avots. Ja šiem augļkokiem pietrūkst kalcija, aizmetušies augļi var tālāk neattīstīties un nobirt.

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē