No dobes šķīvī — ne tikai dārzeņi. Ēdamo puķu dārzs

Daba mums piedāvā ziedus, kurus varam ne tikai skatīt acīm, bet arī apēst. Ja tev dārzā ir vieta kādai jaunai dobītei, varbūt tā varētu būt ēdamo ziedu dobe? Konsultē Guna Bīlande, veselības atjaunošanas un izglītības centra ReCure dibinātāja, svaigēdāja.
Dārzs
Līga Popova
26. aprīlis

Drukāt

Saglabāt

Foto: Shutterstock

Ziedu ēšanas tradīcija ir zināma pasaulē jau tūkstošiem gadu, bet pēdējos gados tā Eiropā kļuvusi īpaši populāra, jo cilvēki meklē arvien jaunas iespējas, kā uzturā iekļaut vairāk dabisku un veselīgu produktu. Ēdienu gatavojot, ziedus var izmantot dažādi. Vispopulārākais veids, kā tos lietot, ir ēdiena dekorēšana – visbiežāk ar ziediem rotā saldos ēdienus un konditorejas izstrādājumus, ļoti labi tie piestāv arī dažādiem zaļajiem salātiem. Ir arī ziedi, kurus pikantās garšas dēļ pievieno dažādām marinādēm, gaļas ēdieniem, zupām, dārzeņu salātiem un konserviem. Ēdamos ziedus liek klāt arī biezpienam un omletei – lai iegūtu neparastāku garšu. Tāpat lieliska ideja ir ēdamos ziedus pasniegt kopā ar sviestmaizēm vai pat burgeriem. Ļoti dekoratīvi izskatās ziedi, kas iesaldēti ledus kubiciņos, – tos var pievienot kokteiļiem.

Ēd tikai un vienīgi tos augus, kurus labi pazīsti un par kuriem droši zini, ka tie ir ēdami.

Lielisks papildinājums ēdienam ir kabaču un ķirbju ziedi, īpaši iecienīti tie ir spāņu un itāļu virtuvē, kur šos ziedus pievieno zupām, pasniedz pildītus, liek tortiljās, panē, cep, marinē. Tiem piemīt viegla kabaču un ķirbju garša. Lieliska piedeva ēdieniem ir arī zirņu ziedi, salātos labi iederēsies rukolas, sinepju un redīsu ziedi.

Puķes, kuru ziedus var lietot uzturā:

  • Smaržīgā vakarene (Hesperis matronalis). Daudzgadīgs augs ar purpura rozā vai baltiem ziediem, kas sakārtoti skrajās ziedkopās. Augums: 75–90 cm. Ļoti smaržīga. Zied no maija līdz jūnijam. Izmanto saldajiem ēdieniem, garnēšanai.
  • Ārstniecības kliņģerīte (Calendula officinalis). Viengadīgs ārstniecības augs ar vienkāršiem vai pildītiem ziediem oranžā vai dzeltenā krāsā. Augums: 30–60 cm. Zied no jūnija līdz oktobrim. Ziedlapas var lietot svaigas vai vārītas. Kliņģerīti mēdz lietot kā garšvielas safrāna aizstājēju.
  • Ragainā vijolīte (Viola cornuta). Daudzgadīgs augs ar maziem ziediem, kas līdzīgi atraitnītes ziediem. Krāsa: dzeltena, balta un purpura. Zied no jūnija līdz oktobrim. Izmanto salātos, limonādēs, kūkās un saldo ēdienu dekorēšanai. Vijolītes un arī atraitnītes ziedus var izmantot desertu rotāšanai, īpaši skaisti izskatīsies kopā ar saldajām želejām.
  • Smaržīgā mirre (Myrrhis odorata). Daudzgadīgs augs ar plakanām ziedkopām, kuras veido sīki balti ziediņi. Zied maijā un jūnijā. Augums: 60–90 cm. Ziedi, lapas un sēklas ir ar anīsa aromātu.
  • Lielā krese (Tropaeolum majus). Viengadīgs augs ar oranžsarkaniem, sarkaniem un dzelteniem ziediem. Augums: 20–25 cm. Zied ilgi – no maija līdz oktobrim. Ziediem pikanta garša, lapas sīvas. Laba piedeva salātiem. Krešu ziedus var likt klāt gaļas galertiem, sēklas var pievienot ēdieniem kaperu vietā.
  • Ārstniecības gurķene (Borago officinalis). Viengadīga, viscaur klāta matiņiem, zied košziliem ziediem no jūnija beigām līdz septembrim Augums: 30–80 cm. Īpatnēja, gurķiem līdzīga smarža. Ziedus var pievienot salātiem un saldēdieniem.
  • Ilggadīgā mārpuķīte (Bellis perennis). Zied no maija līdz oktobrim sīkiem baltiem vai rozā ziediņiem. Augums: ap 10 cm. Lapas lieto pie salātiem, ziedus – pie saldēdieniem, lieliski izskatās kopā ar iecukurotiem augļiem.
  • Dvīņziedu monarda (Monarda didyma). Koši sarkani ziedi, zied jūlijā un augustā. Augums: ap 90 cm. Lapas smaržo līdzīgi piparmētrām, ziediem ir salds aromāts. Ziedus lieto pie dažādiem salātiem, gaļas ēdieniem, sautējumiem un saldēdieniem.
  • Roze (Rosa sp.) Ēšanai derīgas ir visu sugu rožu ziedlapiņas. Tās var izmantot, gatavojot salātus, saldēdienus, gaļas ēdienus, pievienot marinādēm. Ziedlapu garša var atšķirties atkarībā no rozes šķirnes un variēt starp kaut ko zemenēm un āboliem līdzīgu.
  • Dienziede (Hemerocallis sp.) Zied augusta vidū, septembrī. Augums 40–110 cm.  Ziedus un to pumpurus lieto pie saldēdieniem un salātiem.
  • Smalklapu samtene (Tagetes tenuifolia). Ziedi vienkārši, koši dzelteni, zied no jūlija līdz septembrim. Augums: 20–30 cm. Gan ziedlapas, gan lapas izmanto salātos.
  • Vasaras saulgrieze jeb saulespuķe (Helianthus annuus). Augumā spēcīgā viengadīgā puķe (1–3 m) dod ne tikai garšīgas sēklas, bet arī tās pumpurus var novārīt un ēst – līdzīgi kā artišokus. Zied no jūlija līdz septembrim.
  • Leduspuķe (Begonia semperflorens). Var ēst gan mazo ziediņu, gan lielziedu leduspuķes lapas.

Ēdamo ziedu dobi ieplāno pēc iespējas tuvāk mājām, lai, gatavojot ēdienu, vasarā vienmēr pa rokai būtu svaigi ziedi.

Garšaugu ziedi, kurus var lietot uzturā

Gandrīz visu garšaugu ziedus var lietot uzturā gluži tāpat, kā mēs izmantojam citas šī garšauga daļas. Ziediem garša parasti ir līdzīga kā pašam garšaugam, tikai nedaudz maigāka. Lūk, daži no populārākajiem garšaugu ziediem:

  • dille
  •  fenhelis
  • baziliks
  • rozmarīns
  • salvija
  • timiāns
  • majorāns
  • pupu mētra
  • estragons
  • lavanda
  • maurloks
  • mežloks
  • raudene

Kā izveidot ēdamo ziedu dobi

  1. Ja dobē audzēsi tikai ēdamos ziedus, veido to nelielu, jo ziedi tomēr nav pamatēdiens, bet tikai piedeva, un lielos daudzumos tos patērēt nevajadzētu. Optimālais dobes izmērs: 1 × 1,5 m.
  2. Sagatavo dobi, dziļi uzirdinot augsni. Ja tā ir smaga, noteikti jābagātina ar kompostu.
  3. Dobes aizmugurē stādi lielāka auguma puķes, piemēram, smaržīgās vakarenes, deviņvīru spēku vai mirres, bet tām priekšpusē zemākus augus, piemēram, ārstniecības kliņģerītes un salvijas. Bet pašā dobes priekšā – zemas puķītes: kreses, ragainās vijolītes vai citas.
  4. Ēdamo ziedu dobi ieteicams mulčēt, lai saglabātu augsnē mitrumu un nomāktu nezāļu augšanu.
  5. Neaizmirsti: šī dobe noteikti ir regulāri jālaista.

 

9 noderīgi padomi par ēdamajām puķēm. Iesaka Guna Bīlande

  1. Puķes, kuras paredzētas ēšanai, nedrīkst apstrādāt ar ķīmiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem. Vislabāk būs, ja tavas ēdamās puķes būs dabiski audzētas. Ideāli – ja izmantotas organiskās sēklas.
  2. Pirms ēšanas pārliecinies, vai augi nav slimi un vai uz tiem nav kaitēkļu. Jāplūc tikai veseli ziedi!
  3. Ēdamos ziedus vislabāk plūkt no rīta. Ja tie jāuzglabā, tad noteikti ledusskapī. Lai ilgāk saglabātos svaigi, starp ziediem var salikt viegli samitrinātas salvetes.
  4. No lielākiem ziediem ir izmantojamas tikai ziedlapiņas, pats ziedkauss nebūs ēdams.
  5. Ar ziedu ieviešanu uzturā ir gluži tāpat kā ar jaunu pārtikas produktu piedāvāšanu maziem bērniem – pa vienam un nelielos daudzumos.
  6. Ziedu ēšana nav ieteicama cilvēkiem, kas cieš no siena drudža, astmas vai citām alerģiskām kaitēm.
  7. 7Grūtniecība nav īstais laiks, kad ieviest savā ēdienkartē ziedus, ja tas agrāk nav darīts. 
  8. Atceries: ja ziedi ir ēdami, tas vēl nenozīmē, ka arī šī auga ogas un lapas ir ēdamas.
  9. Ēšanai neizmanto ziedus, kas pirkti puķu veikalos, – tie pilnīgi noteikti nav domāti likšanai uz šķīvja.

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs