• Nopirki augļu koku? Veido vainagu!

    Dārzs
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai augļu kociņi augtu spēcīgi un labi ražotu, jau pirmajā gadā tiem jāveido pareizs vainags.

    Stādot augļu kokus, to rindas jāiekārto ziemeļu–dienvidu virzienā. Jo saule koku vainagu vislabāk izgaismo no austrumiem un no rietumiem, savukārt dienvidos saule uzturas ļoti īsu brīdi – te tā ir un te vairs nav.

    8 padomi jauno augļu koku veidošanai

    1. Jaunie, vienu gadu stādaudzētavā augušie un nu dārzā iestādītie augļu koki noteikti jāīsina, citādi augs tikai galotnes pumpurs un vica nezarosies. Vienīgā, kam nav jāīsina galotne, ir kolonnveida ābele. Visiem pārējiem augļu kokiem galotne jānogriež atkarībā no iecerētā vainaga augstuma. Piemēram, Zemgalē, kur ziemas nav pārāk bargas, griešanas augstums varētu būt cilvēkam līdz jostasvietai. Tad apmēram 30 centimetru posmā no griešanas vietas kokam veidosies vainags – kad jaunais kociņš būs ieaudzies, tam sāks augt sānu dzinumi, no kuriem veidosies nākamie pamatzari visam koka mūžam. Ja dārzs atrodas Vidzemē, kur ziemas bargākas, viciņai galotni griež augstāk – pat krūšu augstumā –, lai vainags veidojas augstāk.
    2. Kokam vajadzīgs stumbrs – daļa bez zariem no sakņu kakla līdz vainagam. Tāpēc uz stumbra plaukstošos dzimumus, kuri veidojas zemāk par vēlamā zarojuma augstumu, ar cimdotu roku jānobrauka līdz zemei, lai paliek pliks stumbrs.
    3. Pirmajos augļu koka augšanas gados svarīgākais ir panākt, lai pamatzaru atzarošanās vietā būtu 45 grādu leņķis (bumbierēm lielāks) un lai zaram ir valnītis – krunkains mizas veidojums zaru žāklē, kas liecina, ka zars un stumbrs ir labi saauguši un tie neatplīsīs no ražas smaguma. To panāk, jaunos pārāk stāvos sānzarus atliecot un uz pāris nedēļām nostiprinot vēlamajā leņķī. Ja atzarošanās leņķis ir šaurs un valnīša nav, zars ražas laikā vai vēja ietekmē var viegli atlūzt.
    4. Ja ķirša vai plūmes stādam stumbra daļa ir ļoti gara, nevajag baidīties galotni griezt 1,2–1,3 metru augstumā! Kad kokam jau būs trīs četri gadi un izrādīsies, ka vainags ir ne tur, kur tam vajadzētu būt, izlabot kļūdu vairs tikpat kā nevarēs.
    5. Ja nopirkts divgadīgs kociņš ar vienu zaru, arī to vajadzētu nogriezt – koka galotni apgriezt un veidot vainagu no sākuma.
    6. Ja galotnes tuvumā aug spēcīgs zars, kas ātri var sākt konkurēt ar galotni, tas jāizgriež. Ja galotne nolauzta vai sabojāta, tā jāaizstāj ar spēcīgu konkurentzaru.
    7.  Ja tikko iestādītam kociņam plaukst ziedpumpuri, tos labāk izplūkt, saglabājot lapas, lai veicinātu sānzaru veidošanos.Jo vairāk griež, jo koks vairāk un spēcīgāk aug. Tas nozīmē: ja zaram nogriež tikai pašu galotnīti, tad augs ļoti nelieli zariņi un tikai pašā galā. Ja nogriež pusi no zara, aug vairāki vienāda resnuma un vienādi spēcīgi zari. Ja nogriež 2/3 zara, ļoti strauji aug daži, bet ļoti spēcīgi zari. Tas jāņem vērā, veidojot arī jaunu koku, izdoto ziemeļu–dienvidu virzienā. Jo saule koku vainagu vislabāk izgaismo no austrumiem un no rietumiem, savukārt dienvidos saule uzturas ļoti īsu brīdi – te tā ir un te vairs nav.
    8. Jo vairāk griež, jo koks vairāk un spēcīgāk aug. Tas nozīmē: ja zaram nogriež tikai pašu galotnīti, tad augs ļoti nelieli zariņi un tikai pašā galā. Ja nogriež pusi no zara, aug vairāki vienāda resnuma un vienādi spēcīgi zari. Ja nogriež 2/3 zara, ļoti strauji aug daži, bet ļoti spēcīgi zari. Tas jāņem vērā, veidojot arī jaunu koku, izdomājot, vajag ļoti sazarotu vainagu vai ne.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē