• Saki odiem un mušām NĒ! ar moskītu tīklu

    Māja un Dārzs
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    1. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    ​​​​​​​Lai istabā nespietotu odu un mušu pulki un varētu gulēt pie atvērta loga, neraizējoties par kukaiņu kodumiem, logiem un durvīm priekšā var ieklāt speciālus sietus pret insektiem. Skaidrojam, kādi tie ir un kā izvēlēties savējo. Konsultē INĀRA ĀRE, SIA Osval un Ko pārdošanas daļas vadītāja

    Savulaik pret insektu iekļūšanu telpās izlīdzējāmies ar parastas marles vai sieta gabala ieklāšanu logā, kurus piestiprinājām ar spraudītēm. Nu jau daudzus gadus nopērkami smalki un glīti sieti pret insektiem – tā teikt, katra gaumei un ērtībām.

     

    Moskītu tīklu veidi

    Rāmjveida moskītu tīkls, kas, pateicoties cietam metāla rāmim, blīvi piespiežas pie loga un pilnībā izslēdz pat sīkākā kukainīša iekļūšanu telpā. Šis siets aiztur arī lietu, un ja ārā līst, bet logs ir vaļā, lietus lāses uz palodzes nepilēs. Varbūt vienīgi tad, ja laukā gāzīs kā no spaiņa… Pats siets jeb tīkls gatavots no smalka, lielākoties pelēcīga metāla. Tas neaizsedz skatu uz ārpusi, taču mazliet aiztur spilgtos saules starus. Tiesa gan, atsevišķas kompānijas piedāvā pasūtīt sietus ar atšķirīgu caurredzamību, piemēram, 60% vai 80%. Rāmjveida moskītu tīklu liek no ārpuses un iekšpusē piestiprina ar speciālu stiprinājumu, vai skrūvītēm. Tas ir pietiekami vienkārši, lai to varētu logā iestiprināt pats (taču var aicināt arī meistaru). Standartā šiem tīkliem ir brūni, balti un pelēki rāmji, bet par papildu samaksu var pasūtīt jebkādas krāsas rāmi. Kaut vai koši zaļu. Rāmju krāsošanai izmanto metāla krāsu – krāsas putekļus lielā karstumā iedzen metālā līdzīgi kā to dara, krāsojot automašīnas. Ja rāmi krāsotu ar parastu krāsu un pindzeli, krāsa saulē un vējā izbalētu un nolobītos, bet ar šo tehnoloģiju tā iztur visu.Rāmjveida moskītu tīkls lieliski der kā privātmājām, tā dzīvokļiem, kā koka, tā plastikāta logiem. Moskītu siets nav jāņem nost, tas var stāvēt gan vasarā, gan ziemā. Šāda veida moskītu tīkls ar visu rāmi maksā vidēji no 25 līdz 30 eiro kvadrātmetrā. Piemēram, ja logs ir pusotru metru plats, tad šāds tīkls izmaksās ap 40 eiro.

    Mūsdienu sieti ir tik glīti un moderni, ka neprasa nekādas rūpes – pieliki un aizmirsti, siets nav jānoņem.

    Plisē moskītu tīkls ar alumīnija rāmi un metāla tīklu ir mūsdienīgs un moderns risinājums gan logiem, gan durvīm. Ideāli piemērots kā privātmājas, tā vasaras mājas durvīm, logiem, terasēm, ziemas dārziem. Šo tīklu liek loga vai durvju iekšpusē, un tas ir bīdāms. Ja šo tīklu ieliek loga ailē, tad, lai atvērtu logu, tas jāatbīda vaļā, turpretī, ja to ieliek durvīs, tas kalpo ideāli – atbīdi un staigā iekšā/ārā. Arī šo tīklu var ziemā neņemt nost, tikai sabīdīt kopā. Plisē moskītu tīkls ir dārgāks, vidēji vienām standarta durvīm maksā ap 300 eiro.

    Ruļļveida moskītu tīkls stiprinās ārpusē vai iekšpusē; vienā loga pusē piestiprina tīkla mehānismu, otrā pusē – otru malu, un rullē tā kā savulaik fotofilmiņu. Šo tīklu var izmantot gan logiem, gan durvīm, gan terasēm. Ja mājai vēl ir saglabājušies dubultie logi, tīklu var likt pa vidu starp logiem. Tīklu var montēt vertikāli vai horizontāli; ziemā tas nav jāņem ārā. Ruļļveida moskītu tīkls ir dārgāks nekā rāmjveida, bet lētāks nekā plisē; vidēji tas maksā ap 50 eiro, taču atkarīgs no izmēra. Mūsdienu sieti ir tik glīti un moderni, ka neprasa nekādas rūpes – pieliki un aizmirsti, siets nav jānoņem. Lai gan nekāda sieta kopšana nav nepieciešama, ja nu gadījumā kāds mošķis tomēr tajā ieķeras, to var noslaucīt ar birstīti. Ja sakrājušies putekļi, tos var nobraukt ar putekļusūcēju, kaut ar mitru lupatu, un tas arī viss.

    Kur meklēt?

    Lai gan pretinsektu sietu princips visiem tirgotājiem ir vienāds, tomēr labāk izvēlēties kompāniju, kura sietus un rāmjus arī pati ražo. Tad tiek izmantoti gan kvalitatīvi materiāli, gan arī tīkla apstrāde būs precīzāka – proti, ražotāji paši tīklu precīzi griež ar lāzeru, nevis šķērēm. Ja firma sietus un rāmjus ražo, tā arī nes pilnu atbildību par tiem, un tajā varēs vērsties, ja izņēmuma kārtā kaut kas salūzīs, vai ar laiku būs jānomaina. Protams, tirgū ir pietiekami daudz tirgotāju, kas piedāvā lētāku – tātad it kā pievilcīgāku piedāvājumu, taču tad lielākoties viņi paņem loga izmēru, pasūta gatavu sietu Polijā vai Ķīnā, uztaisa un ar to visa viņa atbildība beidzas. It kā lētāk, bet kvalitāte diemžēl bieži klibo.

    No odiem glīti sargās rāmītī iestiprināta tik smalka mežģīne, kam insekti netiek cauri. Lēti nopērkama lietoto mantu veikalā.  

    Labas kvalitātes logu aizsargs stāvēs ne tikai garantijas laika divus gadus, bet godam kalpos visus desmit gadus. Protams, var gadīties, ka spēcīgi vēji un lieli krusas graudi sadauza sietu, taču jebkurā gadījumā metāla siets ir daudz izturīgāks, nekā plastmasas. Protams, jebkurš var arī veikalā Depo vai Cenu klubs iegādāties plastmasas vai stikla šķiedras sietu un to pienaglot pie loga, un arī tas veiks savu funkciju. Tāpat kā šķērsli lidojošo mošķu iekļūšanai istabā pats var logā iestiprināt špicainu aizkariņu, un arī tas pasargās no nevēlamiem viesiem.

    Kā pareizi noteikt sieta izmēru?

    Atver logu, nomēri laukumu no loga vienas malas līdz otrai gan horizontāli, gan vertikāli. Jāmēra pēc iespējas precīzi, taču, ja par kādu milimetru nokļūdīsies, tas nebūs tik dramatiski. Ja nejūties drošs mērīt pats, vari izsaukt no kompānijas meistaru – viņš visu izmērīs. Ja vēlas, lai meistars sietu arī uzstāda, par to parasti vēl nedaudz jāpiemaksā.

    Ja mājai ir vecais koka logs, ekonomiskāk, protams, izvēlēties vienkāršu rāmjveida sietu, lai gan lielākā daļa sietu der gan koka, gan plastikāta logiem.

     

    Pretinsektu sietu plusi

    • Der kā dzīvojamām telpām (privātmājām, dzīvokļiem, vasarnīcām) tā arī citām telpām, piemēram, pirtiņai, izklaides mājiņai u.c.
    • Var likt tikai tam logam, kuru visbiežāk izmanto vēdināšanai vai tikai tām durvīm, kuras vasarā regulāri tur vaļā.
    • Netraucē atvērt un aizvērt logu.
    • Viegli noņemas un montējas.
    • Izturīgs pret ultravioletajiem stariem un laika apstākļu ietekmi.
    • Aizsargā ne tikai no kukaiņu iekļūšanas telpā, bet arī putekļu un ziedputekšņu, kas īpaši svarīgi var būt alerģiskiem cilvēkiem.
    • Siets var kalpot arī kā aizsargs, lai kaķis neizkāptu pa logu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē