• Redīsi vasaras viducī

    Praktiski padomi
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    24. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kurš gan to nezina – vasarā redīsi izkurtē, izzied, bet paši tā arī paliek sīki un cieti… Kad pirmie pavasara redīsiņi apēsti, nav pat vērts pūlēties un sēt jaunus. Tomēr, izrādās, ka tā vis nav. Ir gana daudz šķirņu, kas itin labi aug arī vasarā.

    Un ko darīt, ja ģimenē ir kāds redīsu maniaks? Kuram negaršo gurķi un negaršo tomāti, bet redīsu vienmēr ir par maz? Jāsēj vēl un vēl! Parasti gan mēģinājumi beigušies neveiksmīgi – ar mazām, cietām bumbiņām zem zemes un gariem, izziedējušiem, kukaiņu saēstiem dzinumiem – virs. Kas par vainu?

    Kas moka redīsus vasarā?

    • Garās dienas.

    Tās ir vislabākās, lai redīsi izpildītu uzdevumu, ko paši uzskata par galveno – izaudzēt sēklas jaunām redīsēnu paaudzēm. Tam gara – 16–18 stundu – dienas gaisma ir pati piemērotākā. Toties, lai apveltos smukas redīsu bumbiņas, pietiek ar 10–12 gaismas stundām, un kas vairāk par šo ilgumu, tas no ļauna. Īpaši kaismīgi redīsu audzētāji savā mazajā dārziņā starp sešiem vakarā un astoņiem rītā redīsus var nosegt ar melno plēvi.

    • Karstums.

    Redīsi ir drīzāk aukstumizturīgi augi, nevis karstuma mīlētāji. Tie iztur pat salnas, bet sakņu augšanai vispiemērotākā temperatūra ir 13–15 grādu. Tāpēc vasaras ražai redīsus ir ieteicams stādīt ēnainākā vietā, kur saule necepina, un karstās dienās bieži laistīt – tas samazina augsnes temperatūru.

    3 vasaras redīsu likumi

    1. Izvēlies īsto šķirni. Tādu, kurai jau uz paciņas rakstīts, ka tā piemērota audzēšanai vasarā. Pie mums tās parasti nopērkamas profesionāliem audzētājiem domātā lielākā iepakojumā pa vairākiem tūkstošiem sēklu.
    2. Nesēj par biezu. Ja redīsa sakne izaug, piemēram, 5 centimetrus diametrā, attālumam starp sēklām jābūt vismaz 6 centimetri – lapām taču vajag vēl vairāk vietas. Sabiezinātā sējumā saknes būs mazākas. Tā kā profesionālās sēklas nav lētas, pārāk biezs sējums arī neatmaksājas, – sēklas sadīgst gandrīz simtprocentīgi.
    3. Regulāri laisti. Redīsu dobei jābūt vienmērīgi mitrai, bet ne pārāk slapjai. Izlaistās laistīšanas reizes ar dāsnu liešanu vēlāk atgūt nevar – saknes jau būs kļuvušas sīkas un rūgtas. Savukārt pārāk lielā slapjumā aug varenas lapas, bet saknes arī veidojas pasīkas.

    Iesaka speciālisti

    • GUNA DŪDA-KRAUKLE, Agrimatco veikalu vadītāja:

    – Nav tādu speciālo vasaras redīsu šķirņu, kam karstums un sausums ļoti patiktu. Ja būs liela svelme un maz mitruma, labi neaugs neviens redīss. Tomēr jaunās, hibrīdās šķirnes vasarā izdodas labāk nekā vecās, sen audzētās. Selekcionāri piestrādājuši, lai tās neizziedētu un neizkurtētu.

    Jo vēsāka vasara, jo labāki izaug redīsi.

    Mums tāda ir šķirne Ricardo F1. Tā veido lielas, apaļas, tumši sarkanas saknes, kas izaug trīs un pat piecus centimetrus diametrā, tomēr neizkurtē. Izturīga arī pret neīsto miltrasu, kas ir viena no redīsu nelaimēm. Nopērkama gan profesionāļu iepakojumā (10 000 sēklu par nepilniem 15 eiro), gan mazajā paciņā (15 gramu jeb aptuveni 110 sēkliņas par 38 centiem).

    Tomēr arī šiem redīsiem es ieteiktu meklēt ēnaināku vietu, kur tos apspīd tikai rīta vai vakara saule, bet nededzina karstā pusdienas saule.

    • INĀRA BIRGERE, Kurzemes Sēklu veikala vadītāja Talsos:

    Tā kā arī pati redīsus audzēju visu vasaru, tad droši varu ieteikt to darīt arī citiem. Parasti redīsus sēju trīs četras reizes. Taču, ja kādam tie ir mīļākie dārzeņi, var droši sēt ik pēc pāris nedēļām visu cauru vasaru. Tikai viens noteikums – nevajag izvēlēties vecās šķirnes – tās vasarai nav piemērotas.

    Laukā sēju Holandes firmas Bejo Zaden hibrīdās šķirnes, ko mēs piedāvājam arī profesionāliem dārzeņkopjiem, un tās nav pievīlušas – Roxanne F1 un Rover F1. Tās ir izcilas vasaras šķirnes! Sēkliņas ir kodinātas – zaļas, sadīgst labi, tāpēc nevar kaisīt, cik ienāk prātā, jāizliek pareti – vai nu rindiņā, vai izklaidus. Izaug glīti, vienāda lieluma redīsiņi. Tās gan nevar nopirkt mazajās paciņās ar smuku bildi virsū. Jāpērk uzreiz 5000 sēklu, un tās maksā vai nu 5,30 eiro (Roxanne), vai 5,50 eiro (Rover). Bet daļu jau var noglabāt nākamajam gadam vai padalīties ar kaimiņiem, kuriem arī garšo redīsi.

    Vēl dažas audzēšanai vasarā piemērotas šķirnes:

    • Lucia F1 – sarkani, apaļi redīsi, neietekmē dienas garums, izturīgi pret miltrasu.
    • Vienna F1 – sarkani, apaļi, lieli (līdz 5 centimetriem diametrā) redīsi, izturīgi pret miltrasu.
    • Kaspar F1 – sarkani, apaļi redīsi, audzēšanai uz lauka no pavasara līdz rudenim.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē