• Košam rudens dārzam – kļavas

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    11. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai priecātos par rudenīgām krāsām dārzā, tajā vērts iestādīt kļavu.

    6 padomi kļavu stādīšanai un kopšanai

    1. Nav tādas kļavu šķirnes, kas konkrētā laikā (piemēram, katru gadu tieši oktobra pirmajā nedēļā) ir noteiktā tonī (piemēram, koši oranžā). Nē, nekas neizdosies! Rudens lapu krāsošanos ietekmē vairāku apstākļu kopsakarība. Pirmais ir ģenētiskais materiāls: auga izcelsme, bet otrs – koka vai pat atsevišķa zara fizioloģiskais stāvoklis.

      Var gadīties, ka vienai un tai pašai kļavai kāds zars ir dzeltens, kāds vēl zaļš, bet cits jau sarkanīgs. Trešais, kas to visu ietekmē, – cik strauji pazeminās gaisa temperatūra, bet ceturtais – apgaismojums. Kādreiz var redzēt, ka tur, kur lapas, kas saklājas kā dakstiņš uz dakstiņa cita citai virsū un viena lapa pastāvīgi noēno otru, apakšējā nav nokrāsojusies.
    2. Tāpat jāzina, ka visas kļavas, it sevišķi tās sugas, kas aug kā vidēji un lieli koki, ir ļoti skaistas… līdz vienai nelaimei. Proti, šīs kļavas mēdz veidot dubultgalotnes, dakšveida sazarojumus, kas sākumā nešķiet nekas slikts, bet pēc gadiem divdesmit trīsdesmit žāklēs var izveidoties plaisas, tajās ieperinās sēņu infekcija, un tas nozīmē, ka jebkurā brīdī zars var lūzt. Tāpēc jau pašā sākumā vajag rūpīgi veidot koka vainagu un jāuzmana, lai kļavai veidojas viena galotne, tāpēc konkurējošās galotnes regulāri jāizgriež.
    3. Ja kļavai ir pietiekami daudz mitruma un saules, citus trūkumus tā pacieš, ir visai izturīga un pieticīga. Tātad kļava jāstāda vidēji mitrā, labā, trūdvielām bagātā augsnē ar neitrālu pH reakciju. Bet ne pārmitrā, purvainā vietā!
    4. Košajām kļavām vajadzīga gaisma, jo krāsu pigmenti vislabāk izpaužas pilnā saulē. Ēnā lapām zūd krāsas intensitāte.
    5. Kļavai, audzējot kā koku, atstāj vienu taisnāko – galveno – stumbru, bet pārējos no apakšas izgriež. Visas kļavas pavasarī sulo, tāpēc tās drīkst apgriezt tikai vasaras otrajā pusē, rudenī.
    6. Kļavām mēdz uzmesties sēņu slimības. Kamēr kociņš vēl neliels, pret miltrasu var cīnīties, nolasot bojātās lapas vai nomiglojot ar īstās miltrasas ierobežošanai domātajiem fungicīdiem. Ko darīt pret kļavu melnkrevi, kad uz lapām veidojas sākumā mazāki, pēc tam lielāki melni plankumi? Neko! Tas ir tāpat kā cilvēkam, kuram katru gadu piemetas iesnas. Nobirušās lapas drīkst likt kompostā.

     

    Izvēlies greznāko šķirni!

    Miabeja kļava (Acer miyabei)

    Neīstā Zībolda kļava (Acer pseudosieboldianum)

    Vēdekļa kļava (Acer palmatum)

    Cukura kļava (Acer saccharum)

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē